Νοσοκομείο Παίδων: Ο άγνωστος ιός των σχολείων

nosokomeio

Μια ιδιαίτερα απαιτητική εφημερία έζησε την Κυριακή (4/12) το Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” με παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές έως 16 ετών, με αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη να συρρέουν μαζικά.

Τα περισσότερα παιδιά είχαν υψηλό πυρετό, συνάχι και κακουχία.

Όπως όλα δείχνουν όμως φέτος, δεν θα έχουμε μόνο «τριδημία», – συνύπαρξη δηλαδή COVID, γρίπης και αναπνευστικού ιού RSV- αλλά ίσως και «πολυδημία», καθώς έχει εμφανισθεί ένας νέος ιός- άγνωστης προέλευσης, που έχει μπει στα σχολεία, δίνοντας υψηλό πυρετό για μερικές ημέρες και παρατεταμένο βήχα.

Οπως σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέας Κωνσταντόπουλος “οι ιογενείς λοιμώξεις για τις οποίες μιλάμε, αφορούν στο ανώτερο και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα”.

 

Διαβάστε ακόμη: 4χρονη που μολύνθηκε από στρεπτόκοκκο: “Το σώμα της έχει καταστραφεί”λέει ο πατέρας της

Κάθε χρόνο βλέπουμε τον συγκυτιακό ιό που εμφανίζει εικόνα βροχιολίτιδας με δύσπνοια, από τον οποίο νοσούν συνήθως βρέφη κάτω του ενός έτους, τονίζει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και προσθέτει: “αυτή είναι η πιο ευάλωτη ομάδα ασθενών. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα των ΗΠΑ, βρέφη κάτω του ενός έτους νοσηλεύονται ήδη στα νοσοκομεία με 155 εισαγωγές ανά 100.000, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά έχουμε 12 εισαγωγές παιδιών ανά 100.000. Αυτό που είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γονείς, είναι ότι στην περίπτωση που νοσήσει ένα παιδάκι από τον συγκυτιακό ιό, χρειάζεται ισχυρή ενυδάτωση, οξυγόνο και εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, ίσως χρειαστεί και λήψη κορτιζόνης”.

Αναφορικά με τον ιό της εποχικής γρίπης, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζει ότι την φετινή χρονιά, η γρίπη είναι βαριά, με κύρια χαρακτηριστικά τον υψηλό πυρετό για 5 ημέρες, πονοκέφαλο, πόνο στο λαιμό, κακουχία, μυαλγίες, ενώ μπορεί να κάνει επιπλοκές όπως λαρυγγίτιδα, ή πνευμονία που οφείλεται είτε στην γρίπη, είτε στον πνευμονιόκοκκο. Επομένως για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία είναι σκόπιμο όταν ξεκινά ο πυρετός οι γονείς να κάνουν το τεστ για την γρίπη και να αρχίσουν να δίνουν το αντιικό φάρμακο το πρώτο ή το δεύτερο 24ωρο- σε χαπάκια 30, 40 ή 75mlg- πρωί και βράδυ, συμπληρώνει.

 

 

Επιστημονική εξήγηση για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοια μεγάλη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων και ιώσεων στα παιδιά δεν έχει δοθεί ακόμα, αλλά υπάρχει μια εκτίμηση πως το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται πως έχει αδυνατίσει εξαιτίας κάποιων παραγόντων κι έτσι δεν έχει αναπτύξει τη δυνατότητα ισχυρής αντίδρασης

Ο άγνωστος ιός των… σχολείων

Όμως όπως όλα δείχνουν, υπάρχει ένας ακόμη ιός, ο οποίος ο οποίος φαίνεται θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα έντονα εφέτος και ο οποίος ξεκινά συνήθως από τα σχολεία. Ένας ιός, ο οποίος από κλινικής πλευράς, έχει τα εξής συμπτώματα, σύμφωνα με τον καθηγητή: υψηλός πυρετός για δύο ή 4 ημέρες, έντονος και παρατεταμένος βήχας. Δεν γνωρίζουμε ποιος ιός είναι, ωστόσο συμπτωματικά, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με ενυδάτωση και αναλγητικά. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ακόμη, ότι ο συγκεκριμένος ιός απαιτεί προσοχή, διότι μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, ή βρογχοπνευμονία, ή λαρυγγίτιδα και σπανιότερα ωτίτιδα.

Η μάσκα προφυλάσσει από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής συστήνει να χρησιμοποιείται και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, ενώ συστήνει και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς και τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκκοκκου, και σε παιδιά, εκτός από τους ενήλικες.

 

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Νέα ανακοίνωση για την ανάκληση της φέτας
Είναι τοξική η πικροδάφνη στα σχολεία;
Βρέφος πέθανε μετά από αντιισταμινικό που του έδωσαν για να ηρεμήσει
Βουλιαγμένη: Τι καταγγέλλει η μητέρα για την αρπαγή του ανηλίκου
“Η Έλι και η Παρέα των Φαντασμάτων” στους κινηματογράφους
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς 2026: Η άνοιξη ανθίζει στο Άλσος

Δείτε ακόμη

Πασχαλινές δράσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
“Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος” στην ΕΒΕ
Summer camps 2026
“Το σπίτι με τα παράθυρα” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Μια ξεχωριστή διαδικτυακή αστρονομική εμπειρία
“Η Επανάσταση των Χρωμάτων” στην Εθνική Πινακοθήκη
Share This Post