Στα λάθη τα παιδιά δεν πρέπει να νιώθουν πως απειλείται η σχέση τους με τους γονείς

goneis

Τα παιδιά δεν πρέπει να νιώθουν πως απειλείται η σχέση τους με τους γονείς όταν κάνουν λάθη.

Συγκεκριμένα η σύμβουλος υποστήριξης γονέων, Χριστίνα Γκίκα σε ανάρτηση της αναφέρθηκε στην ανάγκη των παιδιών να καταλάβουν πως ακόμα και αν κάνουν λάθη οι γονείς θα είναι δίπλα τους και θα τα αγαπούν.

Με το παράδειγμα ενός παιδιού που χτύπησε ένα άλλο παιδί, θέλησε να επισημάνει πως αυτό το οποίο είναι ιδιαίτερο σημαντικό είναι τα παιδιά να νιώθουν πως τα βλέπουν οι γονείς ακόμα και όταν κάνουν λάθη. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν πως η σχέση τους με τους γονείς τους δεν απειλείται.

Στην ανάρτηση της αναφέρει τα εξής:
«Μαρία μου είδα που χτύπησες το αγοράκι. Δεν χτυπάμε ποτέ δεν το έχουμε πει; Δεν θέλω να σε ξαναδώ να χτυπάς. Να μιλάς με λόγια. Δεν μου αρέσει καθόλου να σηκώνεις χέρι, δεν το είπαμε; Είναι εντάξει να θυμώνεις, αλλά δεν είναι εντάξει να χτυπάς»
Τι λέτε για…
«Μαρία μου είδα που θύμωσες πολύ και χτύπησες το αγοράκι. Δεν σου άρεσε καθόλου που σου έπαιρνε τόσες φορές την σειρά για να κατέβει την τσουλήθρα. Ήταν άδικο. Σε θύμωσε πολύ. Δεν ήταν εντάξει για σένα και ήθελες να το σταματήσεις αυτό είναι πολύ σημαντικό, να μην ανέχεσαι κάτι που δεν σου αρέσει.
Ξέρεις ότι είναι εντάξει να θυμώνεις αλλά δεν είναι εντάξει να χτυπάς.
Καταλαβαίνω όμως ότι ακόμα δεν σου είναι εύκολο να το σταματάς όταν σου έρχεται. Κάποιες φορές το καταφέρνεις κάποιες είναι πολύ δύσκολο.
Σε όλα τα παιδάκια συμβαίνει αυτό και καμιά φορά και στους μεγάλους. Να είναι δύσκολο.
Είμαι εδώ να σε βοηθήσω να σου γίνει ευκολότερο και να τα καταφέρεις. Μεγαλώνοντας θα σου είναι και ευκολότερο, θα δεις.
Σε αγαπάω το ίδιο και όταν σου είναι δύσκολο και όταν σου είναι εύκολο και όταν δεν τα καταφέρνεις. Αυτό ήθελα να σου πω.
Θέλεις να δούμε μαζί τι μπορείς να κάνεις; Το ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι ακόμα και όταν δεν τα καταφέρνεις;»
Δύο πράγματα είναι σημαντικά στα παιδιά, να νιώθουν ότι τα βλέπουμε και ότι όταν κάνουν λάθη, είναι εντάξει, δεν απειλείται η σχέση τους μαζί μας. Τότε είναι ανοιχτά στην επιρροή μας.
Μην φοβόμαστε να τους πούμε ότι τα αγαπάμε και όταν κάνουν λάθη. Και όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους με υγιή τρόπο. Μαθαίνουν ακόμα. Δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την συμπεριφορά τους, σημαίνει ότι τα αγαπάμε χωρίς όρους.
Βέβαια όλα αυτά προυποθέτουν το να εννοούμε το «Είναι εντάξει να θυμώνεις αλλά δεν είναι εντάξει να το δείχνεις έτσι», και για να το εννοούμε σημαίνει ότι το κάνουμε και εμείς, ή ζητάμε συγνώμη όταν δεν το καταφέρνουμε.
Και εδώ μιλάω για τα χτυπήματα, μπορεί να είναι και άλλα «λάθη» που μπορεί να κάνουν τα παιδιά με συμπεριφορές, καθώς μαθαίνουν ακόμα και προσπαθούν με ότι εργαλεία έχουν και όπως τα βοηθάει το σώμα τους.
Και παιδιά αυτά είναι κάποια δικά μου λόγια…η πρόθεση είναι σημαντική, και μιλήστε στο παιδί όπως θέλετε εσείς, αυθεντικά, για να νιώσει ότι μπορεί να έρθει το παιδί σας σε εσάς με όλες του τις ατέλειες, χωρίς να νιώθει ότι ποτέ ρισκάρει την αγάπη σας.”
Δείτε την ανάρτηση

 

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικοι πέταξαν βαρελότα σε 85χρονη
Η επίδραση του ύπνου στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών
Καιρός: Αναμένονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
“Ο Πειρατής Μαυροδόντης και η Κόμισσα του Γκρελ” στους κινηματογράφους
Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τί αλλάζει με τις παραβάσεις
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα ένα 12χρονο κορίτσι

Δείτε ακόμη

Athens Urban Picnic 2025
Πρωτομαγιά στο ΚΠΙΣΝ
Πλανήτης SOS Η αποστολή των Πουλιών στον Εθνικό Κήπο
Παίζουμε Σινεμά στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Χρονοταξιδιώτες: Σε ένα αρχαίο σπίτι κάτω από την Ακρόπολη
Summer camp 2025 στις Νηρηίδες
Share This Post