Παιδιά: Οι επιπτώσεις της συνεχόμενης ενασχόλησης τους με τα κινητά
Η πολύωρη ενασχόληση και έκθεση των παιδιών, από μικρή πλέον ηλικία, στις οθόνες τόσο των κινητών όσο και των τάμπλετ, οδηγούν τόσο σε μαθησιακές δυσκολίες όσο και σε κοινωνικές.
Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδαγωγών, εκπαιδευτικών και ψυχολόγων τονίζουν πως πλέον τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν να διαβάσουν ένα βιβλίο.
Δεν μπορούν διότι δεν έχουν εξασκηθεί να δίνουν χρόνο σε κάτι που χρειάζεται εστίαση, όπως το βιβλίο. Δεν παίζουν έξω από το σπίτι, δεν βγαίνουν να κάνουν βόλτες με φίλους. Πολλές φορές άλλωστε ακούμε παιδιά να λένε πως βαριούνται όταν δεν είναι συνδεδεμένα με κάποιο κινητό ή τάμπλετ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε στην «Κ» ο Δημήτρης Χρηστάκης, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και διευθυντής του Κέντρου για την Παιδική Υγεία, Συμπεριφορά και Ανάπτυξη στο νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ
«Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι τα τάμπλετ είναι ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αλλά δεν είναι. Κάναμε μία έρευνα για τον χρόνο που ένα βρέφος 18 έως 24 μηνών πρέπει να σπαταλά με τα αγαπημένα του παιχνίδια – ένα βιβλίο, έναν κύβο, ένα αυτοκινητάκι, μία κούκλα. Είναι κατά μέσο όρο 20 λεπτά. Εν τούτοις τα παιδιά σπαταλούν στο τάμπλετ πολύ περισσότερο χρόνο. Αυτό μόνο μας λέει ότι πρόκειται για μία θεμελιωδώς διαφορετική εμπειρία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βέβαια, μπορεί η χρήση των συσκευών αυτών να καταλήξει ψυχαναγκαστική, παθολογική και εθιστική. Και ο χρόνος μπροστά στη συσκευή αντικαθιστά άλλες σημαντικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη του παιδιού, όπως το διάβασμα, η άσκηση, το παιχνίδι, οι ανθρώπινες συναναστροφές».
Οι γονείς οφείλουν να τηρούν τα όρια αναφορικά με το χρόνο που τα παιδιά είναι μπροστά σε μια οθόνη. Η υπερβολική έκθεση δημιουργεί προβλήματα στην συγκέντρωση, στη προσοχή, στη σκέψη αλλά και στη ρύθμιση του συναισθήματος.
Διαβάστε ακόμη: BBC- Ποια είναι η ιδανική ηλικία να αποκτήσουν τα παιδιά μας έξυπνα κινητά