Τα «Ορφανά» από την Ελλάδα


 • Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου το ελληνικό γραφείο του VICE θα παρουσιάσει το νέο επεισόδιο VICE Specials, από τη συχνότητα του ANT1, με τίτλο «Τα “Ορφανά” από την Ελλάδα».

  Μέσα από τρεις ανθρώπινες ιστορίες, το νέο ντοκιμαντέρ του VICE ρίχνει φως στην προσπάθεια χιλιάδων παιδιών που δόθηκαν για υιοθεσία, κάτω από περίεργες έως και σκανδαλώδεις συνθήκες τις δεκαετίες του ‘50 και του 60’, να ξαναβρούν τις οικογένειές τους.

  Απρόσμενος σύμμαχός τους σε αυτή την προσπάθεια είναι τα τεστ DNA που τους βοηθούν όχι μόνο να ανακαλύψουν τις χαμένες οικογένειές τους αλλά και να ταυτοποιηθεί η σύνδεσή τους.

  2.jpg

  Ο ΜΕΡΙΛ ΤΖΕΝΓΚΙΣ ΕΨΑΧΝΕ ΕΠΙ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΜΗΤΣΟΣ», ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ ΤΩΝ ΗΠΑ.

  Ο Μέριλ Τζένκινς γεννήθηκε πριν από 68 χρόνια και δόθηκε για υιοθεσία στο Μιζούρι των ΗΠΑ λίγους μήνες αφού τον βρήκαν οι αστυνομικοί στα σκαλοπάτια της εκκλησίας της Παντάνασσας και τον παρέδωσαν στο ορφανοτροφείο Πάτρας.

  Έπειτα από μια 11χρονη οδύσσεια αναζήτησης, με μοναδικό στοιχείο στα χέρια του ένα σημείωμα με τις λέξεις «Μήτσος Παντάνασσα» και με τη βοήθεια του τεστ DNA, κατάφερε να ξανασμίξει με την οικογένειά του και να μάθει την ιστορία του πατέρα του που πέθανε στις αρχές του 1990.

  4.jpg

  Η ΛΙΝΤΑ ΚΑΡΟΛ ΤΡΟΤΕΡ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΩΣ «ΕΥΤΥΧΙΑ» ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΙΩΘΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

  Αίσιο τέλος είχε και η υπόθεση της  Λίντα Κάρολ Τρότερ που κατάφερε το 2017 να συνδεθεί με την μητέρα της και την ευρύτερη οικογένειά της έπειτα από χρόνια αναζητήσεων. Λίγα χρόνια μετά, χρησιμοποιώντας το ελληνικό όνομα με το οποίο δόθηκε για υιοθεσία, δημιούργησε το “Eftychia Project” που βοηθά όσους θέλουν να βρουν τις ρίζες τους ή τις οικογένειες που αναζητούν τα παιδιά τους.

  Στον αντίποδα ο Μπάμπης Καλογερόπουλος, από τα Φιλιατρά, συνεχίζει ακόμα να αναζητά δύο αδέρφια, τα παιδιά που γέννησε η μητέρα του εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

  5.jpg

  Η ΛΙΝΤΑ ΚΑΡΟΛ ΤΡΟΤΕΡ ΙΔΡΥΣΕ ΤΟ «ΕΥΤΥΧΙΑ PROJECT» ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ.

  Διαβάστε ακόμη: The Eftyxia Project  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub