Bullying: Αυξάνονται τα περιστατικά σε παιδιά νηπιαγωγείου

Οι καταγγελίες των γονιών για περιστατικά bullying  που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, συνεχώς αυξάνονται. Εντύπωση ωστόσο κάνει, πως τα περιστατικά έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και σε παιδιά νηπιαγωγείου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αντωνία Τόρρενς, γενική διευθύντρια του ΚΜΟP και εκπαιδευτική ψυχολόγος  «λάβαμε πολλά μηνύματα από γονείς μικρών παιδιών- ηλικίας 5, ακόμη και 4 ετών- που αντιμετωπίζουν περιστατικά bullying στο σχολείο». Σύμφωνα με την Αντωνία Τόρρενς η βία, η επιθετικότητα, όπως και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η κακή επικοινωνία, η οικονομική κρίση όπως επίσης και η πανδημία, έχουν αντίκτυπο στα παιδιά. Όπως η ίδια εξηγεί, η εικόνα που δημιουργείται στα παιδιά είναι ότι πρέπει να αντιδρούν με επιθετικότητα, φωνές και βία.

Πως διαχειριζόμαστε τα περιστατικά 

Η Αντωνία Τόρρενς  συμβουλεύει τους γονείς πως πρέπει να αντιδράσουν αν το παιδί τους πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Ωστόσο κάθε περίπτωση bullying μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να απαιτεί εξατομικευμένη διαχείριση.

«Δίνουμε συμβουλές στους γονείς να μην πανικοβάλλονται, να μιλούν στο παιδί τους ήπια, και να το καθησυχάζουν ότι μαζί θα βρουν λύσεις, ώστε το παιδί να αισθάνεται σύμμαχο το γονιό του. Επίσης, δεν πρέπει να ξεκινούν αντιπαράθεση με τους γονείς άλλων παιδιών, καθώς το σχολείο είναι υπεύθυνο να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στους γονείς. Οι γονείς πρέπει να έρχονται σε επαφή με το σχολείο ξανά και ξανά και οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους χρειάζεται να ενημερώνονται γύρω από τη διαχείριση φαινομένων bullying», επισημαίνει.

Ωστόσο επισημαίνει πως οι γονείς  πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους πώς να αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις. «Η διεκδικητικότητα είναι μια δεξιότητα που καλλιεργείται από μικρές ηλικίες και βέβαια πρέπει να θυμόμαστε ότι το καθημερινό παράδειγμα των γονιών και του πώς λύνουν τα προβλήματά τους είναι σημαντικό», σημειώνει.

Στην πλατφόρμα «Live Without Bullying» του ΚΜΟΠ, που λειτουργεί από το 2015, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν συμβουλές. Έως σήμερα, περίπου 30.000 άτομα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) έχουν δεχτεί μέσω της πλατφόρμας δωρεάν και ανώνυμα συμβουλευτική υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους ή έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις που περιλαμβάνει αυτό το «εργαλείο».

Η πλατφόρμα «Live without Bullying» παρέχει δωρεάν βιντεοσκοπημένες εκπαιδεύσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς για αυτό το ζήτημα, όπως και ένα διαδικτυακό παιχνίδι για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Συμβουλές για τους παρατηρητές ενός περιστατικού bullying

Σε ένα περιστατικό bullying σημαντικός είναι και ο ρόλος του παρατηρητή, και ο τρόπος που πρέπει να το διαχειριστεί. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ο παρατηρητής πρέπει:

  • να αναλάβει δράση και να παρακινήσει και τους άλλους παρατηρητές να αναλάβουν δράση,
  • να μην συμμετέχει στα αστεία και τα κακόβουλα σχόλια που απευθύνονται στο πρόσωπο που εκφοβίζεται,
  • να κρατήσει την ψυχραιμία του,
  • να εμποδίσει τους άλλους παρατηρητές να καταγράψουν με οποιονδήποτε τρόπο το περιστατικό του εκφοβισμού, και
  • να ειδοποιήσει έναν δάσκαλο να διαχειριστεί την κατάσταση.

Μετά το περιστατικό ο παρατηρητής πρέπει:

  • να πλησιάσει τον μαθητή που δέχτηκε εκφοβισμό, να τον υποστηρίξει και να του πει ότι ο εκφοβισμός θα σταματήσει αν ζητήσει βοήθεια από άλλους ανθρώπους,
  • να συζητήσει το περιστατικό με έναν εκπαιδευτικό από το σχολείο

Διαβάστε ακόμη

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών
Εριέττα Κούρκουλου: Η εξομολόγηση της για το μωρό που έχασε
Θανάσης Ευθυμιάδης: Οι κόρες μου οριακά περνάνε τις τάξεις με τις απουσίες
Μάρα Δαρμουσλή: Δέχεται αρνητικά σχόλια επειδή θηλάζει το 2χρονο γιό της
Θοδωρής Κολυδάς: Η πρόβλεψη του καιρού για το Πάσχα
Άγνωστοι πλημμύρησαν δεξαμενή πετρελαίου σε δημοτικό σχολείο

Δείτε ακόμη

Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;
Διαδραστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Ένα λιοντάρι πολύ διαφορετικό στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Racket Planet Summer Camp 2024
Share This Post