Tεχνητή επικονίαση φυτών με σαπουνόφουσκες

Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Χωρίς τις καλλιέργειες αυτές, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής, αφού το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται στην επικονίαση. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.

Δυστυχώς όμως καθώς οι πληθυσμοί εντόμων ολοένα και ελαττώνονται και τα παραγωγικά μελίσσια μειώνονται από ασθένειες, οι επιστήμονες αναζητούν νέους τρόπους επικονίασης των φυτών τους.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στο iScience, οι επιστήμονες περιγράφουν ένα νέο τύπο σαπουνόφουσκας που όταν έρχεται σε επαφή με γύρη, μπορεί να επικονιάσει τα φρούτα. 

Ο Εϊτζίρο Μιγιάκο,  καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγένων Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, έχει επικεντρωθεί στην έρευνα της τεχνητής γονιμοποίησης φυτών. Μετά από πολλές προσπάθειες, η ομάδα του φαίνεται να βρήκε μία πιαθνή εναλλακτική λύση. Τις …σαπουνόφουσκες.

Μελέτησαν την ουσία και τη σωστή δοσολογία (0,4% συγκέντρωση μιας επιφανειοδραστικής ουσίας που αποκαλείται λαουραμιδοπροπυλο βεταΐνη και είναι κοινή στα βρεφικά σαμπουάν) κι εγκατέστησαν γύρη ποσότητας περίπου 2.000 κόκκων σε κάθε σαπουνόφουσκα. Επιπλέον, ενέχυσαν στο διάλυμα ουσίες που προηγουμένως είχαν δείξει πως ενισχύουν τη βλάστηση της γύρης, καθώς και ένα πολυμερές ενισχυτικό των φυσαλίδων.

Μετέφεραν και άφησαν αυτές τις φούσκες σε ένα οπωρώνα με αχλαδιές, πάνω από 50 λουλούδια. Το 95% των λουλουδιών αργότερα έβγαλε καρπούς. Η μέθοδος της σαπουνόφουσκας είχε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με την τεχνητή επικονίαση αχλαδιών, πλην όμως με πολύ λιγότερο χρόνο και προσπάθεια – καθώς και πολύ λιγότερη γύρη, περίπου το 1/30.000 της ποσότητας, ανέφερε ο δρ. Μιγιάκο.

Φυσικά οι μέλισσες είναι αναντικατάστατες με τις φυσαλίδες σαπουνιού να μην μπορούν σε καμία περίπτωση να πετύχουν όσα κάνουν αυτές κυρίως στη συλλογή της γύρης.

Εκφράζονται μάλιστα ανησυχίες πως αν οι αγρότες δεν εξαρτώνται πια τόσο από τα έντομα, ίσως αρχίσουν να χρησιμοποιούν περισσότερα παρασιτοκτόνα. Και ίσως η λύση της σαπουνόφουσκας βλάψει τους πληθυσμούς εντόμων, καθώς και τα βακτήρια που εμφανίζονται φυσικά στα λουλούδια και παίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στο οικοσύστημα και την υγεία των μελισσών.

Με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε ακόμη

Instagram: Καταργούνται τα φίλτρα ομορφιάς
Απουσίες μαθητών λόγων γρίπης
Ευγενία Δημητροπούλου: “Η κόρη μου μού έχει πει “δεν θέλω να έχω άλλη μαμά”
Πατέρας άφησε την κόρη του στο θέατρο για να πιει μπύρες
Παιδιά εως 12 ετών: Καθημερινή χρήση social media και διαδικτυακά παιχνίδια
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Δείτε ακόμη

Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Kumon Ηλιούπολης: To success story της 7χρονης Ιωάννας
Share This Post