Τι πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά σε καθημερινή βάση (vid)

Με τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας να αυξάνονται, η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ναταλία Νικολαΐδη, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις”, τόνισε την αναγκαιότητα των σωστών και ισορροπημένων γευμάτων που πρέπει να προετοιμάζουν οι γονείς για τα παιδιά τους.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και των γευμάτων που ετοιμάζουν καθημερινά οι γονείς για τους μικρούς μαθητές η κα. Ναταλία Νικολαΐδη τόνισε πως τα Ελληνόπουλα κατέχουν παγκοσμίως την πρωτιά στο κομμάτι της παχυσαρκίας, γεγονός που μπορεί να οφείλεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς λόγους, πέρα από το κομμάτι κληρονομικότητας.

Τόνισε ωστόσο πως ένας επιπλέον λόγος είναι και το κομμάτι της οικογένειας. “Έχουμε δύο βασικά περιβάλλοντα το κομμάτι της οικογένειας και το κομμάτι του σχολείου. Τα παιδιά επειδή έχουν μιμητικές ικανότητες, ουσιαστικά ακολουθούνε τα μοτίβα που βλέπουν να κινούνται είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό τουλάχιστον οι γονείς να προσπαθήσουν να θέσουν νέους στόχους για το διατροφικό κομμάτι των παιδιών τους» τόνισε η κ. Νικολαϊδη.

Επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό για όλες τις ηλικίες των παιδιών τα γεύματα μέσα στην ημέρα να είναι ισορροπημένα.

Όπως είπε «υπάρχουν κάποια διατροφικά παιδικά μοτίβα και όχι μόνο παιδικά, τα οποία τα έχουμε υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες, τα οποία τα συντηρούμε και τα διατηρούμε ακόμα και τώρα, τα οποία χρήζουν άμεσης αλλαγής όπως τα δημητριακά, τα οποία είναι βόμβες ζάχαρης. Ένα άλλο κλασικό παράδειγμα, το οποίο είναι από τα πιο εύκολα και τα πιο γρήγορα είναι το τοστ. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει κατονομάσει τα αλλαντικά πλέον ως καρκινογόνα, οπότε γαλοπούλα, ζαμπόν και όλα αυτά θα πρέπει να φεύγουν από την καθημερινότητά».

Τι πρέπει να περιλαμβάνουν τα γεύματα

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο τα γεύματα των παιδιών αλλά και των ενηλίκων θα πρέπει να έχουν τα βασικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και καλά λιπαρά. «Λύσεις υπάρχουν. Μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρά σνακ. Μπορούμε ανάλογα την ηλικία των παιδιών να παίξουμε και με τα χρώματα. Να βάλουμε μέσα υλικά δηλαδή τα οποία θα αποδώσουν ένα χρώμα που θα τα εντυπωσιάσει και θα καταναλώσουν πιο εύκολα», πρόσθεσε.

Και όπως είπε η κα Νικολαΐδη να χτίσουμε ένα διατροφικό πλάνο με συχνά γεύματα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ενδεικτικά, μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχει καταναλωθεί μία μερίδα ψαριού, όσπρια, λαδερά. Δεν τρώμε συνέχεια λάδι. Οι Έλληνες, παρότι είμαστε μεσογειακός λαός, καταναλώνουμε πάρα πολύ κόκκινο κρέας. Σκεφτείτε ότι οι συστάσεις για το κόκκινο κρέας είναι μία φορά στις δέκα ημέρες».

Μιλώντας τέλος για τη διατροφή παιδιών και ενηλίκων τόνισε ότι «ο μεταβολισμός αλλάζει σχεδόν ανά πενταετία, αλλά από κάποια χρόνια και μετά αλλάζει ακόμη πιο γρήγορα, ειδικά μετά από τα 30 χρόνια». Και βέβαια, όπως είπε, αυτό έχει να κάνει με την κληρονομικότητα και με τον τρόπο ζωής. Δεν είναι για όλους το ίδιο.

Πηγή: ΕΡΤ Συνδέσεις

Photo by Patrick Fore

Διαβάστε ακόμη

Καλογεροπούλου: “Η μαμά μου είπε ότι ο μπαμπάς δεν μας θέλει πια”
Δίωξη για βιασμό ανηλίκου και στη σύζυγο του αστυνομικού της Βουλής
Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Έξαρση της γρίπης: Στο στόχαστρο παιδιά και έφηβοι
Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: Νέα πτώση ασανσέρ
“Ο Πάντινγκτον στο Περού” στους κινηματογράφους

Δείτε ακόμη

“Ο Καρυοθραύστης κι εγώ” στο Μέγαρο Μουσικής
Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post