Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό από το ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε, φιλοξενεί τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 18.30-19.30, μέσω ζωντανής αναμετάδοσης από τον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ, την Έφη Λάγιου-Λιγνού, διακεκριμένη διδάσκουσα ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, που θα μιλήσει για το πώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει τα μικρά παιδιά και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να τα βοηθήσουν.

Η διάλεξη θα είναι διαθέσιμη μέσω ζωντανής αναμετάδοσης στο snfcc.org/lecture καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook. Όσοι παρακολουθήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους ηλεκτρονικά.

Η πανδημία του κορωνοϊού, σαν απειλή που πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε, με τους πολλαπλούς φόβους που συνεπάγεται -πραγματικούς και φανταστικούς- δοκιμάζει τις ψυχικές και σωματικές μας αντοχές, δοκιμάζει τις σχέσεις μας, μας υποχρεώνει να διαχειριστούμε την απώλεια της γνώριμης καθημερινότητας.
Ως ενήλικες έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται το διάχυτο άγχος που επικρατεί γύρω μας και μέσα μας. Η προσπάθεια μας να τα προστατέψουμε από την οδυνηρή πραγματικότητα που μας περιβάλλει, μας οδηγεί σε παγίδες. Παραγνωρίζοντας τη παρατηρητικότητά τους και την ευαισθησία τους προς ό,τι συμβαίνει γύρω τους, τους δίνουμε διπλά μηνύματα που προκαλούν σύγχυση, αυξάνοντας το άγχος τους, που δεν αντέχουμε να υποδεχτούμε.

Τα παιδιά για να εμπιστευτούν τον εαυτό τους έχουν πρώτα εμπιστευτεί τους γονείς τους.
Για να μπορέσουν οι γονείς να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά τους χρειάζεται να φροντίσουν πρώτα τον εαυτό τους. Τα μικρά παιδιά είναι εκτεθειμένα στην ψυχική κατάσταση των γονιών και συναισθάνονται τις εντάσεις που βιώνουν τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες στο σπίτι. Για τη στέρηση της αγκαλιάς της γιαγιάς και του παππού, του παιχνιδιού από κοντά με τους φίλους, το κλείσιμο του πάρκου και της παιδικής χαράς, την υποχρεωτική απόσταση και το επαναληπτικό πλύσιμο δεν αρκεί η εξήγηση, έστω κι αν δοθεί δέκα φορές. Το «γιατί» του μικρού παιδιού επανέρχεται δριμύτερο και οι γονείς θυμώνουν με την απελπισία του, γιατί αυτή η απελπισία του παιδιού τους εντείνει τη δική τους απελπισία και δοκιμάζει τα δικά τους όρια. Στα ΜΜΕ έχουν ακουστεί πολλές οδηγίες προς τους γονείς για το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Όμως κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της τρόπους επικοινωνίας, την ιδιαίτερη κουλτούρα της και τα βιώματα της που έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Για τον λόγο αυτό οι γενικές οδηγίες χρειάζονται ευέλικτη προσαρμοστικότητα.

Η Έφη Λάγιου-Λιγνού είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών & Εφήβων. Είναι διδάσκουσα ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων με εξειδίκευση στην ψυχαναλυτική εργασία με μικρά παιδιά και τους γονείς τους. Έχει τριαντάχρονο διδακτικό, εποπτικό και ερευνητικό έργο στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου οργάνωσε το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδευτικά προγράμματα Ευρωπαϊκών Ψυχαναλυτικών Φορέων. Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Παιδοψυχοθεραπευτών (ACP) και της Εταιρείας Ψυχοθεραπευτών Tavistock. Εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε επί 14 χρόνια στην Κλινική Tavistock του Λονδίνου στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων. Έχει διατελέσει εντεταλμένη εμπειρογνώμων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σε θέματα Ψυχ. Υγείας Παιδιών. Έχει ενεργή δράση στον ευρωπαϊκό χώρο στον τομέα της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας και της ψυχαναλυτικής παρατήρησης βρέφους με δημοσιεύσεις, ομιλίες και οργάνωση συνεδρίων. Έχει διατελέσει εντεταλμένη εμπειρογνώμων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σε θέματα Ψυχικής Υγείας Παιδιών.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα
Μεγάλη φωτιά στην Κηφισιά
Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Βραυρώνα
Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 43°C
Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο για να δώσουν τα παιδιά Πανελλήνιες
Κλειστή η Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Δείτε ακόμη

Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Dance Art Summer Camp στη Βούλα
Εργαστήριο γλυπτικής στο ΚΠΙΣΝ
“Το Απίθανο Κοάλα” στο Cine Άλιμος
Κέντρο Τεχνών: Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα με ελεύθερη συμμετοχή
Μουσικοί Αστερισμοί στο Αστεροσκοπείο
Share This Post