Παιχνίδια για τις γιορτές: επιστροφή στα βασικά


 • Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί  με αυτά και η περίοδος που θα αγοράσουμε δώρα για παιδιά. Και τι καλύτερο δώρο από ένα παιχνίδι. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων μας προτείνει να αγοράσουμε παιχνίδια που συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

  Το παιχνίδι είναι η «δουλειά» των παιδιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ευχάριστη. Αλλά η καλύτερη εκδοχή του παιχνιδιού, είναι αυτή που προάγει τη μάθηση, την ανάπτυξη, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Πολλά παιχνίδια έχουν ήχους, λαμπάκια… που ενώ μπορεί να έχουν πλάκα στην πραγματικότητα δεν έχουν κάποιο πραγματικό όφελος για τα παιδιά.

  Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι, πρέπει να γυρίζουμε στα… βασικά.

  Ποια είναι αυτά;

  Συμβολικά, παιχνίδια ρόλων. Τα παιχνίδια που προάγουν τη φαντασία. Δεν είναι άλλα από κούκλες, ζωάκια, κουζινικά, εργαλεία, παιχνιδόσπιτα, αλλά και κοστούμια μεταμφίεσης. Τα παιδιά παίζοντας με αυτά δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Τα παιχνίδια δεν χρειάζονται να μιλάνε, να τραγουδάνε ή να χορεύουν. Δεν είναι καλύτερο να το κάνουν τα παιδιά αυτό;

  Μηχανικά/κατασκευαστικά. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τουβλάκια, κατασκευές, τραίνα, πειράματα, ρομποτ και παζλ. Τα παιχνίδια αυτά όχι μόνο ενθαρρύνουν τα παιδιά να χτίσουν και να δημιουργήσουν κάτι από το μηδέν, αλλά κάποια «διδάσκουν» μαθηματικά αλλά κι άλλες επιστήμες.

  Καλλιτεχνικά. Εδώ βέβαια μιλάμε για την πεμπτουσία της δημιουργικότητας. Χαρτιά, μπογιές, πινέλα, πηλός, μαρκαδόροι. Είναι πολύ οικονομικά και προσφέρουν ατελείωτες ώρες δημιουργικότητας. Η αξία του να ξεκινήσει ένα παιδί μία ζωγραφιά σε ένα λευκό χαρτί, είναι ανεκτίμητη.

  Γλωσσικά και αλληλεπίδρασης. Στην κατηγορία αυτή βέβαια ανήκουν τα βιβλία. Ένας κόσμος γνώσης ανοίγεται μπροστά στα παιδιά. Κι όσο είναι  ακόμη σε μικρή ηλικία, και κάποιος άλλος τους διαβάζει το βιβλίο, ενισχύεται η επαφή μεταξύ τους. Και φυσικά τα επιτραπέζια που μπορούν να είναι πολύ διασκεδαστικά και να χτίζουν τις σχέσεις της οικογένειας αλλά και των φίλων μέσα από το παιχνίδι.

  Παιχνίδια «κίνησης». Η ζωή στην πόλη δεν βοηθάει στην φυσική άσκηση των παιδιών σε καθημερινή βάση. Αγοράστε στα παιδιά παιχνίδια όπως: πατίνι, ποδήλατο, μπασκέτα, μπάλα… οτιδήποτε θα τα προτρέψει να σηκωθούν από το καναπέ, την οθόνη, την τηλεόραση για να κινηθούν και να ασκηθούν με διασκεδαστικό τρόπο.

  Οι 5 αυτές κατηγορίες είναι τα θεμέλια του παιδικού παιχνιδιού και φυσικά περιλαμβάνουν εκατοντάδες εναλλακτικές παιχνιδιών, σε όλο το εύρος των τιμών. Το μεγάλο τους όφελος είναι ότι εκτός της ψυχαγωγίας που προσφέρουν, βοηθάνε τα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητες και συνήθειες που θα τα βοηθήσουν αργότερα και στη ζωή τους. • Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub