Μην χρησιμοποιείτε ξανά πλαστικά μπουκάλια νερού

plastiko mpoukali

Το να επαναχρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια νερού είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον.

Η επαναχρησιμοποίηση είναι ένας από τους βασικούς κανόνες της βιωσιμότητας. Θα πρέπει όμως να επαναχρησιμοποιείτε αυτά τα πλαστικά μιας χρήσης; Οι ειδικοί λένε όχι.

Η Sherri Mason, ερευνήτρια πλαστικής ρύπανσης και διευθύντρια του Project NePTWNE στο Πανεπιστήμιο Gannon, δήλωσε πως υπάρχει σημαντικός δυνητικός αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία που σχετίζεται με την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών, είτε μιλάτε για ποτά είτε για τρόφιμα. Τα παιδιά και τα άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους κινδύνους, πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι η μείωση της επαναχρησιμοποίησης πλαστικών είναι η καλύτερη δυνατή προσέγγιση», δήλωσε η Μέγκαν Λιου, υπεύθυνη επιστήμης και πολιτικής στην ομάδα υπεράσπισης του Toxic-Free Future.

Αν και το πλαστικό βρίσκεται σε όλα τα σπίτια και την καθημερινή μας ζωή, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

STEM Education STEM και Εκπαιδευτική Ρομποτική

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μιας χρήσης.

  • Ο κίνδυνος από τα πλαστικά μιας χρήσης

Τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν χημικά και ρίχνουν μικροπλαστικά στο περιβάλλον μας. Αν και οι μελέτες δεν έχουν συγκρίνει άμεσα το πλαστικό μιας χρήσης και το επαναχρησιμοποιούμενο, οι ειδικοί λένε ότι ανησυχούν περισσότερο για το πλαστικό μιας χρήσης λόγω του τρόπου κατασκευής τους.

Αυτό σημαίνει ότι ένα πλαστικό μπουκάλι νερού μίας χρήσης ρίχνει μικρο- και νανοπλαστικά στο νερό μας όταν το ξαναγεμίζουμε και ένα δοχείο σε πακέτο ή ένας δίσκος κατεψυγμένων γευμάτων ρίχνει αυτά τα σωματίδια στο φαγητό μας.

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού ρίχνουν εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικά σωματίδια στο νερό, πολλά από τα οποία είναι νανοπλαστικά, τα οποία έχουν μέγεθος λιγότερο από ένα μικρόμετρο, λιγότερο από το ένα εβδομήντα του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Επειδή πολλές χημικές ουσίες δεν συνδέονται με το πλαστικό, αυτές οι ενώσεις μπορούν να μεταναστεύσουν στο φαγητό ή το ποτό σας. Γνωστές καρκινογόνες ουσίες όπως το στυρόλιο έχουν επίσης βρεθεί στα πλαστικά.

Η χημική έκθεση αυξάνεται εάν το πλαστικό θερμαίνεται , συνήθως σε φούρνο μικροκυμάτων, πλυντήριο πιάτων ή ακόμα και τοποθετώντας ζεστό φαγητό σε ένα δοχείο. Όταν εφαρμόζεται θερμότητα, τα μόρια κινούνται πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ευκολότερο για ορισμένα από αυτά τα σωματίδια να εισέλθουν στο φαγητό μας.

Ο κίνδυνος θέρμανσης του πλαστικού σας ισχύει επίσης για επαναχρησιμοποιήσιμο πλαστικό, όπως πιο ανθεκτικά πλαστικά μπουκάλια νερού, μπιμπερό και πλαστικά δοχεία αποθήκευσης, σύμφωνα με την Judith Enck, πρόεδρο της Beyond Plastics.

Το μαύρο πλαστικό ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους, είπε ο Liu, ο οποίος δημοσίευσε μια μελέτη τον περασμένο μήνα για το θέμα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το μαύρο πλαστικό σε δίσκους σούσι, μαγειρικά σκεύη και άλλα αντικείμενα περιέχει υψηλά επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας. Αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές, αναπαραγωγικές επιπλοκές και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Η Διεθνής Ένωση Εμφιαλωμένου Νερού δήλωσε ότι δεν συνιστά την επαναχρησιμοποίηση δοχείων αναψυκτικών μιας χρήσης λόγω των «δυνητικών κινδύνων για την υγεία λόγω της ανάπτυξης βακτηρίων και της μόλυνσης».

  • Πώς να χρησιμοποιούμε το πλαστικό στο σπίτι μας

Οι ανησυχίες για τα χημικά και τα μικροπλαστικά αφορούν κυρίως τρόφιμα και ποτά, είπαν οι ειδικοί, επειδή τα καταπίνουμε. Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μιας χρήσης όπως οι σακούλες παντοπωλείου δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία, πρόσθεσαν.

Ο αντίκτυπος των μικροπλαστικών εξαρτάται πιθανώς από την ηλικία του κάθε ανθρώπου, είπε η Mason, με τη μεγαλύτερη ανησυχία της να είναι «παιδιά και άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας», δεδομένης της σχέσης με τη μείωση της γονιμότητας και τη δυσανάλογη παρουσία μικροπλαστικών σε μικρά παιδιά .

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφεύγουμε να υποβάλλετε το πλαστικό μας σε θερμότητα, συμφώνησαν οι ειδικοί.

Εάν παραγγείλουμε φαγητό σε πακέτο, είναι καλύτερο να το μεταφέρουμε σε ένα μη πλαστικό πιάτο το συντομότερο δυνατό και θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα πιάτο όταν ψήνετε το φαγητό σας σε μικροκύματα.

Τα γυάλινα και μεταλλικά μπουκάλια νερού είναι πιο ασφαλή από τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά.

Τέλος οι ειδικοί συστήνουν να αφαιρέσουμε όλα τα πλαστικά από την κουζίνα μας και να επιλέγουμε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία αποθήκευσης.

Πηγή: Washington Post

Διαβάστε ακόμη

Καλογεροπούλου: “Η μαμά μου είπε ότι ο μπαμπάς δεν μας θέλει πια”
Δίωξη για βιασμό ανηλίκου και στη σύζυγο του αστυνομικού της Βουλής
Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Έξαρση της γρίπης: Στο στόχαστρο παιδιά και έφηβοι
Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: Νέα πτώση ασανσέρ
“Ο Πάντινγκτον στο Περού” στους κινηματογράφους

Δείτε ακόμη

“Ο Καρυοθραύστης κι εγώ” στο Μέγαρο Μουσικής
Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post