
Τη συναυλία με τα δύο σημαντικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2020, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, θα παρουσιάσει η ΕΡΤ2 τη Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου στις 17:00.
Πρόκειται για δύο πολιτικά έργα θρησκευτικής μουσικής του συνθέτη, τον Επιτάφιο και τον Διόνυσο.
Ο Επιτάφιος, με την ερμηνεία της Μπέττυ Χαρλαύτη, παρουσιάζεται σε νέα ενορχήστρωση και διασκευή του Γιάννη Μπελώνη. Ο Διόνυσος ακούγεται πάλι μετά από δεκαετίες, σε ερμηνεία του Ζαχαρία Καρούνη.
Στα έργα συμμετέχουν ενδεκαμελές ενόργανο σύνολο, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λίζας Ξανθοπούλου, η Χορωδία της ΕΡΤ σε διδασκαλία Αγγελικής Πλόκα και το φωνητικό σύνολο chórεs σε διδασκαλία της Ειρήνης Πατσέα.
Δύο τραυματικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας ενέπνευσαν τον Μίκη Θεοδωράκη για τη δημιουργία των συγκεκριμένων έργων.
Η αιματηρή απεργία στη Θεσσαλονίκη του 1936 και το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ήταν η πρώτη ύλη του Επιτάφιου και, πατώντας στη θρησκευτική παράδοση και στον λαϊκό θρήνο, προσεγγίζει το έργο σαν λαϊκό ορατόριο και σαν μοιρολόι.
Τα Δεκεμβριανά (1944) αποτελούν την έμπνευση για τη δημιουργία του λιγότερου γνωστού, αλλά εξίσου αριστουργηματικού Διόνυσου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσικό θρησκευτικό δράμα και περιγράφει τη δίκη, την καταδίκη και τη νεκρώσιμη πομπή του Διονύσου.












