Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία. Και τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, η οποία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Ωστόσο, σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, περισσότερο από το 75% των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές και διαταραχές χρήσης ουσιών δεν λαμβάνουν καθόλου θεραπεία για την κατάστασή τους. Επιπλέον, το στίγμα, οι διακρίσεις, η ποινική νομοθεσία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα.

Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο πριν από την πανδημία, και ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συγκρούσεων, έχει μειωθεί περαιτέρω λόγω του COVID-19 καθώς η πανδημία έχει διαταράξει τις υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο.

«Move for mental health: let’s invest»: Το επόμενη βήμα στην ψυχική υγεία είναι η επένδυση σε αυτήν.

Γι’ αυτό, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο ΠΟΥ, μαζί με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς, United for Global Mental Health και την World Federation for Mental Health, ζητούν μια μαζική αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία. Για να ενθαρρύνει τη δημόσια δράση σε όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο μια εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, Move for mental health: let’s invest.

Τους τελευταίους μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς, συγκεκριμένες οδηγίες και συμβουλές σχετικά με την ψυχική υγεία για τους εργαζόμενους στην υγεία και άλλους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, διαχειριστές εγκαταστάσεων υγείας και άτομα όλων των ηλικιών των οποίων η ζωή έχει αλλάξει σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Οι χώρες ξοδεύουν μόνο το 2% των προϋπολογισμών για την υγεία τους στην ψυχική υγεία

Οι χώρες δαπανούν κατά μέσο όρο μόνο το 2% των προϋπολογισμών για την υγεία τους στην ψυχική υγεία. Παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια για την ψυχική υγεία δεν ξεπέρασε ποτέ το 1% της συνολικής αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε κλιμακωτή θεραπεία για κοινές ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος, αποφέρει υπεραπόδοση 5 δολαρίων στη βελτίωση της υγείας και στην παραγωγικότητα.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΠΑΟΚ στέλνει τον Γιάννη στις ΗΠΑ για ειδική θεραπεία
Εξωτικά καλοκαιρινό Τσιζκέικ Λάιμ, Καρύδα και Ανανά
Μητέρα κλείδωσε στο σπίτι τον 7χρονο γιο της και πήγε για ψώνια
ΙΕΠ: Αλλαγές στα σχολεία με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης
Πατέρας Κυριακής Γρίβα για Απόστολο Λύτρα: Ο κάθε πελάτης έχει τον δικηγόρο που του αξίζει
Καιρός: Ανησυχία για το φαινόμενο Hot-Dry-Windy

Δείτε ακόμη

Sensory Friendly προβολή | Park your Cinema Kids: Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2017)
“Το Μαγικό κλειδί” της Ρουγγέρη, σε καλοκαιρινή περιοδεία
Circus Summer Camp 2024
Παιχνίδια με Νερό στο ΚΠΙΣΝ
Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Dance Art Summer Camp στη Βούλα
Share This Post