
Η πανδημία του Κορωνοϊού έχει επιφέρει τεράστια αναστάτωση στην οργάνωση και τον προγραμματισμό του τρόπου ζωής της Ελληνικής οικογένειας.

Γράφει ο Γιάννης Γερ. Ζαπάντης
Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, οι γονείς συνήθιζαν να αναζητούν λύσεις θερινής απασχόλησης για τα παιδιά τους. Με σκοπό να καλυφθεί ευχάριστα για αυτά, το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από τη λήξη της σχολικής περιόδου έως και την έναρξη των οικογενειακών διακοπών.
Η εμφάνιση της πανδημίας και η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε, επηρέασαν και συνεχίζουν επηρεάζουν το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Καταργήθηκαν συνήθειες, προγράμματα, διαδικασίες. Έως και η αντίληψη του χρόνου και των εποχών έχει επηρεαστεί από τη ροή μιας διαφορετικής και πρωτόγνωρης καθημερινότητας.
Τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα, έπληξαν ανεπανόρθωτα και τον κλάδο παροχής υπηρεσιών εξωσχολικής δραστηριότητας. Δημιουργούνται συνεπώς ερωτηματικά, για το κατά πόσο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής επιμόρφωσης, αναψυχής και ψυχαγωγίας, μπορούν να ανταπεξέλθουν στον εμπορικό και κοινωνικό σκοπό τους. Πάντα με την προϋπόθεση πως η Ελληνική Πολιτεία, θα αποφασίσει τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα.
Το KidsHub ήρθε σε επαφή με τέσσερις κορυφαίες επιχειρήσεις στον τομέα εξωσχολικής δραστηριότητας.
Οι Κατασκηνώσεις Αναγέννηση, το Κτήμα Αρίστη, ο STEM Education και το Robotonio, είναι γνωστές επιχειρήσεις που αποτελούν κυψέλες θερινής δραστηριότητας. Με σημαντικό έργο στον τομέα της παιδικής επιμόρφωσης και αναψυχής. Το KidsHub έθεσε στους εκπρόσωπους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων σειρά από ερωτήματα για το μέλλον των Summer Camps. Με το αποτέλεσμα της έρευνας να ανταποκρίνεται πλήρως στο αυξημένο ενδιαφέρον των γονέων να ενημερωθούν, για τις εξελίξεις στο θέμα. Αν δηλαδή και πως θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενόψει και των αναμενόμενων ανακοινώσεων για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Κτήμα Αρίστη. Άραγε ο μικρός παράδεισος του Χαλανδρίου, θα υποδεχθεί τους μικρούς του φίλους για το φετινό Summer Camp;
Όλα δείχνουν πως η λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων και στις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης. Αδιευκρίνιστο όμως παραμένει το προσαρμοσμένο καθεστώς λειτουργίας του παιδαγωγικού συστήματος, σε περίπτωση επιστροφής των παιδιών στα σχολεία.
Ο κ Δημήτρης Κωνσταντινέας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Παράλληλα είναι και ο διοικητικός υπεύθυνος των “Κατασκηνώσεων Αναγέννηση” που λειτουργούν εδώ και 46 χρόνια στον Κάλαμο Αττικής. Στην επικοινωνία του με το KidsHub ανέφερε πως “Έως σήμερα, δεν υφίσταται κάποια Κυβερνητική ενημέρωση εκ των συναρμοδίων Υπουργείων. Δε γνωρίζουμε συνεπώς, αν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Συμπεριλαμβανομένης και της θερινής λειτουργίας των κατασκηνώσεων.”
Επιπλέον, δεν έχουν γίνει γνωστοί μέχρι στιγμής, ποιοι θα είναι οι κανόνες λειτουργίας που θα ισχύσουν σε χώρους παιδικής δραστηριότητας. Οι όροι δηλαδή και οι προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου. Η λογική επιτάσσει πως οι περιορισμοί στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, θα ισχύσουν αντίστοιχα και στην εξωσχολική παιδική δραστηριότητα.
Oι επιχειρήσεις, δηλώνουν έτοιμες να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς λειτουργίας. Στους κανόνες και τις οδηγίες που θα επιβάλει η Ελληνική Πολιτεία.
Σύμφωνα με την κ. Αρίστη Σάρρα ιδρύτρια του “Κτήματος Αρίστη” στο Χαλάνδρι, οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία αντιμετώπισης του Κορωνοϊού στη χώρα, δηλώνοντας πως “το Κτήμα Αρίστη έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για το φετινό summer camp. Εφόσον βέβαια δοθεί από το κράτος, το πράσινο φως για τη λειτουργία του.”
Παρόλα αυτά, αναπόφευκτα δημιουργούνται προβληματισμοί κατά πόσο οι επιχειρήσεις με δραστηριότητα summer camp, μπορούν να λειτουργήσουν υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Πολλοί αναρωτιούνται, ακόμα και αν ξεπεραστούν τα προβλήματα υποδομών και λειτουργίας, ποια θα είναι η εμπορική επιτυχία του εγχειρήματος;

Γιώργος Καπελλαρής Marketing Manager: Ο STEM Education, με αίσθημα ύψιστης ευθύνης είναι πάντα δίπλα στην Ελληνική οικογένεια με όλες του τις δυνάμεις και τις υπηρεσίες. Θα μείνουμε ενωμένοι και δυνατοί, θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση και θα επανέλθουμε στη φυσιολογική ροή της ζωής συνεχίζοντας να προσφέρουμε στους μαθητές της χώρας μας την καλύτερη εκπαίδευση STEM και εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Μία από τις συνέπειες τις πανδημίας είναι και η ψυχολογική φθορά που επέφερε. Το σύνολο της ανθρώπινης σκέψης και λειτουργίας επηρεάστηκε από το σύνδρομο της αρρωστοφοβίας.
Ο φόβος και σε πολλές περιπτώσεις ο πανικός και η υστερία αποτελούν καθοριστικά αρνητικά φίλτρα στη λήψη αποφάσεων. Με αλλαγή τόσο της ατομικής όσο και τη συλλογικής κοινωνικής συμπεριφοράς. Πόσο μάλλον όταν οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το ευαίσθητο θέμα της υγείας των παιδιών τους. Αλλά και το κίνδυνο διατάραξης της οικογενειακής συνοχής.
H γνώμη του κ. Δημήτρη Κωνσταντινέα “Κατασκηνώσεις Αναγέννηση” είναι πως “Οι γονείς έχουν φοβηθεί όπως όλοι μας και είναι λογικό. Είναι κάτι άγνωστο αυτό που ζούμε”. Όπως είπε, “Υπάρχει μια μείωση των κρατήσεων της τάξεως του 30%”, αλλά κατά τη γνώμη του “Δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Στην περίπτωση επιστροφής μερικώς ή ολικώς στην κανονικότητα, θα ενεργοποιηθούν και οι γονείς που δεν έχουν στα άμεσα σχέδια τους να στείλουν τα παιδιά τους στην κατασκήνωση.”
Με την άποψη αυτή, φαίνεται να συμφωνεί και ο κ. Γιώργος Καπελλαρής Διεθυντής Marketing του Εκπαιδευτικού Οργανισμού STEM Education. Η αισιοδοξία του πηγάζει από την καθημερινή επικοινωνία που έχει με τους γονείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, “Aρκετοί γονείς μας ρωτάνε για τη λειτουργία των θερινών δραστηριοτήτων. Δείχνουν με αυτόν τον τρόπο, ότι επιθυμούν την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και το ότι η ψυχολογία των οικογενειών είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Δείχνουν να αντιμετωπίζουν την παρούσα κατάσταση με αισιοδοξία. Ο STEM Education περιμένει τις σχετικές αποφάσεις ώστε να ανακοινώσει τα προγράμματα του για τα summer camp. Είμαστε πλήρως έτοιμοι στον σχεδιασμό μας, ώστε να υποδεχθούμε τους μικρούς μας φίλους και πάλι όπως κάθε χρόνο.”
Τίποτα δεν θα δικαιολογούσε τις παραπάνω αισιόδοξες απόψεις, αν η χώρα μας είχε υποστεί οδυνηρές συνέπειες, από τον Κορωνοϊό.
Θλιβερές καταστασεις αντίστοιχου μεγέθους με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Συνεπώς η ομολογουμένως εξαιρετική αντιμετώπιση της νόσου, δημιουργεί ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα. Όλα δείχνουν πως η ετοιμότητα του Ελληνικού λαού να προστατεύσει την υγεία του και τη χώρα, αντανακλάται αντίστοιχα και στην εγρήγορση των επιχειρήσεων να διασφαλίσουν την εμπορική τους δραστηριότητα και τον κοινωνικό σκοπό που επιτελούν.
Για παράδειγμα στις Κατασκηνώσεις Αναγέννηση σχεδιάζουν εφόσον επιτραπεί η λειτουργία τους κατά τη θερινή περίοδο, να περιορίσουν τα επισκεπτήρια των γονέων. Επιπλέον θα εντείνουν τη συχνή απολύμανση και τον καθαρισμό των χρησιμοποιούμενων χώρων. Ακόμα σκέφτονται να εντρυφήσουν στα παιδιά την συνεχή τήρηση των κανόνων υγιεινής μέσω μηχανισμών παιχνιδιού. Έτσι ώστε η ενδελεχής υγιεινή να αποτελέσει συνηθισμένη πρακτική της καθημερινότητας τους. Τα ίδια μέτρα προστασίας λήφθηκαν και στο STEM Education, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο Κορωνοϊός. Με πυκνή συχνότητα απολυμαίνονται οι χώροι και τα παιχνίδια που έρχονται τα παιδιά σε επαφή.
Η βεβαιότητα για την πιστή τήρηση μέτρων προστασίας απο τις επιχειρήσεις εφόσον λειτουργήσουν, εκφράζεται και στη δήλωση του εκπροσώπου STEM Education κ. Γιώργου Καπελλαρή. Σχετικά με την ετοιμότητα της επιχείρησης του είπε σχετικά, “Αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για το χρονικό πλαίσιο άρσης των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πλήρως έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στην ασφαλή μετάβαση των παιδιών στις τάξεις μας. Θα εφαρμόσουμε πλήρως και απαρέγκλιτα τα μέτρα που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς. Για εμάς η ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών είναι πάνω από όλα. Σε αυτό το σαφές πλαίσιο, θα εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας όπως θα ανακοινωθούν με ευλάβεια και με γνώμονα την υγεία των παιδιών.”
Σε αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων, έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία για τους περιοριστικούς κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Δημήτρης Κωνσταντινέας – Κατασκηνώσεις Αναγέννηση για τον Κορωνοϊό: Πιστεύω ότι είναι κάτι προσωρινό. Η επιστήμη μας έχει προχωρήσει αρκετά και αργά ή γρήγορα θα έχουμε το εμβόλιο. Από εκεί και πέρα για την δεδομένη κατάσταση στη οποία βρισκόμαστε, θεωρώ ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να βρούμε λύσεις που θα εξασφαλίζουν πρώτα απ’ όλα την υγεία των παιδιών, αλλά και την επιμόρφωση τους πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Ένα από τα μέτρα που συζητείται να συμπεριληφθεί, στο καθεστώς προσαρμοσμένης λειτουργίας των χώρων παιδικής δραστηριότητας, είναι και αυτό του περιορισμένου αριθμού συμμετοχών. Με την αναλογία της πληρότητας σε μία δραστηριότητα, να εξαρτάται από το είδος και τις διαστάσεις του χώρου τέλεσης της.
Η κ. Πέγκυ Κομβοτέα ιδρύτρια και γενική διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Robotonio έθεσε στο KidsHub ένα επιπλέον στοιχείο. Κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στη συνολική συλλογιστική του θέματος. Πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής επιμόρφωσης, τηρούσαν ήδη προ Κορωνοϊού, ένα εκπαιδευικό πλαίσιο περιοριστικών κανόνων λειτουργίας. Αυτό καθιστά ηπιότερη την προσαρμογή τους, στα νέα δεδομένα προστασίας κατά της πανδημίας.
Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τη δομή λειτουργίας της επιχείρησης της εξήγησε πως “Τα camp στο Robotonio, ούτως ή άλλως απαρτίζονται από ολιγάριθμα τμήματα παιδιών. Διαχωρισμένα ανάλογα με την ηλικία τους. Ανάλογα με το μέγεθος των αιθουσών μας, στον ίδιο χώρο δύναται να υπάρχουν 6-10 παιδιά. Ο χώρος μας άλλωστε είναι αδειοδοτημένος από τον ΕΟΠΠΕΠ από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του.” Διευκρίνισε όμως πως “Παρόλα αυτά, θα προσαρμοστούμε ταχύτατα σε οποιαδήποτε νέα οδηγία προς όφελος της υγείας των παιδιών και των εργαζομένων μας.”
Βεβαίως το είδος της απόφασης που τελικά θα λάβουν οι γονείς στο θέμα της συμμετοχής των παιδιών τους σε προγράμματα θερινής δραστηριότητας, εξαρτάται και από τη διαχείριση μίας άλλης σειράς απτών και πρακτικών ζητημάτων.
Με τις απαντήσεις να βρίσκονται στα ακόλουθα ερωτήματα. Αντέχει το οικογενειακό ταμείο με την οικονομική στενότητα που υπάρχει, να ανταπεξέλθει στα έξοδα θερινής απασχόλησης των παιδιών; Και ποια θα είναι η εναλλακτική αποτελεσματική λύση στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με το κλείσιμο των σχολείων; Όταν μάλιστα κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι γονείς θα κληθούν να επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους.
Με τις υπάρχουσες συνθήκες, η συμβίωση των παιδιών με παππούδες και γιαγιάδες κρίνεται αδύνατη. Ενώ η συνεχής παραμονή στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιούργησε μία αφόρητη ψυχολογική πίεση. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη μετα την πολύμηνη παύση κάθε δραστηριότητας, να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη ενέργεια που δημιουργήθηκε. Να αναπνεύσουν τινάζοντας απο πάνω τους, τον περιορισμό της ατομικής τους ελευθερίας. Νοιώθουν την ανάγκη να επανέλθουν στο παιχνίδι και τη ξεγνοιασιά. Έστω και αν αυτό, είναι εφικτό υπό όρους.
Γρίφος επίσης αποτελεί – εφόσον υπάρξει τελικώς δραστηριότητα Summer Camps – πως αυτή θα εξελιχθεί αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Πέγκυ Κομβοτέα Co-Founder & Managing Director Robotonio: Η πανδημία έφερε την ελληνική οικογένεια πιο κοντά στην τεχνολογία. Σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης, που θα εκμεταλλεύεται τόσο την φυσική παρουσία των μαθητών όσο και τα ψηφιακά εργαλεία. Έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις.
Αν δηλαδή η χώρα βρεθεί πρό ενός νέου κύματος κρουσμάτων Κορωνοϊού, σε μία ενδεχόμενη έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια αρνητική εξέλιξη που προκαλεί πονοκέφαλο στις δραστηριοποιούμενες επιχειρήσεις στο είδος, μπροστά στον κίνδυνο να οδηγηθεί σε ναυάγιο, ο οικονομικός τους προϋπολογισμός.
Σε αυτή την περίπτωση η λογική των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αποκλίνει ως προς τη διαχείριση του ενδεχόμενου ρίσκου, από τη λαϊκή ρήση του αποφθέγματος “βλέποντας και κάνοντας”. Εξάλλου στο ίδιο σκεπτικό φαίνεται να βασίζονται και οι αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας. Την αρχική άρση των περιοριστικών μέτρων και την επαναφορά τους σε περίπτωση νέου κύματος εξάπλωσης του Κορωνοϊού.
Σε αυτή τη μεταβατική φάση που βρισκόμαστε κατά την επιστροφή της Ελληνικής κοινωνίας σε μία μερική και προσαρμοσμένη κανονικότητα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η επιτυχία της χώρας μας στην αντιμετώπιση της νόσου κατά την πρώτη φάση εξάπλωσης της. Μόνο αισιοδοξία μπορεί να γεννά η δύναμη και η προσαρμοστικότητα που επέδειξαν όλοι οι Έλληνες, στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε.
Την ίδια προσαρμοστικότητα επέδειξαν και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της παιδικής δραστηριότητας. Διαμόρφωσαν τάχιστα τη δομή και τους μηχανισμούς λειτουργίας τους, σύμφωνα με το πλαίσιο των κανόνων που εξεδόθηκαν από τους ειδικούς και τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας.
To Robotonio, όπως είπε στο KidsHub η εκπρόσωπος του κ. Πέγκυ Κομβοτέα, “Βρέθηκε σαν επιχείρηση σε εξαιρετική ετοιμότητα. Εκπαιδεύσαμε άμεσα γονείς και παιδιά και συνεχίσαμε τα μαθήματα διαδικτυακά, μόλις δύο ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Έτσι οι μαθητές μας δεν αποκόπηκαν καθόλου από την εκπαίδευση, που αυτή τη στιγμή είναι παραπάνω από απαραίτητη για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται νοητικά, ψυχικά και συναισθηματικά.”
H εξ’ αποστάσεως συνέχιση της επιμορφωτικής δραστηριότητας των παιδιών, φαίνεται πως αποτέλεσε και το κλειδί προσαρμογής των νεαρότερων ηλικιών στην πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του STEM Education κ. Γιώργος Καπελλαρής, η εξ αποστάσεως συμμετοχή στα πραγράμματα του οργανισμού τους, άμβλυνε τις παρενέργεις της παραμονής των μαθητών στο σπίτι. “Από την πρώτη στιγμή, εισάγαμε την πρώτη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την υπηρεσία μας stem@home. Προσφέροντας στα παιδιά και στους γονείς τη δυνατότητα να συνεχίσουν τα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής από το σπίτι, αλλά και να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο τους.” Παρόλα αυτά επισημαίνει, “Το μέλλον των επιχειρήσεων στον κλάδο μας θα εξαρτηθεί από την διαχείριση της κατάστασης μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων και της επανόδου στην κανονικότητα.”

Το Ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ και αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο αισιοδοξίας, πως θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε απο την πανδημία του Κορωνοϊού. (photo: Κτήμα Αρίστη Χαλανδρίου)
Η πανδημία του Κορωνοϊού απέδειξε τη σχετικότητα αλλά και τη ματαιότητα των πραγμάτων. Πάσης φύσεως ανθρώπινος σχεδιασμός βρέθηκε υπό αίρεση, μιας και στην πρώτη φάση εμφάνισης της, ο ίδιος ο άνθρωπος στάθηκε αδύναμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της.
Όπως σωστά παρατηρεί η κ. Πέγκυ Κομβοτέα Robotonio, “Η κρίση αυτή με την παραμονή στο σπίτι μας δίδαξε πολλά πράγματα. Κληθήκαμε καθημερινά να είμαστε δάσκαλοι, ψυχαγωγοί και ψυχολόγοι για τα παιδιά μας. Εργαζόμενοι για την επιχείρησή μας, ίσως ακόμα και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να διαχειριστούμε το προσωπικό μας άγχος, γι’ αυτή τη νέα κατάσταση που κανείς δεν ξέρει τι αλλαγές θα φέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνουμε πιο δυνατοί, καθώς δοκιμάζονται οι αντοχές μας σε όλα τα επίπεδα. Και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη προς όφελός μας, για να αφουγκραστούμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες της οικογένειάς μας.”
Και θα συμφωνήσουμε με τα λόγια της, καθώς “δεν θα πρέπει να αναλώσουμε τη δύναμή μας σε αυτά που χάσαμε από την πανδημία, αλλά να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να κερδίσουμε. Ας γίνει αυτή η δύναμη, ασπίδα για τα παιδιά μας και οι γνώσεις που αποκτήσαμε, όπλο στα χέρια τους για να νικήσουν το φόβο και την προκατάληψη”.
Γιάννης Γερ. Ζαπάντης