
Το δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε την ενοχή του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα το 1981, όταν η καταγγέλλουσα, 58χρονη σήμερα, ήταν μόλις 16 ετών. Η συγκεκριμένη απόφαση δικαστηρίου χαρακτηρίζεται ιστορική για τα κυπριακά χρονικά, το οποίο έκρινε ένοχο Ανώτατο Ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου.
Στην κατάθεσή της, πριν από μερικούς μήνες, η γυναίκα ανέφερε πως είχε επισκεφθεί πέντε φορές στο γραφείο του τον Μητροπολίτη Κιτίου, προκειμένου να λάβει επίδομα ως ορφανή, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της. Κατά τα λεγόμενά της, την πέμπτη φορά, ο ιερέας την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο έκανε απόλυτα αποδεκτή τη θέση της γυναίκας, αφού η πεποίθηση του ήταν πως η συγκεκριμένη είχε μια έντονη βιωματική εμπειρία που την στιγμάτισε.
Το δικαστήριο έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες την γυναίκα, την μητέρα της, την αδελφή της και τον γιατρό της.
Όσον αφορά στη στάση του Μητροπολίτη ενώπιον του Δικαστηρίου, η δικαστής την χαρακτήρισε ως απογοητευτική αφού ήταν υπεροπτικός, ειρωνικός και είχε εναλλαγή στη συμπεριφορά του, όπως είπε. Για τον κατηγορούμενο, o οποίος αρνείται ανάμειξη στην υπόθεση, η δικαστής ανέφερε πως στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση.
Στο θέμα που είχε εγείρει η υπεράσπιση πως επηρεάστηκε το δικαίωμα του Μητροπολίτη τέως Κιτίου να τύχει δίκαιης δίκης διότι ουσιαστικοί μάρτυρες για την υπεράσπιση του έχουν πλέον αποβιώσει, το δικαστήριο την έκρινε ως αβάσιμη γι αυτο και την απέρριψε.
Ο ποινικός κώδικας τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ με πρόσφατη τροποποίηση προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη.
Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 26 Μαΐου για αγόρευση για μετριασμό της ποινής, ενώ θα οριστεί και το ακριβές ύψος αυτής.
Πηγή: ΕΡΤ












