Από τα 14 ξεκινούν πλέον οι νέοι το αλκοόλ και την κάνναβη

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας ΑΡΓΩ, οι νέοι πλέον ξεκινούν από τα 14 τους χρόνια, το αλκοόλ και την κάνναβη.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της θεραπευτικής ομάδας του προγράμματος Όλγα Κεχαγιά, στο πρόγραμμα παρέμβασης προσέρχονται νέοι και νέες με μέσο όρο ηλικίας τα 17,5 χρόνια και με ηλικία έναρξης χρήσης ουσιών, όπως αλκοόλ και κάνναβη τα 14.

«Οι ωφελούμενοι έφηβοι στο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 ήταν 14 για εκείνη τη χρονιά, 59 για το 2022 και μέχρι στιγμής φέτος, οι ωφελούμενοι είναι 37», διευκρίνισε, παρατηρώντας ότι αυξάνονται οι ανάγκες για συμβουλευτική από γονείς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες (12 – 21 ετών) με προβληματική χρήση ουσιών ή εξαρτητικών συμπεριφορών καθώς και τις οικογένειές τους και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση και συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για μείωση και διακοπή της χρήσης ουσιών ή εξαρτητικών συμπεριφορών.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ Στέλιος Γκιουζέπας τόνισε πως το πρόγραμμα παρέμβασης για έφηβους και νέους με προβληματική χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών, ήρθε να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στις υπηρεσίες απεξάρτησης της πόλης ως προς τον εφηβικό και νεανικό πληθυσμό και τις νέες μορφές εξάρτησης, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο μιας αρνητικής συνθήκης για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σχολίασε, μάλιστα, πως όταν απουσιάζουν τέτοιου είδους υπηρεσίες από δημόσιους και αναγνωρισμένους επίσημα θεραπευτικούς φορείς, «το κενό των υπηρεσιών που δημιουργείται έρχεται να καλύψει η κακώς εννοούμενη, προβληματική και παράνομη ιδιωτική πρωτοβουλία, τα περίφημα treatment, που ανθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και που μετά τον ενήλικο πληθυσμό “άνοιξαν” τις πόρτες τους και στον εφηβικό και νεανικό πληθυσμό “προσφέροντας” αμφιβόλου έως και κακίστης μορφής υπηρεσίες και εμπειρίες απεξάρτησης».

Σύμφωνα με στοιχεία της κοινωνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, η κάνναβη και τα χάπια -κυρίως ένα συγκεκριμένο ψυχιατρικό-νευρολογικό φάρμακο- είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, οι οποίοι διαβιούν σε αστεγία ή επισφάλεια και είναι χρήστες ουσιών.

Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιάσει στην ημερίδα η Ιωάννα Συμεωνίδου, , που δραστηριοποιείται από το 2017 με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Γονείς καβγάδισαν μπροστά στα παιδιά τους έξω από σχολείο
Δήμος Αθηναίων: Κλείνουν προσωρινά 12 παιδικές χαρές
Δημοτικά σχολεία: Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν
Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο
Λάρισα: Με βίασε όταν ήμουν 11 ετών στην καρότσα του αγροτικού
Δήμος Αθηναίων: Δημιουργία μνημείου για τα θύματα στα Τέμπη

Δείτε ακόμη

Neue Schule Athen
Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Athens Bike Festival
Νέα μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με ελεύθερη είσοδο
Athens Science Festival στην Τεχνόπολη
Συναυλία με παιδικά τραγούδια στον Σταυρό του Νότου
Share This Post