Τα ορφανά του πολέμου


 • Τα παιδιά είναι πάντοτε τα μεγαλύτερα θύματα ενός πολέμου με τους αριθμούς από την Ουκρανία να σοκάρουν.

  Μέχρι στιγμής 459 παιδιά έχουν σκοτωθεί, 917 έχουν τραυματιστεί, 343 έχουν εξαφανιστεί, 14.732 έχουν απαχθεί.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των παιδιών που μεταφέρθηκαν, κυρίως διά της βίας, από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία αγγίζει τις 14.000. Η αντίστοιχη έρευνα του Associated Press αναφέρει ότι χιλιάδες παιδιά έχουν βρεθεί στα υπόγεια των κατεστραμμένων από τον πόλεμο πόλεων και σε ορφανοτροφεία στα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Περιλαμβάνουν εκείνα τα παιδιά, των οποίων οι γονείς σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς καθώς και άλλα σε ιδρύματα ή σε ανάδοχες οικογένειες, γνωστά ως «παιδιά του κράτους».

  Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-1

   

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Νοεμβρίου, ο αρχηγός των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ καυχήθηκε ότι περίπου 200 «δύσκολοι έφηβοι» «μεταφέρθηκαν» στην Τσετσενία ως μέρος του ομοσπονδιακού προγράμματος «Έφηβοι της Ρωσίας» από διάφορες «ρωσικές περιοχές», με τα κατεχόμενα Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ που φέρεται να είναι μεταξύ αυτών των περιοχών.

  Οι ουκρανικές αρχές, εντούτοις, ισχυρίζονται ότι τα φερόμενα ως ορφανά δεν είναι στην πραγματικότητα ορφανά.

  Τα «παιδιά του κράτους» φιλοξενούνται σε ιδρύματα διότι οι γονείς τους αδυνατούν να τους παράσχουν τα απαραίτητα. Όσα δεν φιλοξενούνταν σε ιδρύματα, πάντως, απλώς αποσπάστηκαν από τους γονείς τους στην ανατολική Ουκρανία. Ο θρήνος είναι ανείπωτος και φαίνεται από μακροσκελή ρεπορτάζ των διεθνών μέσων, που εξετάζουν περιπτώσεις γονιών και παιδιών που έχουν χαθεί μέσα στο χάος των μαχών.

  Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-2
  Ορφανά, όπως λέγεται, του υπό ρωσική κατοχή Ντονέτσκ στο Ροστόφ της Ρωσίας. (©ΑΡ)

  Η Ρωσία κάνει λόγο για… γενναιοδωρία. Σύμφωνα με το Associated Press, το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, περισσότερα από 80 παιδιά από το Λουγκάνσκ απήχθησαν. Η Ουκρανία κατέθεσε μήνυση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία «χωρίς ιατρική υποστήριξη ή την απαραίτητη γραφειοκρατία». Τα παιδιά είχαν επιστρέψει στην Ουκρανία πριν από την τελική απόφαση.

  Τον περασμένο Μάιο, πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για τη φροντίδα των παιδιών της Ουκρανίας, με το οποίο καθιστούσε ευκολότερη την τεκνοθεσία για τις ρωσικές οικογένειες και δυσκολότερο για τους Ουκρανούς να αναζητήσουν και να ανακτήσουν τα χαμένα τους παιδιά – άλλωστε, με το που εισέρχονται στη Ρωσία, τους αλλάζουν όνομα.

  Η «μητέρα της Ρωσίας»

  Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»-4

   

  Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, όταν ακόμη ήταν γερουσιαστής και υποψήφια για τη θέση της επιτρόπου, είχε εμπλακεί, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, σε σκάνδαλο όπου παιδιά ΑμεΑ, υπό την προστασία της ίδιας, φέρεται να είχαν λάβει δάνεια στο όνομά τους για τις θεραπείες τους, την ώρα που η υποψήφια επίτροπος είχε αποφασίσει να ξεκινήσει πολλά πρότζεκτ αναζητώντας χορηγίες.

  Εχει πέντε βιολογικά και πέντε τεκνοθετημένα παιδιά, ενώ φροντίζει 13 παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες.

   

  Πηγή: kathimerini.gr


  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub