Κορωνοϊός: Τα οφέλη μιας περιπέτειας

Διαβάζοντας τα μηνύματα που φθάνουν καθημερινά στο #αγαπημένο_μας_ημερολόγιο, είναι προφανές πως η παιδική αθωότητα αποτελεί αλάθητο κριτήριο των αλλαγών που συντελούνται γύρω μας. Πολλοί ψυχολόγοι εκφράζουν την άποψη, πως τα παιδιά επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα σε ειδικές συνθήκες από ότι οι ενήλικες. Κι όμως στη χώρα μας, εν μέσω Κορωνοϊού, παρατηρούνται κοσμογονικές αλλαγές στη συμπεριφορά και τη νοοτροπία όλων των γενεών.

 

Χάρτης καταγραφής της εξάπλωσης του Κορωνοϊού σε 31 κράτη του πλανήτη.

Η Ελλάδα πέτυχε μετά το πρώτο ξέσπασμα της εμφάνισης του Κορωνοϊού στη χώρα, να ελέγξει την πορεία της νόσου και να αισιοδοξεί για την περαιτέρω αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

 

Η απερίσκεπτη αντιμετώπιση του Κορωνοϊού απο τις κυβερνήσεις πολλών κρατών οδήγεισαι σε τραγικό κόστος απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται περήφανη για την επιτυχημένη στρατηγική που ακολούθησε στον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου στη χώρα.

Απόδειξη ο παγκόσμιος επιδημιολογικός χάρτης καταγραφής της πορείας του Κορωνοϊού. Η Ελλάδα θρηνεί τα λιγότερα θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κράτη που έχει εξαπλωθεί η νόσος. Επίτευγμα που προκύπτει από την εγρήγορση του κράτους να προστατεύσει εγκαίρως τους πολίτες, σε συνδυασμό με τη συνειδητή επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, να πειθαρχήσουν στα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της νόσου.

Η πίεση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και η νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώθηκε στον τρόπο ζωής μας υπό τον κίνδυνο ενός αόρατου εχθρού, προσδίδει στην ανθρωπότητα αλλά και σε κάθε Έλληνα, το ρόλο ενός ιστορικού του μέλλοντος. Δεδομένου πως η ιστορία γράφεται στις μέρες μας, ο ιστορικός του μέλλοντος είναι ταυτόχρονα και ο πρωταγωνιστής του σήμερα. Ο σύγχρονος Έλληνας που βρέθηκε απο τη μία ημέρα στην άλλη, να αποτελεί μέρος – όπως όλοκληρος ο πλανήτης – μιας ανατρεπτικής πραγματικότητας. Σ’ ένα σενάριο ζωής, βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

 

Ο διεθνής τύπος επαινεί τους Έλληνες για την πειθαρχία τους στα περιοριστικά μέτρας εξάπλωσης του Κορωνοϊού.

Η φωτογραφία του άρθρου της Rebecca Hall στην Telegraph (photo CREDIT GETTY).

Ο άνθρωπος είναι ισχυρό ον και διαθέτει αυξημένη προσαρμοστικότητα στις δυσκολίες της ζωής. Η χώρα μας, ως μικρή κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, δείχνει να επιτυγχάνει μέχρι στιγμής πολύ περισσότερα από μεγαλύτερες και πιο αναπτυγμένες χώρες. Βεβαίως το DNA του λαού μας, έχει διαμορφωθεί μέσα από τις κακουχίες και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε η φυλή μας, στο διάβα του χρόνου. Ίσως στο DNA αυτό, να οφείλεται η δυνατότητα του Έλληνα – έτσι όπως εμφανίζεται στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού – να νουθετεί τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του. Να προσαρμόζεται στους κανόνες (με ελάχιστες εξαιρέσεις απόκλισης) και να προτάσσει τη συλλογική ευθύνη από την ατομική του ικανοποίηση.

Πρόσφατοι είναι οι ύμνοι του διεθνούς τύπου προς του Έλληνες, για τη στάση τους στα μέτρα καταπολέμησης της εξάπλωσης του Κορωνοϊού. Σειρά από άρθρα σε μεγάλα μέσα του εξωτερικού αναγνωρίζουν το φιλότιμο της φυλής μας στην διαχείριση και αντιμετώπιση της παγκόσμιας αυτής κρίσης. Και οι έπαινοι διατυπώνονται, λαμβάνοντας υπόψιν και όλες τις άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας ως μέλος της παγκόσμιας κοινότητας (οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, εχθρικές ενέργειες γειτονικών κρατών).

 

Ο Έλληνας στα δύσκολα φαίνεται.

Διαχρονικά αποδεικνύεται πως όταν οι Έλληνες δρουν ενωμένοι, μεγαλουργούν.

Η νέα γενιά επέδειξε απίστευτη ωριμότητα στην τήρηση των μέτρων κατά του Κορωνοϊού

Η δράση του KidsHub “Μαγική Πόλη” δίνει τη δυνατότητα στα μικρά παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους, κατά την παραμονή στο σπίτι.

Ο κύριος λόγος της ευκολίας με την οποία οι Έλληνες προσαρμόστηκαν στην αυστηρή και πιεστική πραγματικότητα, τον γνωρίζουν τόσο οι ξένοι όσο και εμείς. Ο Έλληνας στα δύσκολα φαίνεται.

Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, οι Έλληνες γονείς προβληματίζονταν για το πως τα παιδιά τους θα εξοικειωθούν με τα νέα δεδομένα διαβίωσης. Μετά από τρεις εβδομάδες που #μένουμεσπίτι θα πρέπει να σημειωθεί, η ψύχραιμη και ώριμη συμπεριφορά της νέας γενιάς στην τήρηση των μέτρων. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στη δημιουργικότητα των μικρών παιδιών, για την ανεύρεση τρόπων απασχόλησης κατά την παραμονή τους στο σπίτι.

Είναι γεγονός πως η κρίση αυτή αλλά και ο περιορισμός των ελευθεριών, έφερε πιο κοντά τα μέλη της Ελληνικής οικογένειας. Η ένωση όλων των Ελλήνων απέναντι στον κοινό εχθρό, επιτεύχθηκε μέσω της στενότερης σύνδεσης των μελών της κάθε Ελληνικής οικογένειας. Με το τρόπο αυτό, κατανοήθηκε η ανάγκη για την ύπαρξη και εκδήλωση συλλογικής ευθύνης. Ηθικό καθήκον, που σε πρώτο επίπεδο εκδηλώνεται με την προστασία των αγαπημένων προσώπων. Το χρέος απέναντι στα αγαπημένα πρόσωπα, ενεργοποίησε τις ευαισθησίες κάθε Έλληνα για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Αυτό που ορίζεται από την κοινή γνώμη ως “γενικό καλό”.

 

Τελειωμό δεν έχουν τα γνωστά Κορωνοϊο-πάρτυ στις βεράντες και τα μπαλκόνια της χώρας.

Ο γείτονας ξανάγινε φίλος όπως παλιά (photo News2U). Οι κάτοικοι πυκνοκατοικημένων συνοικιών μετέφεραν την εστία της κοινωνικότητας και εξωστρέφειας στις βεράντες και τα μπαλκόνια τους.

Οι συνέπειες της πανδημίας στη λειτουργία της αγοράς, ανέπτυξε στους Έλληνες και το αίσθημα της οικονομίας.

Η αδιαφορία για τα αγαθά, η σπατάλη των υλών περιορίστηκαν και τη θέση τους κατέλαβαν οι σύμφωνες πράξεις στις έννοιες της αειφωρίας και βιωσιμότητας.

Πλην λιγοστών περιπτώσεων καταναλωτικής ασυνειδησίας, παρακινούμενης από το φόβο και τον πανικό της νόσησης από τον ιό, οι πολίτες εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στις ευπαθείς και αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Στους ηλικιωμένους συμπολίτες που αδυνατούν να διαχειριστούν τις συνέπειες της προσαρμογής στο νέο καθεστώς διαβίωσης.

Η αδυναμία συμβατικής εξυπηρέτησης βασικών αναγκών μας, προέτρεψε σε σημαντικό βαθμό και το τμήμα του πληθυσμού που το απέφευγε, να εξοικειωθεί με τη χρήση τεχνολογίας στην καθημερινότητα του. Αναπτύχθηκαν οι πλατφόρμες συναλλακτικών εντολών, τα διαδικτυακά μέσα εκπαίδευσης, ενώ η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου αγγίζει επίπεδα ρεκόρ.

Ακόμα και τα μικρά παιδιά παρατηρούν μέσα από την καθημερινότητα τους πως όσο και αν φαίνεται περίεργο, η παραμονή των ανθρώπων στο σπίτι δίνει την ευκαιρία στο περιβάλλον να ανασάνει. Οι ρύποι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κινούνται σε επίπεδα ελαχίστων τιμών. Πρωτόγνωρη κατάσταση, με στοιχεία μετρήσεων που συναντώνται γυρνώντας πίσω το χρόνο, αρκετές δεκαετίες.

 

Οι Έλληνες φαίνεται πως αποκτούν μία νέα αρετή. Τη συλλογική ευθύνη.Το πνεύμα ανάπτυξης της συλλογικής ευθύνης δεν αντανακλάται μόνο στη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και των εταιρειών. Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μεγάλες δωρεές και σημαντικά ποσά οικονομικής βοήθειας σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς υγειονομικής περίθαλψης. Διανύεται πλέον, η λαμπρή περίοδος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Οι εταιρείες διαθέτουν μέρος των πόρων τους για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.  Για το σημαντικότερο αγαθό της ζωής, την υγεία.

Κανείς δεν περίμενε πως μία τόσο δύσκολη περίοδος, θα αποτελούσε την αφορμή για να λάμψουν οι αρετές των Ελλήνων. Ιστορικά είναι αποδεκτό, πως η Ελλάδα μεγαλουργεί όταν είναι ενωμένη. Και οι αρετές των Ελλήνων είναι πολλές. Απλά θυσιάζονται πολλές φορές σε ένα περιβάλλον μιζέριας, ατομισμού και μισαλλοδοξίας που καλλιεργείται ως αποτέλεσμα των δεινών που ιστορικά υπέστη η χώρα, στο διάβα των αιώνων.
Κάθε Έλληνας πρέπει να νοιώθει ζωντανή την ελπίδα μέσα του και να αισιοδοξεί. Αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει την αρχή μίας νέας περιόδου για τη χώρα. Δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε οι αρετές της φυλής να εξελιχθούν προσθετικά, με πολλαπλασιαστή τη συνειδησιακή αφύπνιση όλων των πολιτών. Μέσα από μία διαφορετική νοοτροπία, όπου η ατομική εσωτερική δύναμη θα υπηρετεί την ουσία, το στόχο, το αποτέλεσμα. Ένα είδος κινητήριου μοχλού που θα τροφοδοτεί με ενέργεια και θα καθοδηγεί τη συμπεριφορά των Ελλήνων, προσθέτοντας στα “καλά” τους, μία νέα αρετή. Τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.

 

Γιάννης Γερ. Ζαπάντης

Φωτογραφία εξωφύλλου: Georgia Zapanti Photography

 


 

Διαβάστε επίσης:

 

 


#αγαπημένο_μας_ημερολόγιο #kidshub

KidsHub. Ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός πόλης για παιδιά στο διαδίκτυο.

 

Το KidsHub προχώρησε στη βιωματική καταγραφή ενός διαφορετικού ημερολογίου. Ενός ημερολογίου που θα αποτυπώνει τις δικές σας, μικρές και μεγάλες ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές της ομολογουμένως δύσκολης περιόδου που διανύουμε, κατά την αναγκαία παραμονή μας στο σπίτι. Γιατί στόχος μας είναι να  #μένουμεσπίτι δημιουργικά με τα παιδιά μας. Να κερδίσουμε μαζί τους το χαμένο χρόνο από τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας που μας περιέβαλε την προηγούμενη περίοδο.

 

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές και να τροφοδοτήσετε με τις βιωματικές εμπειρίες που ζείτε με τα παιδιά σας, τη νέα σειρά άρθρων του blog μας, με τίτλο Αγαπημένο μας ημερολόγιο. #αγαπημένο_μας_ημερολόγιο #kidshub

Στείλτε μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kidshub@kidshub.gr ή στο inbox της σελίδας του KidsHub στο Facebook τη δική σας εμπειρία. Οτιδήποτε κρίνετε πως έχει ενδιαφέρον να το μοιραστείτε μαζί μας. Διαλόγους, ενέργειες, περιστατικά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά σας. Δρώμενα δηλαδή που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι και ανταποκρίνονται στη διαχείριση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται καθημερινά. Αλλά και απόψεις, συμβουλές ή ερωτήματα που προκύπτουν από την παρατήρηση της συμπεριφορά τους, κατά τη συνεχή πλέον παραμονή μαζί τους στο σπίτι.

Αποτελέστε με αυτό τον τρόπο, την πηγή έμπνευσης για τους αρθρογράφους μας, στη σύνταξη άρθρων με περιεχόμενο και μηνύματα που θα κάνουν καλύτερη και πιο αισιόδοξη τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε. Ας μετατραπεί η ενεργή κοινότητα μας ως γονείς, σε ανθρώπινη αλυσίδα που θα εκπέμψει προς όλες τις κατευθύνσεις τη θετική ενέργεια των παιδιών, μέσα από τη δημιουργικότητα των γονέων τους.

Διαβάστε ακόμη

Η επιστροφή της Κέιτ Μίντλετον μετά τον καρκίνο
“Καλοκαίρι στην Αθήνα” με 79 δωρεάν εκδηλώσεις
Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο 15/6
Οι γυναικολογικές λοιμώξεις του καλοκαιριού
Πόσο κοστίζει η βουτιά σε οργανωμένες παραλίες της Αττικής
AI_ducation Festival: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση

Δείτε ακόμη

Circus Summer Camp 2024
Παιχνίδια με Νερό στο ΚΠΙΣΝ
Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Dance Art Summer Camp στη Βούλα
Εργαστήριο γλυπτικής στο ΚΠΙΣΝ
“Το Απίθανο Κοάλα” στο Cine Άλιμος
Share This Post