Ανησυχία των γονέων για τα εμβόλια


 • H Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εστιάζει την προσοχή των γονέων στο θέμα των εμβολιασμών των παιδιών τους, την περίοδο της πανδημίας.

  Η δήλωση της συγκεκριμένα αναφέρει:

  “Ένας τομέας που επηρεάστηκε αρνητικά ήταν η προληπτική ιατρική και θα ήθελα να εστιάσω στο θέμα των εμβολιασμών. Γνωρίζουμε όλοι ότι εκτός από τον εμβολιασμό κατά της Covid, υπάρχουν εμβόλια τα οποία πρέπει να γίνονται σε ενήλικες και παιδιά.

  Έχει παρατηρηθεί, λοιπόν, ότι στην περίοδο της επιδημίας Covid, ίσως διότι και οι μετακινήσεις είναι  περιορισμένες, ίσως διότι υπάρχει και μία ασάφεια σχετικά με τους εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα, όπως είναι  η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπης ζωστήρ, το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ότι αυτά τα εμβόλια πρέπει να γίνονται και να μην παραμελούνται.

  Η σύσταση που υπάρχει είναι αυτά τα εμβόλια να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και στην περίπτωση ακόμη που κάποιο άτομο είναι  στην περίοδο της επώασης ή είναι  ασυμπτωματικός, πάλι τα εμβόλια αυτά δεν είναι  αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους, ανεπιθύμητες ενέργειες.

  Επομένως, οι ενήλικες θα πρέπει να θυμηθούν ποια εμβόλια τούς έχει συστήσει ο γιατρός τους και να τα κάνουν ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα που ανέφερα.

  Για τα παιδιά, ο κίνδυνος παραμέλησης των εμβολίων είχε εντοπιστεί έγκαιρα και έτσι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εκδώσει οδηγίες, ούτως ώστε με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας, να γίνονται τα εμβόλια για να μην δημιουργηθούν κενά.

  Τα κενά σε εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να επανεμφανιστούν επιδημικές εξάρσεις άλλων λοιμωδών νοσημάτων.

  Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι εμβολιασμοί κατά την περίοδο της επιδημίας της Covid και από τους ενήλικες και από τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

  Και επειδή αναφέρθηκα στα εμβόλια τα κοινά, τα γνωστά, που περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα στη χώρα μας όλων των λοιμωδών νοσημάτων, θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά στο θέμα του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τα παιδιά.

  Το εμβόλιο της Pfizer, το mRNA εμβόλιο, έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Έτσι, για τις περιπτώσεις που τα παιδιά, οι έφηβοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο.

  Για τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα ή για μικρότερες ηλικίες, ναι μεν γίνονται μελέτες από όλες τις εταιρείες – έχουν αρχίσει μελέτες με παιδιά ηλικίας από 12 ετών – αλλά ο χρόνος που θα μπει, εάν μπει, το εμβόλιο του κορονοϊού στα παιδιά, δεν είναι στο άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους θα εφαρμοστεί το εμβόλιο του κορονοϊού στην παιδική ηλικία”.

    • Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας