Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια

paxos

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν οι διατροφικές διαταραχές ιδιαίτερα στα έφηβα κορίτσια με το 81% των παιδιών ηλικίας 10 ετών να φοβάται μήπως παχύνει, ενώ το 40% των πιο πρόσφατων περιστατικών ανορεξίας απαντάται σε κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών.

Ο Σωκράτης Εμμανουηλίδης, ψυχίατρος, μιλά στο Mega και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Ελένη» για τις διατροφικές διαταραχές, οι οποίες παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια.

Αύξηση κατά περίπου 60% στα περιστατικά διατροφικών διαταραχών σημειώθηκε το 2023 ενώ ήδη μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 υπάρχει αύξηση γύρω στο 50% των περιστατικών.

Η ανορεξία και η βουλιμιά είναι κυρίως πρόβλημα, που αφορά στις γυναίκες καθότι είναι 8-9 φορές συχνότερες σε αυτές από ό,τι στους άνδρες. Το 40% των πιο πρόσφατων περιστατικών ανορεξίας απαντάται σε κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών.

Η ανορεξία αποτελεί την 3η συχνότερη νόσο στις έφηβες. 5-20% περίπου των ασθενών θα πεθάνει.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με τη νευρογενή ανορεξία σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι 12 φορές υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας όλων των υπόλοιπων αιτίων θανάτου.

Από την άλλη, η υπερφαγία έχει την ίδια συχνότητα και σε γυναίκες και σε άνδρες σε ένα ποσοστό γείρω στο 5% του πληθυσμού.

Τα κορίτσια που κάνουν συχνά δίαιτα είναι 12 φορές πιο επιρρεπή σε επεισόδια υπερφαγίας από τα κορίτσια που δεν κάνουν δίαιτα. Το 81% των παιδιών ηλικίας 10 ετών φοβάται μήπως παχύνει.

«Τις περισσότερες φορές όσοι το βιώνουν δεν το καταλαβαίνουν. Η πρώτη ένδειξη είναι η απότομη αλλαγή στο σώμα. Υπάρχουν αλλαγές και στη συμπεριφορά του ατόμου. Μπορεί να κλειστεί στο εαυτό του, να μην μιλάει πολύ. Το να καταφύγει κάποιος σε παθολόγο δεν θα ήταν λάθος αλλά το θέμα είναι ψυχιατρικό και ψυχολογικό. Πρέπει να ακούμε τα παιδιά».

 

Διαβάστε ακόμη

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: “Γύρνα σπίτι αλλιώς θα σκοτώσω την κόρη μας”
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο καύσωνα
43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε μπροστά στην κόρη τους
Παιδίατρος καταδικάστηκε για τον θάνατο 4χρονου
ΕΛΑΣ: Τι να προσέχουμε όταν φεύγουμε για διακοπές
Νταντάδες της γειτονιάς: Τι ισχύει με το voucher για γιαγιάδες και παππούδες

Δείτε ακόμη

Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Escape game στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πρωινές καλοκαιρινές επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο
Share This Post