Μία ελιά 1300 ετών δεσπόζει στον νέο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου

Η ανάπλαση του κήπου του Αρχαιολογικού Μουσείου ολοκληρώθηκε και περιμένει τους επισκέπτες να τον απολαύσουν.

Εξι χιλιάδες φυτά και δένδρα της ελληνικής χλωρίδας που συνδέονται με την ελληνική μυθολογία και ιστορία φυτεύθηκαν στα παρτέρια του κήπου δημιουργώντας τρεις μεγάλες ενότητες: τους βοτανικούς περιπάτους, το μυθικό «Αρκαδικό τοπίο» και ένα μικρό τεχνητό λόφο στο κέντρο του κήπου, ορατό από την οδό Πατησίων, πάνω στον οποίο δεσπόζει μια αιωνόβια ελιά 1.300 ετών, συνδέοντας τον μύθο για την ονομασία της Αθήνας με το σήμερα.

Ο ελίχρυσος με το χρυσαφί του χρώμα που συμβολίζει την αιώνια αγάπη, η αχίλλεια που ο μύθος θέλει να έχει επουλώσει τις πληγές του Αχιλλέα, το κενταύριο που φρόντισε τον λαβωμένο κατά την τιτανομαχία Κένταυρο Χείρωνα είναι ορισμένα από τα «μυθικά» φυτά του νέου κήπου.

 

Η υπεραιωνόβια ελιά των 1.300 ετών ξεχωρίζει στον κήπο χωρίς να εμποδίζει οπτικά τη θέα από την πόλη προς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Τα υφιστάμενα δένδρα διατηρήθηκαν, ενώ φυτεύθηκαν 70 νέα.

«Το σκεπτικό μας είναι ο κήπος του μουσείου να συνδέεται με το ίδιο το μουσείο και τις συλλογές του. Εχουμε επιλέξει φυτά που αναφέρονται στα ομηρικά έπη και σε κάθε παρτέρι θα τοποθετηθούν βοτανικές ταμπέλες με τις ονομασίες τους και θα μοιράζεται εποπτικό υλικό στους επισκέπτες», λέει στην «Κ» ο βιολόγος Αντώνης Σκορδίλης και διευθυντής της εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes που ανέλαβε το έργο της ανάπλασης και της συντήρησης του κήπου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Μια συστάδα τριών νέων κυπαρισσιών φυτεύτηκαν πίσω από τον εντυπωσιακό κορμό της ελιάς και τους μεσογειακούς θάμνους που έχει τοποθετήσει η Ecoscapes κάτω από τα ψηλά δένδρα για να δημιουργήσει την εικόνα ενός ενιαίου πράσινου «χαλιού».

Στα τρία πλευρικά παρτέρια, περιφερειακά του κήπου, δημιουργείται το μυθικό «Αρκαδικό τοπίο», ένας συνδυασμός καρποφόρων φυτών που σμίγουν με αυτοφυή και ενδημικά φυτά της ελληνικής φύσης. Κυδωνιές, λωτοί, βυσσινιές, μηλιές, νεραντζιές και αχλαδιές συνυπάρχουν με μυρτιές, πικροδάφνες, λεβάντες, καλαμιές, δίκταμο, θυμάρι, ύσσωπο, αγριελιές, λυγαριές, αρτεμισίες.

Στους δύο βοτανικούς περιπάτους, έχουν δημιουργηθεί συστάδες φυτών που «αγκαλιάζουν» και αναδεικνύουν, σαν μουσειακές προθήκες, έξι ελληνικά φυτικά οικοσυστήματα. Στα όρια με την Πατησίων αναπτύσσεται ένας μικρός αμπελώνας, ενώ όσο προχωρούμε προς την είσοδο του μουσείου ο κήπος εμπλουτίζεται με χρώμα και ανθοφόρα φυτά.

«Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ο κήπος θα βρίσκεται στην πλήρη ακμή του», λέει η αρχιτέκτονας τοπίου Ματίνα Γαλάτη.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα
Μεγάλη φωτιά στην Κηφισιά
Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Βραυρώνα
Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 43°C
Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο για να δώσουν τα παιδιά Πανελλήνιες
Κλειστή η Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Δείτε ακόμη

Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Dance Art Summer Camp στη Βούλα
Εργαστήριο γλυπτικής στο ΚΠΙΣΝ
“Το Απίθανο Κοάλα” στο Cine Άλιμος
Κέντρο Τεχνών: Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα με ελεύθερη συμμετοχή
Μουσικοί Αστερισμοί στο Αστεροσκοπείο
Share This Post