Μητέρες που γεννούν και εγκαταλείπουν το μωρό τους: Ποιοι είναι οι λόγοι


 • Στους περισσότερους φαντάζει παράλογο και ανεξήγητο πως μπορεί μια μητέρα να επιλέξει να εγκαταλείψει το μωρό της μετά τη γέννα. Ωστόσο συμβαίνει και υπάρχει και εξήγηση.

  Ειδικοί επιστήμονες εξηγούν πως μια παρόμοια απόφαση μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων κοινωνικών λόγων, ορμονικών μεταβολών καθώς επίσης και ψυχολογικών επιπτώσεων που προκαλεί η εγκυμοσύνη.

  Σύμφωνα με όσα επισήμανε στην ΕΡΤ η κλινική ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Δρ. Χαρά Νομικού «Το πρώτο μπορεί να είναι ηλικία το δεύτερο μπορεί να είναι το οικονομικό. Ανάλογα με τη ζωή που ζει, την ηλικία του, το περιβάλλον του, τα ήθη, τα έθιμα, κάποια κορίτσια παραδείγματος χάρη, δεν είναι τόσο κοντά με τη μητέρα τους ώστε να της πούνε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το σύντροφό τους ή ότι κυοφορούν»

  Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως η επιλογή της εγκατάλειψης είναι ένας ψυχικός τραυματισμός που δύσκολα επουλώνεται.

  «Το στρες αυτό έχει εξήγηση. Οφείλεται στην πολύ μεγάλη ορμονική μεταβολή που συμβαίνει στον οργανισμό μιας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην εγκυμοσύνη της. Περίπου μια στις 10 γυναίκες που εγκυμονούν μπορούν να αναπτύξουν κάποιου είδους ψυχική διαταραχή, ένα ποσοστό γύρω στο 40-50% από αυτές να αναπτύξουν τη λεγόμενη βαριά κλινική κατάθλιψη», αναφέρει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Αλέξανδρος Δερπαπας.

  Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά αφού φύγουν από τα Νοσοκομεία Παίδων φιλοξενούνται στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» με σκοπό να υιοθετηθούν από ανάδοχες οικογένειες.  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub