H αυθεντική πολίτικη βασιλόπιτα της Μαμίκας

H Μαμίκα δεν ήταν απλά μια καλή πολίτισσα μαγείρισσα αλλά είχε βαθιά ανεπτυγμένη γαστρονομική κουλτούρα, είχε εξαιρετική αίσθηση των γεύσεων, των συνθέσεων, των υφών, των τελετουργιών, και της πολιτισμικής τους σύνδεσης με τον κάθε τόπο.

Ιωάννα Τριανταφυλλίδη, 1927

 

Nα σας πω πως πήραμε την γλαφυρά καταγεγραμμένη συνταγή της Μαμίκας, γραμμένη σε οκάδες και δράμια, την μετατρέψαμε σε σύγχρονες μετρήσεις (1 οκά = 400 δράμια = 1.280 γραμμάρια), μειώσαμε την ποσότητα στο μισό για μια μεγάλη βασιλόπιτα ή δυο μικρές, την εκτελέσαμε αποσαφηνίζοντας τις δημιουργικές ασάφειες στη δικιά της περιγραφή και βγάλαμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο πρωτότυπο όπως το θυμάμαι. Θα μπορούσε κάποιος να κάνει το ζύμωμα με μίξερ και το ειδικό εργαλείο, αλλά εμείς ακολουθήσαμε τον τρόπο που μας έγραφε με την τεχνολογική ένδεια της εποχής. Νομίζω πάντως πως δεν θα είχε θέμα, να ζυμώσει κανείς στο μίξερ.

 

Πολίτικη Βασιλόπιτα Αυθεντική Συνταγη

Η συνταγή ξεκινά το απόγευμα μιας μέρας και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της επόμενης. Καλύτερα να γίνει στις 30/12 για να ψηθεί το μεσημέρι της παραμονής και να κοπεί την επόμενη που θάχει φύγει η υγρασία και θάχουν δέσει ιδανικά οι γεύσεις.

Δεν θα την έλεγα εύκολη με την έννοια ότι έχει κόπο και ζύμωμα, αλλά απ’ την άλλη δεν είναι κάποια ιδιαίτερα κομπλικέ διαδικασία. Το πρώτο στάδιο θέλει ένα δεκάλεπτο, το δεύτερο με το ζύμωμα μισή ώρα, το τρίτο με το πλάσιμο 10’ λεπτά και το φούρνισμα 40’.

Η πίτα είναι γεμάτη αρώματα από μαχλέπι, βούτυρο και γλυκάνισο με τα δυο ειδών σουσάμια να γαργαλάνε τη γεύση και να απογειώνουν τον γευστικό χαρακτήρα μια πολίτικης βασιλόπιτας.

Υλικά για μια μεγάλη βασιλόπιτα.

650 γρ. αλεύρι και επιπλέον 100+ γρ. για το προζύμι και το πλάσιμο
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
175 γρ. γάλα χλιαρό
20 γρ. ξερή μαγιά
½ κ.γ. σόδα
1 κ.γ. αλάτι
2 αυγά
1 κ.γ. γλυκάνισο
½ κ.σ. μαχλέπι
σουσάμι άσπρο και μαύρο

Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

 

Διαβάστε ακόμη

Πώς η Google έσωσε ζωές στους σεισμούς της Βενεζουέλας
Πανελλαδικές: Η ψυχολογία μετά από έναν χαμηλό βαθμό
Έκτακτο Επίδομα Παιδιού: Πληρωμές έως 30 Ιουνίου
Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια για τους κάτω των 17
SNF Nostos Run: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα
Λαγοκέφαλος: Ο χάρτης με τις περιοχές που έχει εμφανιστεί

Δείτε ακόμη

Αστρορομποτική στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης
«Πολυάννα, το παιχνίδι της χαράς» από την Κάρμεν Ρουγγέρη
Το Summer BOOM Village Family Festival επιστρέφει
Καλοκαιρινές δράσεις στον Εθνικό Κήπο
Νέα εργαστήρια για παιδιά στο ΚΠΙΣΝ με θέμα την μεταξοτυπία
Εκπαιδευτικά εργαστήρια animation στο ΚΠΙΣΝ
Share This Post