Κρήτη: 'Ενοχοι δύο γιατροί για το θάνατο νεογνού λίγες ώρες μετά τον τοκετό


 • Καταδικαστική ήταν χθες η ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου για δύο από τους τέσσερις γιατρούς που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια βρέφους, στις 15 Ιουλίου 2016, στη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.

  Το άτυχο βρέφος εξέπνευσε την επομένη ημέρα του τοκετού από εισρόφηση μηκωνίου ( (είναι τα πρώτα κόπρανα του νεογνού), το οποίο είχε αποβάλλει ενδομητρίως.

  Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή σε δύο επιμελητές γιατρούς. Με βάση το κατηγορητήριο, η αμέλεια των γιατρών συνίστατο στο ότι δεν κατέβαλαν την επιμέλεια που απαιτούνταν με αποτέλεσμα παρά τις ενδείξεις από καφεοειδείς εκκρίσεις και άλλα περιστατικά που έπρεπε να λάβουν υπόψη, καθυστέρησαν να προχωρήσουν στην επιβεβλημένη καισαρική τομή.

  Όπως υποστηρίζεται, παρά την έκδοση δελτίου εκτάκτου χειρουργείου περί τις 10 το πρωί της 15ης Ιουλίου 2016, η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δηλαδή στις 17.40 μμ. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα το έμβρυο είχε καταπιεί το μηκώνιο το οποίο είχε αποβάλλει ενδομητρίως.

  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι θεράποντες ιατροί έπρεπε να λάβουν υπόψη ότι η 30χρονη μητέρα ήταν 40 εβδομάδων, ήταν πρωτότοκος και το έμβρυο ήταν μεγάλο και σε ισχιακή προβολή γεγονός που απέκλειε τον φυσιολογικό τοκετό. Συνεπώς θα έπρεπε να έχει τελεστεί άμεσα καισαρική τομή δύο ημέρες πριν, ακόμη και χωρίς την ένδειξη των καφεοειδών εκκρίσεων .

  Αναφέρεται ότι «ο θάνατος του νεογνού θα είχε αποφευχθεί αν ο τοκετός με καισαρική τομή πραγματοποιούνταν άμεσα, τουλάχιστον έως τις πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου 2016, δεδομένου ότι ο θάνατος του εμβρύου οφειλόταν σε εισρόφηση μηκωνίου, στο οποίο εκτέθηκε 10 με 12 ημέρες πριν τον τοκετό».

  Οι γονείς του άτυχου βρέφους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αποκατάσταση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι το μωρό τους δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και η απώλεια του είναι τραυματική.


  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub