Παιδική Παχυσαρκία: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ξεκινάει από τα σχολεία


  • Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, στο σπίτι, στο σχολείο, στις υπηρεσίες υγείας και στην ευρύτερη κοινότητα.

    Στο πρώτο επίπεδο, το σχολείο θα έχει σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, για τα παιδιά 4-17 ετών θα ενταχθούν ειδικά προγράμματα τις ώρες του σχολείου, όπως εκμάθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και διαγωνισμός μαγειρικής για την ανάδειξη της πιο υγιεινής συνταγής. Επιπλέον, η καλλιέργεια λαχανόκηπων από τα ίδια τα παιδιά θα τα «εκπαιδεύσει» στα εποχικά προϊόντα και στην αναγνώριση των πλέον υγιεινών. Αναμένεται να δημιουργηθούν σύλλογοι και προγράμματα που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αθλητικές ομάδες καλαθοσφαίρισης και λέσχες περιπάτου.

    Παράλληλα, τα σχολεία θα προμηθευτούν βιωματικό διαδραστικό υλικό, προσαρμοσμένο σε κάθε τάξη, ενώ παρεμβάσεις θα γίνονται και σε επίπεδο επαγγελματιών πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας. Πιο αναλυτικά, για βρέφη και νήπια έως 4 ετών, θα καταχωρούνται μετρήσεις (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα που θα δίνει εξατομικευμένες συμβουλές σε γονείς και θα κατευθύνει τους παιδιάτρους. Επίσης, οι ίδιες μετρήσεις θα καταχωρούνται σε ψηφιακή πλατφόρμα και για τα παιδιά 4-17 ετών και με βάση αυτές παρέχονται εξατομικευμένες παρεμβάσεις.

    Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει την έγκαιρη ανίχνευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υπερβαρότητα και παχυσαρκία. Ψηφιακές εφαρμογές θα παραπέμπουν παιδιά και εφήβους με πρόβλημα σε διατροφολόγους και παιδιάτρους για δωρεάν συνεδρίες, ενώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.

    Η τριτογενής πρόληψη αφορά τη παραπομπή των παιδιών με ήδη εγκατεστημένο νόσημα λόγω της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση, σε ειδικές παιδιατρικές μονάδες για αντιμετώπιση.

    Την ίδια στιγμή, θα προσφέρεται δωρεάν υποστήριξη των παιδιών και της οικογένειάς τους από διεπιστημονική ομάδα, ενώ θα χορηγούνται δωρεάν ψηφιακές φορητές συσκευές (wearables) για βελτίωση της αυτο-διαχείρισης εγκατεστημένων νοσημάτων.



    Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

    Γράψτε το σχόλιο σας

    Kidshub