Ασφυξία στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω της υγειονομικής αβεβαιότητας


 • Ένας μετά τον άλλον, οι επιστήμονες τάσσονται κατά της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Εξέλιξη που έχει προκαλέσει ασφυξία στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω της υγειονομικής αβεβαιότητας.

  Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον Σκάϊ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την άμεση λειτουργία του λιανεμπορίου. Υποστήριξε πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα δεν υποχωρεί και κάθε πρόωρη κίνηση θα σημάνει αναζωπύρωση στην κυκλοφορία του ιού.

  Στην ίδια γραμμή με τον κ. Εξαδάκτυλο συντάχθηκε και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Σε συνέντευξη στο Mega μίλησε για τους ορατούς κινδύνους διασποράς του ιού, λόγω του ενδεχόμενου συνωστισμού στα καταστήματα του λιανεμπορίου. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη, πως ο κίνδυνος διασποράς υφίσταται και στα κομμωτήρια. Παράλληλα υποστήριξε πως για την αποφυγή συνωστισμού στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, θα ήταν πιο ασφαλές να επιτραπεί η λειτουργία στα μικρά συνοικιακά καταστήματα.

  Σε συνέντευξη του στον Alpha, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από την πτώση της υποχώρησης των κρουσμάτων.

  Μίλησε για συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και απηύθυνε έκκληση για την τήρηση του εορτασμού των Χριστουγέννων με μάξιμουμ αριθμό 9 ατόμων ανά σπίτι. Παράλληλα έθεσε εκτός τόπου το ενδεχόμενο λειτουργίας της νυχτερινής διασκέδασης, μέχρι την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών.

  Και ενώ πολιτεία και επιστήμονες επισημαίνουν το κίνδυνο ενός τρίτου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, τα προβλήματα στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου καλά κρατούν.

  Η ασφυξία στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω της υγειονομικής αβεβαιότητας θεωρείται δεδομένη, καθώς είναι πολλά τα ηλεκτρονικά καταστήματα μεγάλων αλυσίδων που διέκοψαν τη λειτουργία τους την τελευταία περίοδο.

  Από τη μία ο μεγάλος όγκων συναλλαγών και από την άλλη η αδυναμία των εταιρειών ταχυμεταφοράς να παραδώσουν εγκαίρως τα προϊόντα, δημιουργούν τσουνάμι προβλημάτων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

  Το κλείσιμο για δεύτερη φορά του ηλεκτρονικού καταστήματος της αλυσίδας Jumbo και η απόφαση της αλυσίδας Πλαίσιο για διακοπή των on line αγορών μικρότερης αξίας των 35 ευρώ, δεν αποτελούν τυχαία περιστατικά.

  Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των προϊόντων αναγκάζουν μεγάλες αλυσίδες να παρατείνουν το χρόνο παράδοσης, χωρίς να μπορούν να εγγυηθούν την αναγραφόμενη στα site τους ημερομηνία ολοκλήρωσης των συναλλαγών. Παράδειγμα αποτελεί η αλυσίδα παιχνιδιών Μουστάκας, καθώς ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης των αγορών αυξήθηκε την τρέχουσα εβδομάδα σε 9 εργάσιμες ημέρες  από 7 που ήταν την περασμένη.

  Η αδυναμία των εταιρειών να εξυπηρετήσουν τους ηλεκτρονικούς τους πελάτες, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και τα παράπονα στους τελευταίους.

  Είναι γεγονός πως η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών που επέφερε η έλευση της πανδημίας και η γιγάντια αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών συναλλαγών, βρήκε απροετοίμαστες τις περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε αυτό το απαγορευτικό.

  Διέξοδο στο πρόβλημα ίσως να αποτελέσει, η ενδεχόμενη χρήση από τα online καταστήματα ενός μηχανισμού ηλεκτρονικής κάρτας δώρου με ρυθμιζόμενο ανά περίπτωση όριο αγορών. Ήδη πολλές επιχειρήσεις αναζητούν τον τρόπο εξαργύρωσης που θα παρέχουν στους κατόχους των συγκεκριμένων καρτών. Σε αυτή την περίπτωση η διεκπεραίωση των αγορών θα πραγματοποιείται από τις επιχειρήσεις μέσα από δικό τους δίκτυο παράδοσης των προϊόντων.

   

  Ιστορική στιγμή: ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub