Βρέθηκε το χάπι που «σταματά» τον καρκίνο του πνεύμονα

karkinos_pnevmona

Χάπι που «σταματά» τον καρκίνο του πνεύμονα φαίνεται πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι θεαματικά.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η λορλατινίμπη, το νέο φάρμακο, σταμάτησε την εξέλιξη της νόσου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στα ιατρικά χρονικά.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (60%) που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έλαβαν λορλατινίμπη ήταν ακόμη ζωντανοί πέντε χρόνια αργότερα, χωρίς εξέλιξη της νόσου τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ένα τυπικό φάρμακο (κριζοτινίμπη), ήταν μόλις 8%.

Πρόκειται για τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη (PFS) που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο κοινή μορφή της νόσου στον κόσμο. Παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο σήμερα Παρασκευή.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτά τα αποτελέσματα είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Μπέντζαμιν Σόλομον, ιατρός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο Δρ Ντέιβιντ Σπίγκελ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Sarah Cannon στο Λονδίνο, μιας κορυφαίας παγκοσμίως μονάδας κλινικών δοκιμών που ειδικεύεται σε νέες θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο, χαιρέτισε τα ευρήματα.

«Αυτά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεδομένων είναι άνευ προηγουμένου και ανήκουστα», σχολίασε ο Δρ Ντέιβιντ Σπίγκελ.

Ο επικεφαλής κλινικός ιατρός της Cancer Research UK, καθηγητής Τσαρλς Σουάντον, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι τα «πρωτοποριακά» αυτά αποτελέσματα θα προσφέρουν νέα ελπίδα σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.

«Παρά την πρόοδο στην κατανόησή μας για τη νόσο, μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να ελέγξουμε τους καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί και υπάρχουν περιορισμένες επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα», είπε και πρόσθεσε: «Δείχνοντας τη δύναμη των φαρμάκων που αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να μας παρουσιάσει έναν αποτελεσματικό τρόπο να σταματήσουμε τον καρκίνο εν τη γενέσει του και να αποτρέψουμε την εξάπλωσή του στον εγκέφαλο. Τα πρωτοποριακά αυτά αποτελέσματα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν λορλατινίμπη δεν παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου τους μετά από πέντε χρόνια. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν κριζοτινίμπη παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου μετά από μόλις εννέα μήνες. Η έρευνα όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την εύρεση νέων τρόπων θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα και για να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Πηγή: TheGuardian

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα
Μεγάλη φωτιά στην Κηφισιά
Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Βραυρώνα
Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 43°C
Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο για να δώσουν τα παιδιά Πανελλήνιες
Κλειστή η Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Δείτε ακόμη

Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Dance Art Summer Camp στη Βούλα
Εργαστήριο γλυπτικής στο ΚΠΙΣΝ
“Το Απίθανο Κοάλα” στο Cine Άλιμος
Κέντρο Τεχνών: Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα με ελεύθερη συμμετοχή
Μουσικοί Αστερισμοί στο Αστεροσκοπείο
Share This Post