Ο σκύλος είναι ο αρχαιότερος καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Σύμφωνα με δεθνή επιστημονική μελέτη, αποδεικνύεται ότι ο σκύλος είναι το πρώτο εξημερωμένο οικιακό ζώο. Η μελέτη ανέλυσε 27 αρχαία γονιδιώματα σκύλων τα οποία χρονολογούνται πριν από 100 έως 11.000 χρόνια και προέρχονται από διάφορα μέρη της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Σιβηρίας.

Οι σκύλοι, οι οποίοι προέρχονται από τους λύκους, λίγο μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, είχαν ήδη χωριστεί σε τουλάχιστον πέντε μεγάλες ράτσες, σε μία εποχή που πιθανώς κανένα άλλο ζώο δεν είχε ακόμη εξημερωθεί. Αυτό δείχνει ότι η σημερινή ποικιλομορφία των σκύλων έχει μία μακρά εξελικτική πορεία στη διάρκεια της εποχής των πάγων, όταν οι άνθρωποι ήταν ακόμη κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες. Έως ότου υποχωρήσουν οι πάγοι, οι σκύλοι είχαν ήδη εξαπλωθεί στο βόρειο ημισφαίριο.

Η ακριβής χρονολογία και ο γεωγραφικός προσδιορισμός της εξημέρωσης των πρώτων σκύλων παραμένουν άγνωστα. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι οι σκύλοι προήλθαν από κάποιον πληθυσμό λύκων που αυτο-εξημερώθηκαν, ακολουθώντας τους παλαιολιθικούς ανθρώπους και τρώγοντας τα απομεινάρια του κυνηγιού των τελευταίων. Η αρχική εξελικτική απόκλιση λύκων-σκύλων πιθανώς συνέβη πριν 25.000 έως 40.000 χρόνια.

Αφότου εμφανίστηκαν διαφορετικές ράτσες, εδώ και 10.000 χρόνια υπήρξαν συχνά επιμιξίες των σκύλων σε πολλά μέρη της Ευρασίας. Η γενετική ανάλυση εκτιμά ότι περίπου οι μισοί σκύλοι της Ευρώπης έχουν αρχική καταγωγή από την παλαιολιθική Μέση Ανατολή και οι άλλοι μισοί από τη Σιβηρία.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Παιδιά Δημοτικού εξανάγκασαν συμμαθητή τους να πιει νερό από τουαλέτα
Καταδικάστηκε η μητέρα που δεν έστελνε το παιδί της στο σχολείο
Ανακοινώθηκαν νέα vouchers για αγορές σε σούπερ μάρκετ
Η αποτυχία είναι το πρώτο βήμα της επιτυχίας
Ομάδα μαθητών δέχτηκε επίθεση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Γιατρός προειδοποιεί για δημοφιλές φρούτο

Δείτε ακόμη

Η φροντίδα του θεατρικού κουστουμιού στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
“Όταν τα λουλούδια ταξιδεύουν…” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
“Όταν τα κοχύλια ονειρεύονται… με τον Max Ernst!” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Athens Bike Festival: H μεγάλη γιορτή ποδηλάτου επιστρέφει
Η παιδική χαρά στο Πεδίο του Αρεως
Μια σύγχρονη και συμπεριληπτική παιδική χαρά
Share This Post