Τσάι ή καφέ; Ιδού η απορία.

Ένα φλιτζάνι τσάι μέρα πάρα μέρα μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά σας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology

Η έρευνα συμπεριέλαβε δεδομένα από 100.000 κινέζους που συμμετείχαν σε μία μακρόχρονη μελέτη για τη υγεία. Έδιναν συστηματικά προσωπική πληροφόρηση για την ποσότητα του τσαγιού που κατανάλωναν, για 7 συνεχή χρόνια.

Αυτοί που έπιναν τσάι μέρα πάρα μέρα συγκριτικά με αυτούς που έπιναν λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κάποια σοβαρή καρδιακή νόσο.

Η έρευνα φυσικά δεν υποστηρίζει ότι όποιος απλά πίνει τσάι δεν θα αρρωστήσει από την καρδιά του. Αλλά τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που είναι ευεργετικά για την υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Το τσάι επίσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και να βελτιώσει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Από την άλλη και η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, όπως η απώλεια βάρους, χαμηλότερή πίεση και μειωμένες πιθανότητες για διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο. Αλλά όχι ο οποιοσδήποτε καφές.

Σύμφωνα με έρευνα σε 500.000 υγιείς καταναλωτές καφέ που επίσης δημοσιεύτηκε επίσης στο European Journal of Preventive Cardiology, ο καφές φίλτρου έκανε καλό στην υγεία. Το φίλτρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Τα 500.000 άτομα ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα από 20-79 ετών και έδιναν προσωπική πληροφόρηση για την ποσότητα του καφέ που κατανάλωναν για 20 συνεχή χρόνια.

Τα άτομα κάτω από 60 ετών που έπιναν από 1-4 φλυτζάνια καφέ την ημέρα, κι ειδικά καφέ φίλτρου, είχαν χαμηλότερα ποσοστά αρτηριακής νόσου και θανάτου. Το ίδιο κ εκείνοι που ήταν πάνω από 60 ετών. Αυτό όμως δεν επιβεβαιώθηκε σε όσους κατανάλωναν πάνω από 5 φλυτζάνια την ημέρα.

Ο λόγος είναι ότι ο καφές που δεν φιλτράρεται (π.χ, ο ελληνικός) περιέχει διτερπένια που μπορούν να αυξήσουν την χοληστερίνη 30 φορές περισσότερο από ότι ο καφές φίλτρου.

Αν πίνετε λοιπόν μέχρι 4 φλυτζάνια καφέ φίλτρου την ημέρα, μπορεί να έχετε οφέλη για την υγεία σας. Εξυπακούεται χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

Διαβάστε ακόμη

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε νήπιο στις τουαλέτες σχολείου
Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει η Βασ. Ολγας για τα αυτοκίνητα
Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια
Meteo: Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης την Τρίτη
Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες αποκλείονται από την παροχή
Μια πόλη μεταμορφώνεται σε υπαίθρια βιβλιοθήκη

Δείτε ακόμη

Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;
Διαδραστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post