Μία μέση γυναίκα χρησιμοποιεί περίπου 12 προϊόντα ομορφιάς την ημέρα, από σαμπουάν, κρέμες, μακιγιάζ, μανό, άρωμα…Αν ρίξετε μια ματιά στις ετικέτες θα διαπιστώσετε κοκτέιλ χημικών συστατικών που περιέχουν.
Υποθέτετε βέβαια ότι όλο αυτά τα συστατικά έχουν περάσει από ελέγχους κι είναι απόλυτα ασφαλή για μακροχρόνια χρήση. Αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει.
Τα προϊόντα αυτά έχουν ελεχθεί κι είναι ασφαλή έτσι ώστε να μην έχουν κάποιο άμεση και βραχυπρόθεσμη παρενέργεια, πάνω σας. Όπως για παράδειγμα ερεθισμό, κοκκινίλα, αλλεργία…Δεν έχουν όμως ελεγχθεί για μακροχρόνια χρήση, όπως υποστηρίζει η Dr. Kathryn M. Rexrode, associate professor of medicine and chief of the Division of Women’s Health στο Harvard Medical School.
Το FDA για παράδειγμα επεμβαίνει μόνο αν υπάρξουν καταγγελίες για κάποιο καλλυντικό. Το γεγονός ότι τα προϊόντα βρίσκονται στο ράφι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλή.
Βαφές μαλλιών και καρκίνος του μαστού
Υπάρχει σίγουρα λόγος για προβληματισμό σε σχέση με τις βαφές μαλλιών. Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019, στο International Journal of Cancer, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν βάψει τα μαλλιά τους τουλάχιστον 1 φορά τους τελευταίους 12 μήνες είχαν 9-45% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, από αυτές που δεν τα είχαν βάψει καθόλου. ‘Εχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η συχνότητα του βαψίματος ή η χρόνια χρήση βαφών, δεν αύξησε τις πιθανότητες της νόσου.
Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν καμία έκπληξη, σημειώνει η Tamarra James-Todd, assistant professor στο Harvard. Τα ίδια αποτελέσματα είχαν προκύψει και σε παλιότερες έρευνες. Κάποιες βαφές μαλλιών περιέχουν παραπάνω από 5.000 χημικά συμπεριλαμβανομένων και κάποιων γνωστών χημικών που προκαλούν ορμονική διαταραχή ή κάποιων που έχουν προκαλέσει καρκίνο σε ζώα.
Η συζήτηση αυτή για τις βαφές μαλλιών δεν είναι καινούρια. Και παλιότερα είχε βρεθεί πιθανή σύνδεση βαφής-καρκίνου του μαστού σε κάποιες έρευνες ενώ σε κάποιες άλλες είχε αποκλειστεί. Βεβαία τεστάρονται διαφορετικά προϊόντα κάθε φορά. Τα σημερινά προϊόντα χρησιμοποιούν διαφορετικού τύπου χημικά συστατικά.
Η τελευταία μεγάλη έρευνα εξέτασε 50.000 γυναίκες, από 35-74 ετών, για μία πολυετή περίοδο και αφορούσε τόσο στις βαφές μαλλιών όσο και ισιωτικά προϊόντα. Οι γυναίκες αυτές ήταν αδελφές γυναικών που είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.
Και για τις δύο αυτές κατηγορίες προιόντων, η πιθανότητα καρκίνου του στήθους ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες που τα χρησιμοποιούσαν παρά σε αυτές που δεν τα χρησιμοποιούσαν. Για τις ημι-μόνιμες βαφές ωστόσο δεν βρέθηκε να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, πιθανόν λόγω της μη διείσδυσης τους στο δέρμα.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι γυναίκες αυτές μπορεί να είχαν κάποια γονιδιακή προδιάθεση. Όμως δείχνει το ρόλο που μπορεί να παίζουν στην νόσο, εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι βαφές και τα ισιωτικά προϊόντα που εξετάστηκαν.
Άρα, τι πρέπει να κάνουμε; Να σταματήσουμε να βάφουμε τα μαλλιά μας; Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να απαντήσουν με βεβαιότητα. Σίγουρα οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, όμως χρειάζεται ακόμη πολύ ερευνητική δουλειά για να είμαστε σίγουροι.
Αν σκεφτεί κανείς πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τη γενετική μας προδιάθεση αλλά αντιθέτως μπορούμε να κάνουμε πολλά ως προς τις υπόλοιπες παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν τη νόσο, τότε αξίζει να σκεφτεί διπλά κανείς τις επιλογές που κάνει στην καθημερινότητα του. ‘Άλλωστε ο καρκίνος είναι μία πολύ-παραγοντική νόσος.
Τι μπορείτε να κάνετε πρακτικά
Κάντε την έρευνα σας
Διαβάστε τα χημικά που αναφέρονται στις συσκευασίες και κάντε μία μικρή έρευνα για αυτά. Μπορείτε στο www.ewg.org να βρείτε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για πολλά συστατικά καλλυντικών. Η οργάνωση βαθμολογεί από το 1-10 την ασφάλεια κάποιων προϊόντων.
Βρείτε πιο ασφαλείς εναλλακτικές
Υπάρχουν διάφορα apps που σκανάροντας το barcode, σας εμφανίζουν τα πιθανά επικίνδυνα χημικά που μπορούν να περιέχουν τα προϊόντα.
Μην πιστεύετε όλες τις διαφημίσεις
Κάποιες εταιρίες είναι πολύ προσεκτικές στους προϊοντικούς τους ισχυρισμούς και κάποιες άλλες δεν είναι καθόλου. Διαβάστε προσεκτικά τι περιέχουν τα καλλυντικά σας και κάντε τη μικρή σας έρευνα.
Χρησιμοποιείτε λιγότερα προϊόντα
Σκεφτείτε ποια είναι απολύτως απαραίτητα για εσάς και αφήστε τα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτό, μειώνετε την έκθεση σας σε λιγότερα χημικά συστατικά.
Σκεφτείτε πιο φυσικές εναλλακτικές
Υπάρχουν πια πολλές μάρκες με πιο φυσικές συνθέσεις. Κάντε την έρευνα σας κι αν όντως ισχύουν οι ισχυρισμοί φυσικότητας, δοκιμάστε τις.
Το συμπέρασμα είναι ένα: σκεφτείτε σοβαρά τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε καθημερινά και κάντε τη μικρή σας έρευνα γύρω από αυτά. Η γνώση είναι δύναμη σας.
Αγλαΐα Στεφάνου