Κορονoϊός: Συνοπτικά η κατάσταση στη χώρα μας

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά, είδαμε μείωση περίπου 40% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές ανά ημέρα στα Νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 60%. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων εντός των τελευταίων 10 ημερών, δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις και πιθανώς μία πολύ ήπια αυξητική τάση προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η Θεσσαλονίκη δείχνει αντιθέτως, ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10%-15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων έδειξε περαιτέρω βελτίωση και έτσι προς το παρόν βλέπουμε μικρή υποχώρηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65+. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έδειξε σταθεροποίηση στα επίπεδα που παρατηρούσαμε στα μέσα Οκτωβρίου, με πιθανώς μία μικρή πτωτική τάση.

Με απλά λόγια, το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί.

Αξιοσημείωτη είναι η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική, αλλά και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, καθώς και αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε μεμονωμένες περιοχές της χώρας.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών. Ανησυχεί ιδιαίτερα, η μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη και κυρίως η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων 25-35 ετών, που προφανώς οφείλεται και στην αυξημένη κινητικότητα της ομάδας αυτής κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Παρακολουθώντας τους πιο σκληρούς δείκτες που είναι ανεξάρτητοι από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, όπως είναι οι νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρούμε μία μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Ανησυχεί ιδιαίτερα όμως η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική από 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20%-25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα.

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής και δυστυχώς προβλέπουμε μία περαιτέρω αύξηση, που συνήθως έπεται 7-10 ημέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες Covid.

Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των εορτών. Είναι σαφές ότι εάν αφήσουμε να εμφανιστεί επιδημιολογική έξαρση, το λεγόμενο τρίτο κύμα, τώρα που η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα υψηλή, αφού υπολογίζεται ότι έχουμε σχεδόν λίγο λιγότερο από 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, στο 60% στην επικράτεια και 70% στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνουμε ότι γρήγορα ενδέχεται να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και την εκ νέου πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η μόνη λύση είναι η προσήλωση στα μέτρα κοινωνικής απόστασης, της ατομικής υγιεινής, η χρήση της μάσκας και όλα αυτά θα μας επιτρέψουν να περάσουμε τους επόμενους μήνες ομαλά, μέχρι η εμβολιαστική κάλυψη λειτουργήσει ως φρένο στην επέκταση της επιδημίας.

 

Διαβάστε ακόμη

Γονείς καβγάδισαν μπροστά στα παιδιά τους έξω από σχολείο
Δήμος Αθηναίων: Κλείνουν προσωρινά 12 παιδικές χαρές
Δημοτικά σχολεία: Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν
Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο
Λάρισα: Με βίασε όταν ήμουν 11 ετών στην καρότσα του αγροτικού
Δήμος Αθηναίων: Δημιουργία μνημείου για τα θύματα στα Τέμπη

Δείτε ακόμη

Neue Schule Athen
Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Athens Bike Festival
Νέα μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με ελεύθερη είσοδο
Athens Science Festival στην Τεχνόπολη
Συναυλία με παιδικά τραγούδια στον Σταυρό του Νότου
Share This Post