Πόσο έγκυρα είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ;

Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων Βήμα της Κυριακής και Κυριακάτικη Δημοκρατία, προκαλούν σοκ και ανησυχία στην κοινή γνώμη, σχετικά με την καταγραφή των ημερήσιων κρουσμάτων από τον Ε.Ο.Δ.Υ. Μέχρι σήμερα, την κοινωνία απασχολούσε το ερώτημα πόσο σοβαρά λαμβάνει η Πολιτεία τις εισηγήσεις των επιστημόνων; Αν όμως αληθεύει το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων, τίθεται και πλανάται πλέον σε κάθε Έλληνα, ένα νέο, σοβαρότερο ερώτημα: Πόσο έγκυρα είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ;

Ο Γιαννης Ζαπάντης σχολιάζει την επικαιρότητα για το KidsHub

Γράφει ο Γιάννης Γερ. Ζαπάντης

Το γεγονός πως τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προέρχονται από έντυπα που ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση την τελευταία περίοδο, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Γιατί τα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μαρτυρίες και αναφορές, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την άρση του πρώτου lockdown.

Τα καταγγελλόμενα κάνουν λόγο για ετεροχρονισμένη ενημέρωση των επιστημόνων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σε αυτούς, πλασματικής εικόνας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Θέτουν θέμα για διαφωνίες στην επιτροπή σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, αλλά και διαφορετικές αντιλήψεις στα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, μεταξύ επιτροπής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Από τη μία πλευρά ο Νίκος Χαρδαλιάς  και ο Σωτήρης Τσιόδρας – έχοντας μαζί του σημαντικό μέρος των επιστημόνων που απαρτίζουν την επιτροπή – και από την άλλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της οποίας αποτελεί επιλογή ο πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Πολλοί εκφράζουν την άποψη πως η ανακοίνωση του Ε.Ο.Δ.Υ για τη διάψευση των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, αλλά και οι άλλες κυβερνητικές διαψεύσεις δεν δίνουν πειστικές εξηγήσεις.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, βρεθηκε στο στόχαστρο των δημοσιευμάτων που καταγγέλουν ως ελλειμματικές τις ημερήσιες αναφορές κρουσμάτων που εκδίδονται απο τον οργανισμό.

Κι αυτό γιατί οι πρόσφατες καταγγελίες αποτελούν τον τελευταίο κρίκο μίας αλυσίδας από γεγονότα, στα οποία εμφαίνονται διαχειριστικά προβλήματα και ελλείψεις από την πλευρά της πολιτείας, κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που είχε σχολιαστεί αρνητικά κατά το παρελθόν, η αργοπορία του ΕΟΔΥ στην ανακοίνωση των ημερήσιων κρουσμάτων σε καθοριστικές στιγμές για τη εξέλιξη της πανδημίας.

Το KidsHub είχε δημοσιεύσει άρθρο για τα τραγελαφικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στην υγειονομική περιφέρεια των Κυκλάδων, κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Πέραν αυτού, όλη η κοινωνία αναρωτιόταν τι ακριβώς συμβαίνει με τα κρούσματα στις τουριστικές περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.

Έγκυρες πληροφορίες μιλούσαν για δεκάδες εμφανιζόμενα κρούσματα στις υγειονομικές υποδομές των Κυκλάδων, την ίδια ώρα που στις ημερήσιες αναφορές του Ε.Ο.Δ.Υ για την κατανομή των κρουσμάτων, διαπίστωνε κανείς πως οι Κυκλάδες δεν είχαν πάρα μόνο ένα μικρό, μονοψήφιο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών ανά ημέρα. Για παράδειγμα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μία ημέρα, 5 την επόμενη μέρα και 2 τη μεθεπόμενη. Την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες από αστυνομικό τμήμα μεγάλου νησιού των Κυκλάδων ανέφεραν σε μία μόνο ημέρα, υπερπολλαπλάσιο αριθμό καταγραφής ελέγχων παραμονής σε καραντίνα, κατόπιν της ημερήσιας εντολής από την Πολιτική Προστασία.

Σε σειρά άρθρων του KidsHub μετά την άρση του πρώτου lockdown, παρουσιάστηκε το διαφορετικό μήκος κύματος στην επικοινωνία και τη συνεργασία της επιτροπής επιστημόνων με τα κυβερνητικά όργανα.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κατά την τιμητική επίσκεψη της στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούνιο, σε συνέχεια της άρσης του πρώτου lockdown.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προτίμησε να αποτραβηχθεί από το προσκήνιο μετά την άρση του πρώτου lockdown. Ήταν γνωστές οι διαφωνίες του όπως και πολλών άλλων επιστημόνων για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα της οικονομίας. Έκτοτε, δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε γίνει λόγος για τη δυσαρέσκεια, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις των επιστημόνων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας. Η περίφημη δήλωση στα μέσα του καλοκαιριού κορυφαίου καθηγητή “εμείς ως επιστήμονες εισηγούμαστε αλλά δεν αποφασίζουμε” αποκάλυπτε πως η κυβερνητική ατζέντα διαχείρισης της πανδημίας, συντασσόταν με άλλα κίνητρα και άλλο σκεπτικό από το αμιγώς επιστημονικό που συνέτασσε η επιτροπή τις εισηγήσεις της. Σχετικό είναι και άρθρο του KidsHub στις 22 Οκτωβρίου 2020 στο οποίο παρουσιάζονται οι προτάσεις του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, για τον ενδεδειγμένο τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να υλοποιείται η επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων.

Και μόλις ήρθαν τα δύσκολα, η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε και πάλι τους επιστήμονες ως προμετωπίδα άμυνας στην κριτική που της ασκήθηκε.

Χιλιοειπώθηκε από κυβερνητικά στελέχη πως “η κυβέρνηση λειτουργεί πάντα με τις οδηγίες των επιστημόνων και πως τα κυβερνητικά όργανα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα κατόπιν εισηγήσεων της επιτροπής, γιατί προέχει πάντα η δημόσια υγεία και ασφάλεια”. Όμως πολλοί και σημαντικοί επιστήμονες μέλη της επιτροπής, έχουν εκφράσει τη δική τους διαφορετική εκδοχή για το θέμα, εκμυστηρευόμενοι ανεπίσημα πως αυτό δεν ίσχυσε ποτέ μετά τον Μάϊο. Κάτι που διαπιστώνεται εύκολα αν ανατρέξει κανείς στη σχετιζόμενη με το θέμα αρθρογραφία. Για παράδειγμα πέραν των δημοσιευμάτων του KidsHub, σχετικό είναι και το από 24 Αυγούστου άρθρο της συναδέλφου Τασούλας Επτακοίλη στην εφημερίδα Καθημερινή, το οποίο κατέγραφε το αλαλούμ στη συνεργασία της επιτροπής λοιμωξιολόγων και του Ε.Ο.Δ.Υ  για την παροχή των επίσημων στοιχείων που καταγράφουν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ εν δράσει

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ δίνει καθημερινά τη ψυχή του, στο πεδίο της μάχης κατά του Κορωνοϊού. Άραγε ισχύει το ίδιο για εκείνους που αποφασίζουν τον τρόπο διαχείρισης των στοιχείων που προκύπτουν απο τους ελέγχους που πραγματοποιούνται;

Πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδη προέβη σε δήλωση απολογούμενος για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, λέγοντας “πως και οι επιστήμονες αιφνιδιάστηκαν από την απότομη έκρηξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τι να κάνουμε να τους σκοτώσουμε;”.

Κατηγορίες δηλαδή από επίσημα κυβερνητικά χείλη για την επιτροπή των λοιμωξιολόγων πως άργησε να εισηγηθεί άμεσα μέτρα.

Μέγα ατόπημα καθώς όπως αποδεικνύεται, κάποιοι φρόντισαν ώστε οι επιστήμονες να μην έχουν ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, για να διευκολυνθεί και υποστηριχθεί πλήρως ο ρόλος τους. Ενώ λοιπόν στην πραγματική διάσταση του θέματος, η ουσία βρίσκεται στο ερώτημα πόσο έγκυρα είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πανδημία, ώστε να διαλευκανθεί γιατί η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψιν τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, την ιδια ώρα εκτοξεύονται ρητορικές “ρουκέτες” με βολές για την επάρκεια τους. Βεβαίως ούτε λόγος να γίνεται, στο να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα πρακτικά της επιτροπής.

Γιατί διαχείριση πανδημίας με στοιχεία “last year”, είναι σα να έχει σκάσει πυρηνική βόμβα και ενώ έρχεται κατά πάνω σου το ωστικό κύμα, εσύ να ψάχνεις ακόμα καταφύγιο. Και έχει τουλάχιστον σημασία στην παρούσα φάση, η Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να πείσει τον κόσμο πως οι ενέργειες της δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πέραν της επιβεβλημένης ηθικής πράξης να αποσύρει ανυπόστατες κατηγορίες και υπονοούμενα για την επιτροπή των επιστημόνων, όταν η ίδια συνειδητά ή μη, αμέλησε να θωρακίσει το έργο τους.

 

Γιάννης Γερ. Ζαπάντης

 


https://kidshub.gr/article/frontpage/%ce%ba-%cf%84%cf%83%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b3%cf%8e-%ce%b8%ce%b1-%ce%ad%cf%83%cf%89%ce%b6%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%ac%ce%be%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd/

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα
Μεγάλη φωτιά στην Κηφισιά
Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Βραυρώνα
Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 43°C
Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο για να δώσουν τα παιδιά Πανελλήνιες
Κλειστή η Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Δείτε ακόμη

Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Dance Art Summer Camp στη Βούλα
Εργαστήριο γλυπτικής στο ΚΠΙΣΝ
“Το Απίθανο Κοάλα” στο Cine Άλιμος
Κέντρο Τεχνών: Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα με ελεύθερη συμμετοχή
Μουσικοί Αστερισμοί στο Αστεροσκοπείο
Share This Post