Για μας υπάρχει μόνο μια πίτσα στο κόσμο… η ιταλική. Και Ιταλική πίτσα σημαίνει λεπτή τραγανή ζύμη και όχι αυτές με τη σπογγώδη λαδωμένη ψωμούρα των ντελιβεράδικων. Ιταλική πίτσα σημαίνει περιορισμένη ποσότητα από λευκή φρέσκια μοτσαρέλα και όχι αυτές με τις πληθωρικές ποσότητες από ένταμ, γκούντα και τα λοιπά τυριά, ακόμη και μοτσαρέλα σε εκδοχή τούβλου, που κάνουν λιπαρές κόρδες λειτουργώντας ως διατροφικές βόμβες.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Εύκολη, απλή και πολύ οικονομική συνταγή όπου το αποτέλεσμα όχι απλά δεν είναι συγκρίσιμο με ντελίβερι, αλλά μπορεί να σταθεί στο επίπεδο γνήσιας Ιταλικής πίτσας σε ξυλόφουρνο, που θα φάτε στο εστιατόριο, μόλις βγεί.
Θα χρειαστείτε 10 λεπτά για τη ζύμη, άλλα 10 για τη σάλτσα, μισή ώρα αναμονής και μετά στην τελική ετοιμασία και ψήσιμο στο φούρνο, περίπου άλλη μισή ώρα δουλειά στη κουζίνα.
Για τη ζύμη της πίτσας
500 γρ. αλεύρι σκληρό
300 χλιαρό νερό (30° – 35° C)
13 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
πολτό από 4-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες πομοντόρι ξεφλουδισμένες (ή 400 γρ. χυμό ντομάτας)
μια σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)
αλάτι, πιπέρι
3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ρίγανης
4 φρέσκιες μοτσαρέλλες κομμένες σε φέτες
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τη σάλτσα
1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τα ταψιά