
Σε ευρεία μελέτη του FDA στο παστεριωμένο γάλα στην Αμερική, ανιχτεύτηκε παθογένεια της γρίπης των πτηνών (HPAI) στο ένα στα πέντε δείγματα, στο 20% δηλαδή των δειγμάτων παστεριωμένου γάλακτος.
Αξίζει να αναφερθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παστεριωμένο και περνάει από μια εντατική διαδικασία θέρμανσης που σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, όπως είναι η γρίπη των πτηνών.
Τι έδειξε η μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέτασε 297 εμπορικά γαλακτοκομικά προϊόντα από 38 πολιτείες και ανίχνευσε ιικά σωματίδια υψηλής παθογένειας (ΗΡΑΙ) της γρίπης των πτηνών (HPAI) σε ένα στα πέντε δείγματα.
Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση από ιικά σωματίδια υψηλής παθογένειας σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι εκτιμήθηκε προηγουμένως, αναφέρει ο FDA.
Αλλά καθώς η παστερίωση καταστρέφει τους ιούς αφήνοντας μόνο υπολείμματα τους – όπως DNA ή κομμάτια της πρωτεϊνικής επικάλυψης – το επόμενο βήμα ήταν να ερευνηθεί εάν αυτά τα ιικά σωματίδια ήταν ενεργά και μολυσματικά ή απλά ανενεργά θραύσματα.
Ο οργανισμός έκανε ειδικές δοκιμές που περιλαμβάνουν την εισαγωγή του ιού σε ένα αυγό και την επώασή του εκεί, ώστε να διαπιστωθεί αν ο ιός αναπαράγεται. Τα τεστ ήταν αρνητικά, καταδεικνύοντας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ζωντανού ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 στο παστεριωμένο γάλα.
Αυτό απέδειξε με βεβαιότητα ότι η τυπική παστερίωση απενεργοποιεί την επιρροή του ιού, σύμφωνα με τον FDA.
«Η παστερίωση ισούται με ασφάλεια», είπε στο BBC ο Μάικλ Πάιν, ερευνητής στο Western Institute of Food Safety and Security στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια. «Η επιστήμη και η τεχνολογία της παστερίωσης κρατά τους ανθρώπους ασφαλείς από τη δεκαετία του 1860».
Με πληροφορίες από BBC