Ματίνα Παγώνη: Τι να προσέχουν οι γονείς για τον ιό κοξάκι


 • Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στη 10» της ΕΡΤ, έδωσε οδηγίες σε γονείς τι να προσέχουν για τον ιό κοξάκι  ενώ παράλληλα επισήμανε και τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από τον ιό.

  Συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι μια περίοδος που είναι σε έξαρση ο ιός κοξάκι σε πολλές πόλεις (Λάρισα, Πύργος). Ωστόσο ανέφερε πως σε ποστοστό 50% τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά, ενώ στο υπόλοιπο 50% εμφανίζουν από απλά συμπτώματα πυρετός και πονόλαιμος, εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα.

  Συμβούλεψε τους γονείς, ωστόσο, πως θα πρέπει να ανησυχήσουν όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, γιατί τότε το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό, σημειώνοντας πως οι επιπλοκές είναι σπανιότητες αλλά πολύ σημαντικές.

  «Είναι δύσκολες. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Τρόπος προφύλαξης

  Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ εξηγώντας πως ο ιός μεταδίδεται με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα και ο ιός μένει πάνω στις επιφάνειες συμβούλεψε πως τα παιδιά πρέπει να έχουν μέσα στην σχολική τσάντα πάντα αντισηπτικό.

  Οι γονείς, όταν τα παιδιά τους νιώθουν αδιαθεσία δεν πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο για να αποφευχθεί η μετάδοση. Τα συμπτώματα του ιού κοξάκι διαρκούν 5-6 ημέρες και μετά υποχωρούν.

   

  Πηγή: ΕΡΤnews

   


  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub