Πόσο γερή είναι η καρδιά μας

Ένας Ισπανός γιατρός καρδιολόγος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λα Κορούνια κάνοντας μια έρευνα υποστηρίζει πως το τεστ της σκάλας είναι ένας εύκολος τρόπος να αξιολογηθεί η κατάσταση της καρδιάς μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές σκοπός της έρευνας ήταν να δημιουργήσουν ένα απλό και αξιόπιστο τεστ για τον προκαταρκτικό έλεγχο της καρδιαγγειακής υγείας, το αποτέλεσμα του οποίου θα οδηγούσε σε περαιτέρω αξιολόγηση.

Επισημαίνει μάλιστα ότι, αν ανεβούμε τα σκαλιά σε περισσότερο από ενάμισι λεπτό, τότε δεν θα έβλαπτε μια επίσκεψη στον καρδιολόγο για έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο.

Αρχικά εκτίμησαν τη φυσική κατάσταση των 165 συμμετεχόντων με διαπιστωμένη στεφανιαία νόσο ζητώντας τους να περπατήσουν και στη συνέχεια να τρέξουν σε κυλιόμενο διάδρομο αυξανόμενης ταχύτητας μέχρι του σημείου εξαντλήσεώς τους. Το εύρος της αντοχής τους εκτιμήθηκε σε μεταβολικά ισοδύναμα (MET). Το μεταβολικό ισοδύναμο είναι η μονάδα μέτρησης της κατανάλωσης οξυγόνου κατά τη φυσική δραστηριότητα (ένα MET ισοδυναμεί με την πρόσληψη 3,5 ml οξυγόνου ανά κιλό ανά λεπτό).

Οι συμμετέχοντες ξεκουράστηκαν για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανέβουν 60 σκαλοπάτια με ζωηρό τέμπο χωρίς να σταματήσουν.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι σε καλύτερη κατάσταση ήταν οι συμμετέχοντες που ανέβηκαν τα 60 σκαλιά σε 40-45 δευτερόλεπτα και οι οποίοι στο τεστ κοπώσεως στον κυλιόμενο τάπητα είχαν επιτύχει περισσότερα των 9-10 MET.

Σε αντιδιαστολή, οι ασθενείς που ανέβηκαν τα σκαλοπάτια σε 90 δευτερόλεπτα είχαν σκοράρει λιγότερο από 8 MET στο τεστ κοπώσεως. Με απλά λόγια, δεν είχαν καταφέρει να ανεβάσουν πολύ την ένταση του τρεξίματος και την απόδοσή τους.

Πηγή: ygeiamou

Photo by eberhard grossgasteige

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Νέα ανακοίνωση για την ανάκληση της φέτας
Είναι τοξική η πικροδάφνη στα σχολεία;
Βρέφος πέθανε μετά από αντιισταμινικό που του έδωσαν για να ηρεμήσει
Βουλιαγμένη: Τι καταγγέλλει η μητέρα για την αρπαγή του ανηλίκου
“Η Έλι και η Παρέα των Φαντασμάτων” στους κινηματογράφους
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς 2026: Η άνοιξη ανθίζει στο Άλσος

Δείτε ακόμη

Πασχαλινές δράσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
“Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος” στην ΕΒΕ
Summer camps 2026
“Το σπίτι με τα παράθυρα” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Μια ξεχωριστή διαδικτυακή αστρονομική εμπειρία
“Η Επανάσταση των Χρωμάτων” στην Εθνική Πινακοθήκη
Share This Post