30.000.000 παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους


 • Σήμερα παρατηρείται μία πρωτοφανής ένταση του φαινομένου της μετακίνησης πληθυσμών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του. Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν πρόκειται παρά για παιδιά και εφήβους. Οι λόγοι είναι πολλοί: κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, φτώχεια, προκατάληψη, πολεμικές συρράξεις, απόδραση από την κακοποίηση και έλλειψη ευκαιριών για ένα καλύτερο μέλλον.

  Τα παιδιά αυτά που καταλήγουν να ζουν σε επισφαλείς συνθήκες υπό το μόνιμο καθεστώς φόβου και ανασφάλειας, χάνουν την πολύτιμη παιδική τους ηλικία. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια. Η κατεστραμμένη παιδικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μία προβληματική ενήλικη ζωή – τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της.

  Η ΜΕΤΑδραση, μετά από πολλά χρόνια επίμονης και συστηματικής προσπάθειας ανάδειξης του ζητήματος κατανομής ευθυνών στις χώρες της Ευρώπης για τα ασυνόδευτα παιδιά, βλέπει με μεγάλη χαρά και συμμετέχει ενεργά με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της, στη διαδικασία για τις πρώτες μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων παιδιών που έχουν ήδη λάβει χώρα και όσες πρόκειται να ακολουθήσουν.

  Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή.

  Η ΜΕΤΑδραση ως Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών που εδώ και 10 χρόνια έχει αναπτύξει καινοτόμες δράσεις για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών και αποτελεί ενεργό μέλος του δικτύου Family for Every Child, συμμετέχει στην καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προστασία όλων των ανήλικων παιδιών που μετακινούνται με τους προσφυγικούς πληθυσμούς.

  Η συμμετοχή της ΜΕΤΑδρασης στην καμπάνια ευαισθητοποίησης ξεκινάει λίγο πριν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων και θα «τρέξει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Οργάνωσης.
  Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια του Family for Every Child, εδώ. • Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub