Γρίπη: Αναμένεται μεγάλη έξαρση το προσεχές διάστημα

nosokomeio_paidi

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πορεία της γρίπης στη χώρα μας, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για σημαντική έξαρση το προσεχές διάστημα.

Για την έξαρση της γρίπης αλλά και την ανησυχία της για την πορεία της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, στη χώρα μας παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού, με σημαντική διασπορά κυρίως στον παιδικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την ίδια, στις Ηνωμένες Πολιτείες η φετινή περίοδος χαρακτηρίζεται από το υψηλότερο ποσοστό θανάτων της τελευταίας δεκαετίας, με περίπου 17.000 απώλειες ζωής έως σήμερα, κυρίως λόγω της γρίπης τύπου Κ. Αντίστοιχα, στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αρχικά υπήρχαν ενδείξεις μείωσης των θανάτων, μετά τις γιορτές καταγράφηκε νέα άνοδος.

Η κατάσταση στη χώρα μας

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η κα Ψαλτοπούλου επισήμανε ότι η έξαρση της γρίπης εκδηλώθηκε αργότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο πλέον η μετάδοση βρίσκεται σε έντονη φάση. Έχουν ήδη σημειωθεί θάνατοι, με τα παιδιά να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διασπορά, ενώ οι σοβαρότερες επιπλοκές και οι περισσότερες νοσηλείες αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Όσον αφορά τις έντονες συστάσεις για τον εμβολιασμό, η καθηγήτρια εξήγησε ότι αυτές βασίζονται στην εμπειρία άλλων χωρών, όπου τα επιδημιολογικά μεγέθη έχουν ξεπεράσει σημαντικά εκείνα προηγούμενων ετών. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα αντίστοιχη εξέλιξη στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη μειώνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον ECDC, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεπερνά το 55% έναντι της νόσησης.

Πότε αναμένεται η κορύφωση

«Η γρίπη βρίσκεται ακόμα σε φάση έντονης έξαρσης και δεν είναι σαφές πότε θα φτάσουμε στο ανώτατο σημείο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι παραδοσιακά οι κορυφώσεις καταγράφονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Παρότι μέχρι στιγμής οι θάνατοι στη χώρα μας παραμένουν σε μονοψήφιο αριθμό, προειδοποίησε ότι το επόμενο δίμηνο αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, λόγω περιόδων αυξημένης κοινωνικής επαφής, όπως η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων προστασίας, επισημαίνοντας ότι η χρήση μάσκας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. «Εμβολιασμός, μάσκα και self test αποτελούν τα βασικά εργαλεία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι καταγράφονται πλέον θάνατοι και σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους και 17 παιδιά. Παράλληλα, τόνισε ότι την παρούσα περίοδο η γρίπη είναι εξίσου απειλητική με τον κορωνοϊό, καθώς και οι δύο νόσοι, όπως και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, επηρεάζουν σοβαρά τις ηλικίες 70 έως 80 ετών.

 

Διαβάστε ακόμη

“Ρούφους: Ο Θαλάσσιος Δράκος που δεν ήξερε να κολυμπά”
Ημέρες πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής
Εξαφάνιση 16χρονης: Εμφανίστηκε ο άνδρας που συνομιλούσε μαζί της
Πάτρα: Μυστήριο με την εξαφάνιση της 16χρονης
Mattel: Έρχεται η πρώτη Barbie με αυτισμό
Κολυδάς: Μια καρδιά από σύννεφα

Δείτε ακόμη

Κεραμική στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
Οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες ζωντανεύουν στον Φάρο
Χριστουγεννιάτικη παράσταση στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
Χριστουγεννιάτικη δράση στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
“Επιτραπέζια Χρώματα” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
“Αν ακούσεις τα Παιδιά”- Christmas Edition στον Σταυρό του Νότου Plus
Share This Post