Πολιομυελίτιδα: Ανιχνεύτηκε στα λύματα στη Βρετανία


 • Ανιχθεύθηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας στα λύματα του Λονδίνου με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι υπάρχει εξάπλωση στο βορειοανατολικό Λονδίνο σε άτομα που συνδέονται μεταξύ τους, πιθανότατα ίσως και σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

  Η πολιομυελίτιδα είναι ιογενής νόσος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη παράλυση. Επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών. Έκθεση της Unicef αναφέρει ότι την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας, λόγω των λιγότερων εμβολίων αλλά και επειδή υπήρξε μετατόπιση οικονομικών πόρων από την πολιομυελίτιδα, στoν κορονοϊό.

  Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ήδη ξεκίνησε εμβολιαστική εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας ύστερα από το πρώτο κρούσμα της νόσου που εντοπίστηκε μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η συμμετοχή των πολιτών ίσως είναι περιορισμένη λόγω της κόπωσης με την πανδημία της COVID-19.

  Τον Μάρτιο ένα κορίτσι διαγνώστηκε με την ασθένεια και τουλάχιστον έξι ασυμπτωματικά περιστατικά έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ήταν όλοι τους ανεμβόλιαστοι. Ο ιός εντοπίστηκε σε λύματα από τρεις άλλες πόλεις. πρόσθεσε. «Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Νάχμαν Ας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.

  Στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά. Το 1996 σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων πολιομυελίτιδας σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά Ρομά. Η συρροή αυτή συνέβη στο πλαίσιο επιδημίας πολιομυελίτιδας σε γειτονικές χώρες (Αλβανία και Γιουγκοσλαβία).
  Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας στη χώρα μας.

  Δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, αλλά το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους προετοιμάζοντας το σώμα τους να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον ιό. Ο παιδικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και υπήρξε το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την εξάλειψη της νόσου. • Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub