Τα νέα εργαστήρια του dos για παιδιά


 • Με κεντρικό μήνυμα “Εδώ παίζουμε!”, τα νέα εργαστήρια του dos για παιδιά και γονείς, αποτελούν πάντα γεγονός και μία ευχάριστη είδηση για την πόλη. Γιατί από το 2018 που το dos Χώρος Τέχνης για Παιδιά ξεκίνησε τη λειτουργία του, έφερε μαζί του ένα διαφορετικό δημιουργικό αέρα στις περιοχές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας. Τα παιδιά ανακαλύπτουν την Τέχνη μέσα από το παιχνίδι. Και όπως επισημαίνουν  οι υπεύθυνοι καλλιτέχνες – παιδαγωγοί του, “…το παιχνίδι στο dos είναι χορταστικό και ελεύθερο, γεμάτο χρώμα, μουσική, λέρωμα και …είναι για όλους!

  dos Χώρος Τέχνης για Παιδιά
  Στα νέα εργαστήρια του dos, τα παιδιά γνωρίζουν τί είναι Τέχνη, μαθαίνοντας για τις διαφορετικές μορφές της: τα εικαστικά, το θέατρο, το χορό, τη μουσική και …όλα αυτά μαζί!

  Τα οικογενειακά εργαστήρια αποτελούν μεγάλο μέρος της δημιουργικής δραστηριότητας του dos. Απόρροια του γεγονότος, ό,τι ο χρόνος γονέα – παιδιού είναι πολύτιμος στις μέρες μας. Στο dos πιστεύουν πώς  στο χώρο τους, έστω και αυτός ο περιορισμένος χρόνος, αποκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι κοινές δραστηριότητες γονέων και παιδιών αναπληρώνουν με δημιουργικό τρόπο μέρος του χαμένου χρόνου της σχέσης τους.  Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο, όταν οι καθημερινές υποχρεώσεις εμποδίζουν τους γονείς να διαθέσουνε επαρκή χρόνο στα παιδιά τους. Χρόνο για να παίζουν μαζί, να χαλαρώνουν και να διασκεδάζουν παρέα.

  Εργαστήρια για όλες τις ηλικίες

  Τα νέα εργαστήρια του dos για παιδιά καλύπτουν όλες τις ηλικίες. Για τα παιδιά ηλικίας δημοτικού, το dos έχει δημιουργήσει μία σειρά από μοναδικά εργαστήρια που συναρπάζουν και καθηλώνουν. Επίσης καθόλη τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, το πρόγραμμα του dos είναι γεμάτο από συνεργασίες με εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες. Καταξιωμένες ομάδες στο χώρο τους πραγματοποιούν εργαστήρια αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας και κινηματογράφου γιαπαιδιά του Δημοτικού. Εργαστήρια στα οποία τα παιδιά αναγνωρίζουν τα χαρίσματα τους και αναδεικνύουν τα ταλέντα τους.

  Τα νέα εργαστήρια του dos επιφυλάσσουνε μία μεγάλη έκπληξη και για τους ενήλικες. Η συν-κίνηση ανοιγει μία μεγάλη αγκαλιά στο dos, υποδεχόμενη γονείς και μη στα εργαστήρια ενηλίκων. Μια χαλαρωτική και παιχνιδιάρικη παύση από την καθημερινή ένταση. Ένα μάθημα για τους «μεγάλους» που θέλουν να βρουν μια δίοδο κινητικής εξερεύνησης και αποσυμφόρησης του σώματός τους. Τα κινητικά παιχνίδια και οι χορογραφικές αποτυπώσεις δίνουν εντολή στο σώμα να καλλιεργήσει νέες εκφραστικές δυνατότητες. Ενώ οι ασκήσεις ιδιο-δεκτικότητας κάνουν αισθητή τη διαφορά στην αίσθηση του σώματος, όταν αυτό το κινούμε “εκ των έσω”. Χωρίς δηλαδή, να μιμούμαστε την κίνηση μέσω της εικόνας. Με τον τρόπο αυτό, είναι εμφανής η μείωση των σωματικών εντάσεων. Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας αλληλεπιδρούνε με έναν ανάλαφρο και διασκεδαστικό τρόπο.

  Συνοπτική περιγραφή των νέων εργαστηρίων του dos για παιδιά και γονείς :

  Τα νέα εργαστήρια του dos για παιδιά και γονείς
  Θέατρο, εικαστικά, χορός, κίνηση και παιχνίδι στα νέα εργαστήρια του dos για παιδιά και γονείς.
  Οικογενειακά εικαστικά εργαστήρια για νήπια | σπινθηράκια και σπινθήρες

  Οι σπινθήρες ξεπηδούν μέσα απ’ τη φωτιά, την τριβή και τη σύγκρουση. Πίσω απ’ τα μικρά αυτά σωματίδια υπάρχει δράση, ζωή, δημιουργία. Αυτούς τους πρώτους σπινθήρες ανυπομονούμε να δούμε σε αυτό το εργαστήρι. Τις πρώτες ιδέες, τις πρώτες δημιουργίες!

  Πράγματι, τα παιδιά εξερευνούν και εκφράζουν το είναι τους. Οι παιδαγωγοί του dos τα καθοδηγούν στην αλληλεπίδραση μεταξύ τους και στην ελευθερία. Στην πραγματοποίηση πειραμάτων δίχως εγκλωβισμούς σε απόλυτους τρόπους και κανόνες.

  Επίσης, μέσα από αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία ανακαλύπτουν και διευρύνουν τις δικές τους αντιληπτικές και ερμηνευτικές δεξιότητες. Καλλιεργούν την δική τους ικανότητα έκφρασης και δημιουργίας μέσα από την εικαστική γλώσσα.

  Οικογενειακά εργαστήρια κίνησης για νήπια | θα σε χορέψω σαν παιδί!
  Οικογενειακά εργαστήρια κίνησης του dos για νήπια
  “Θα σε χορέψω σαν παιδί” είναι ο τίτλος του οικογενειακού εργαστηρίου κίνησης για νήπια, το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των νέων εργαστηρίων του dos.

  Αξίζει να σημειωθεί, πως τα νέα εργαστήρια του dos έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους και οικογενειακά εργαστήρια κίνησης για νήπια. Ένα χαρωπό εργαστήριο με βάση τη μουσική και την κίνηση για μικρούς χορευτές, παρέα με τους γονείς τους. Το εργαστήριο κυρίως περιλαμβάνει παιχνίδια που πραγματεύονται τις βασικές έννοιες και αντιθέσεις της καθημερινότητας. Δηλαδή μέσα-έξω, κάτω-πάνω, κοντά-μακριά, ήχος-σιωπή.

  Ο βασικός κανόνας διεξαγωγής τους είναι ο συντονισμός των σωμάτων με την πιστή τήρηση των οδηγιών για κίνηση ή ακινησία. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια ροής του εργαστηρίου, οι χρόνοι της κάθε δράσης (παιχνίδια) είναι εναλλασσόμενοι. Όπως και η ένταση, ο ρυθμός, η μουσική και τα αντικείμενα. Το σίγουρο είναι πως μετά το πέρας κάθε εργαστηρίου, παιδιά και γονείς έχουν βιώσει μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία.

  Οικογενειακά εργαστήρια κίνησης για βρέφη | παιχνίδια στο πάτωμα

  Ένα χαλαρωτικό εργαστήριο για μαμάδες μαζί με τα μωρά τους (9 – 18μ) με πολλά παιχνίδια. Στόχος να αναπτύξουν τα μωρά τις γνωστικές, σωματικές, κινητικές, γλωσσικές, κοινωνικο-συναισθηματικές τους δεξιότητες.

  Ο μόνος τρόπος που έχουν τα μωρά για να μαθαίνουν, για να επικοινωνούν, για να ανακαλύπτουν τον χώρο που τα περιβάλλει, αλλά και να συνάπτουν σχέσεις, είναι το παιχνίδι!

  Το μόνο που θέλω είναι να παίζω, να παίζω και πάλι να παίζω……! Όντως, αυτό λένε με τον τρόπο τους και στα νέα εργαστήρια του dos γίνεται πράξη.

  Οικογενειακά εργαστήρια παιχνιδιού για νήπια | ένα εργαστήρι για τις αισθήσεις
  Τα νέα εργαστήρια του dos για αισθητηριακή αγωγή νηπίων
  “Και τώρα…λερωθείτε”. Αυτό είναι το νόημα της φιλοσοφίας του dos. Το αίσθημα δημιουργικής ελευθερίας που διαπνέει όλα τα εργαστήρια του και για όλες τις ηλικίες παιδιών.

  Όταν γεννιέται ο άνθρωπος, οι αισθήσεις του δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένες. Όμως ο άνθρωπος αναπτύσσει τις αισθήσεις του, κατά την επαφή με τον κόσμο γύρω του. Ειδικότερα, ένα νήπιο ενεργοποιεί σιγά – σιγά τις λειτουργίες του εγκεφάλου του, όσο αυτό μαθαίνει τον κόσμο. Και πάντα, μέσα από το παιχνίδι των αισθήσεων.

  Τα νέα εργαστήρια του dos δίνουν εξαιρετική σημασία στην αισθητηριακή αγωγή. Η αισθητηριακή αγωγή είναι με απλά λόγια η δραστηριότητα που διεγείρει τις ανθρώπινες αισθήσεις. Τη γεύση, την όραση, την ακοή, την αφή, την όσφρηση, την ισορροπία, την αίσθηση όλου του σώματος.

  Τα νήπια παίζουν με διαφορετικά υλικά (πλαστελίνη, αλεύρι, πηλός, άμμος) και υφές. Η όσφρηση μυρωδιών, η αναγνώριση ήχων αλλά και η διάκριση χρωμάτων και σχημάτων αποτελούν μέρος της διαδικασίας. Στόχος είναι η ίδια η εξερεύνηση, ο πειραματισμός με τις ιδιότητες των υλικών και η βελτίωση της ικανότητας αυτοσυγκέντρωσης. Πάνω από όλα όμως, ο βαθύτερος σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη στα νήπια της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Συνεπώς, έτσι τελικώς επιτυγχάνεται η γνώση μέσα από το παιχνίδι.

  Παιχνίδι και εξερεύνηση για τα μεγαλύτερα παιδιά

  Στο εργαστήρι αυτό συνδυάζονται οι τεχνικές της αισθητηριακής αγωγής (sensory play) και του παιχνιδιού ρόλων (role play). Το παιχνίδι ρόλων δρα συμπληρωματικά στη συναισθηματική ανάπτυξη. Μέσα από τις αφηγήσεις και την δραματοποίηση των ιστοριών τα παιδιά αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και τα εκφράζουν.

  Το παιχνίδι αποκτάει βιωματικά στοιχεία με τις τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικού παιχνιδιού. Εν τέλει αποκτά ένα διασκεδαστικό τρόπο έκφρασης των σκέψεων και των αισθημάτων. Στο παιχνίδι συμμετέχουν κούκλες από το κουκλοθέατρο, φιγούρες από το θέατρο σκιών και μάσκες.

  Η ψυχή του dos
  Δήμητρα Καραμπελιά. Η συντονίστρια των νέων εργαστηρίων του dos
  H ψυχή του dos και των προγραμμάτων του, Δήμητρα Καραμπελιά.

  Το KidsHub μίλησε με το dos και την Δήμητρα Καραμπελιά ιδρύτρια και επιμελήτρια προγράμματος για το πλούσιο και καινοτόμο πρόγραμμα εργαστηρίων της τρέχουσας περιόδου. Όντας μαμά, αρχιτέκτονας αλλά και επαγγελματίας στο χώρο της παιδικής επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, η Δήμητρα αφουγκράζεται τις ανάγκες έκφρασης παιδιών και γονέων.

  Ικανοποιημένη και χαρούμενη για το πρόγραμμα του dos μας είπε πως “…τα νέα εργαστήρια του dos για παιδιά …αλλά και γονείς, δίνουν χώρο και χρόνο δημιουργικής απασχόλησης σε όλους. Άλλωστε η φιλοσοφία του dos υπηρετεί την εκτόνωση των παιδιών μέσα από την Τέχνη και τη σύσφιξη των σχέσεων με τους γονείς τους. Τα νέα εργαστήρια του doς Χώρος Τέχνης για Παιδιά αποσκοπούν στη δημιουργία φρέσκων καλλιτεχνικών αποτυπωμάτων με αυτογνωσία, ενσυναίσθηση και αγνότητα συναισθημάτων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε παιδιά και γονείς…”   Όπως σημείωσε και η ίδια“…τα ευτυχισμένα πρόσωπα παιδιών και γονιών είναι η ανταμοιβή μας σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε πειραματισμό. Επειδή αυτό μας δίνει έμπνευση για ακόμα περισσότερα, για νέες ιδέες και νέες συνεργασίες.” • Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub