Σομαλία: καταγραυγή για νομοσχέδιο που επιτρέπει το γάμο μικρών κοριτσιών

Η Σομαλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γάμων με ανήλικα κορίτσια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 45% των γυναικών παντρεύονται πριν τα 18 και το 98% έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή.

Στη Σομαλία μέχρι σήμερα δεν ορίζεται βάσει νόμου κατώτατη ηλικία γάμου.

Το 2018, η κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο- σταθμό στην ιστορία της χώρας, όπου ποινικοποιούνται πολλές πράξεις βίας προς τις γυναίκες, όπως ο βιασμός, ο γάμος παιδιών αλλά και το sex trafficking.

Το νέο νομοσχέδιο που υποβλήθηκε αυτό τον μήνα στο κοινοβούλιο από βουλευτή που πρόσκειται στον πρόεδρο της χώρας, προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις συναδέλφων του, όταν ανακάλυψαν ότι προβλέπει τη νομιμοποίηση του γάμου στη εφηβεία, ακόμη και στην ηλικία των 10-11 ετών για κάποια κορίτσια. Συγκεκριμένα, ορίζει σαν προϋπόθεση για το γάμο, τα κορίτσια να έχουν περίοδο και να μην έχει αντίρρηση η οικογένεια τους (όχι τα ίδια τα κορίτσια).

«Κάποιες οικογένειες παντρεύουν τις κόρες τους για να μειώσουν το οικονομικό τους βάρος ή για να κερδίσουν χρήματα. Άλλες το κάνουν διότι πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν το μέλλον τους ή τις προστατεύουν», δήλωσε η Ντίπα Παντιάν εκπρόσωπος της Unicef.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πάει τη χώρα προς τα πίσω. Λόγω της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη χώρα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το εν λόγω νομοσχέδιο τελικώς θα ψηφιστεί.

 

Διαβάστε ακόμη

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε νήπιο στις τουαλέτες σχολείου
Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει η Βασ. Ολγας για τα αυτοκίνητα
Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια
Meteo: Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης την Τρίτη
Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες αποκλείονται από την παροχή
Μια πόλη μεταμορφώνεται σε υπαίθρια βιβλιοθήκη

Δείτε ακόμη

Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;
Διαδραστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post