H γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασε τα σχολεία να κλείσουν και 1,6 δισ. μαθητές και φοιτητές να σταματήσουν να φοιτούν για ένα διάστημα. Αυτό συνέβει για πρώτη φορά στην ανθώπινη ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια τα σχολεία άνοιξαν και οι μαθητές των αναπτυγμένων χωρών επέστρεψαν σε μία κανονικότητα.
Αυτό όμως δυστυχώς δεν ίσχυσε για όλα τα παιδιά. Ως και δέκα εκατομμύρια παιδιά σε διεθνές επίπεδο ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, προειδοποιεί σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.
Τα παιδιά που ζουν σε φτωχές χώρες, σε δομές προσφυγικές ή σε εμπόλεμες ζώνες κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στα σχολεία τους. Ειδικά σε 12 χώρες κυρίως της κεντρικής και τη δυτικής Αφρικής, αλλά και στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλός.
Η οργάνωση απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις και δωρητές να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπιστεί η «παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην εκπαίδευση» κι εκτιμά πως περίπου 9,7 εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να εγκαταλείψουν για πάντα τα θρανία μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Εάν δεν εξασφαλιστούν τα χρήματα, οι ανισότητες που υπήρχαν ήδη «μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως και μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, θα εκραγούν», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ίνγκερ Άσινγκ, η γενική διευθύντρια της Save the Children.
Η οργάνωση καλεί τους ιδιώτες πιστωτές να συναινέσουν στο να ανασταλεί η καταβολή τοκοχρεολυσίων από τις φτωχότερες χώρες, μέτρο που κατ’ αυτήν θα μπορούσε να επιτρέψει να αποδεσμευθούν 14 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδυθούν στην εκπαίδευση. «Θα ήταν απαράδεκτο πόροι που είναι απελπιστικά αναγκαίοι για να διατηρηθεί στη ζωή η ελπίδα που γεννά η μόρφωση να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών», υποστηρίζει η γενική διευθύντρια της Save the Children.