"Το μικρό μας Τσίρκο": Πρόγραμμα σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη μαθαίνει στα παιδιά ζογκλερικά
«Το μικρό μας Τσίρκο» είναι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα το οποίο διοργανώνεται εδώ και περίπου 10 χρόνια στο 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου και έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές και τους γονείς τους.
Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τον καθηγητή, αλλά και υποδιευθυντή του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου, κ. Ιωάννη Δασκαλάκη. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, ο οποίος όταν δεν μαθαίνει στους μαθητές του ζογκλερικά διδάσκει Πληροφορική και Φυσική, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το τσίρκο μιας και το πρόγραμμα έχει βιωματική διάσταση, μαθαίνοντας μερικές μορφές του τσίρκου που έχουν να κάνουν με την τέχνη του ζογκλέρ, με διάφορα όργανα όπως οι κορίνες, οι μπάλες, τα ξυλοπόδαρα κα.. Μάλιστα, κάποια παιδιά καταφέρνουν να ισορροπούν και με το μονόκυκλο, ενώ μαθαίνουν και για την ιστορία του τσίρκου. Οι μαθητές και μαθήτριες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα μοιάζουν πολύ εξοικειωμένοι, και θυμίζουν μικρούς “ζογκλέρ”.
Ο κ. Δημητρίου αναφέρει πως η ενασχόληση του με τα ζογκλερικά αλλά και με την παιδική ψυχαγωγία, ήταν αυτό που τον ώθησε στη δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος. “Από την πρώτη στιγμή είχα το όνειρο να φτιάξω μια τέτοια ομάδα στο σχολείο, αλλά αρχικά δίσταζα λόγω της αβεβαιότητας μου για το εάν οι μαθητές θα έδειχναν αρκετή επιμονή και υπομονή. Επιπλέον, φοβόμουν και τις αντιδράσεις των γονέων, διότι στην χώρα μας έχουμε συνδέσει αυτή την τεχνική με κάποιους ανθρώπους που παίζουν στα φανάρια”.
Ωστόσο η κ. Ξανθίππη Βασιλειάδου, υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Δυτικής Θεσσαλονίκης πίστεψε στην ιδέα και βοήθησε στην υλοποίηση του προγράμματος. «Ως ιδέα, μου φάνηκε εξαιρετικά πρωτότυπη. Δεν είχε ασχοληθεί κανείς μέχρι τότε με κάτι παρόμοιο. Οπότε, θεώρησα ότι ήταν κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον, μιας και ως παραστατική τέχνη, συνδυάζει την εξάσκηση του σώματος με την εξάσκηση του μυαλού, μαθαίνοντας παράλληλα τους μαθητές να εμπνέονται από πράγματα γύρω τους και να τα μετατρέπουν σε τέχνη. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επαφή των παιδιών αλλά και το δέσιμο μεταξύ τους, καθώς μέσα από την διαρκή εξάσκηση, προσθέτει ο καθένας το λιθαράκι του ούτως ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι η παρουσίαση ενός προγράμματος».
Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος;
Ο κ. Δασκαλάκης υποστηρίζει πως οι ενδοσχολικές δραστηριότητες είναι πολύ βοηθητικές στο να δημιουργηθεί ένας διαφορετικός τύπος σχέσης ανάμεσα σε καθηγητή και μαθητή. Ο μαθητής αποκτά μια διαφορετική εικόνα για το σχολείο ενώ ο καθηγητής μαθαίνει πράγματα για τους μαθητές του που υπό κανονικές συνθήκες ίσως δεν θα μπορούσε να μάθει στο πλαίσιο μιας τάξης.
Τα παιδιά επιδεικνύουν συνεργασία και ομαδικό πνεύμα βοηθώντας ο ένας τον άλλο να ισορροπήσουν στα ξυλοπόδαρα ή στο μονόκυκλο, ενώ προσπαθούν διαρκώς να εμψυχώσουν ο ένας τον άλλον για να τα καταφέρει.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η ομάδα παρουσιάζει την δουλειά της και στο υπόλοιπο σχολείο, κατά την διάρκεια σχολικών γιορτών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι μικροί ζογκλέρ έχουν επιδείξει τις ικανότητες τους σε διάφορες εκδηλώσεις ακόμα και εκτός σχολείου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ