Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι το 57% των σημερινών παιδιών, θα είναι υπέρβαροι ενήλικες στα 35 τους. Όπως επίσης, η πιθανότητα ένα υπέρβαρο παιδί να παραμείνει έτσι και στην ενήλικη ζωή του, είναι εξαιρετικά υψηλή.
Η παιδική παχυσαρκία είναι σοβαρό πρόβλημα και στη χώρα μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτό. Για πολλές οικογένειες, ο λόγος μπορεί να είναι και οικονομικός: τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο ακριβά από πολλές βιομηχανοποιημένες τροφές. Οι αθλητικές δραστηριότητες επίσης κοστίζουν αλλά πέραν αυτού προϋποθέτουν και χρόνο, που πολλές φορές μπορεί οι γονείς να μην διαθέτουν. Όμως και το να πείσεις ένα παιδί να τρώει υγιεινά, δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ίσως όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πολλές οικογένειες δεν θεωρούν την παχυσαρκία, πραγματικά σοβαρό θέμα. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει να λένε «είναι παιδί ακόμη…θα το πάρει σε ύψος». Σύμφωνα όμως με τις μελέτες, τελικώς δεν συμβαίνει αυτό, σχεδόν ποτέ.
Τι μαθαίνουμε λοιπόν από τις μελέτες
Επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα από χιλιάδες παιδιά και ενήλικες κι ανέπτυξαν μοντέλα πρόβλεψης του βάρους σύμφωνα με τα κιλά που ζυγίζει κάποιος στην παιδική του ηλικία. Ένα δίχρονο υπέρβαρο παιδί έχει μόνο 25% πιθανότητα να μην είναι υπέρβαρο στην ηλικία των 35 ετών. Και όταν ένα 5χρονο παιδί είναι σημαντικά υπέρβαρο, η πιθανότητα να μην γίνει υπέρβαρο στα 35 του, είναι μόλις 10%.
Με λίγα λόγια η παιδική παχυσαρκία δεν είναι θέμα ήσσονος σημασίας. Ένα παχύσαρκο 2χρονο παιδί έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο στα 35 από ότι αν είναι υπέρβαρο στα 19 του.
Τι μπορούμε να κάνουμε οι γονείς
Να δίνουμε στο παιδί να φάει μόνο όταν πεινάει, ακόμη και στη βρεφική του ηλικία. Να θυμάστε ότι κανένα παιδί δεν έπαθε ασιτεία στις αναπτυγμένες χώρες. Να μην το αναγκάζουμε να φάει μέχρι να «σκάσει». Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι καλύτερα το παιδί να φάει περισσότερο από ότι λιγότερο. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι.
Να υιοθετήσουμε μία υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά (το μισό τους πιάτο), τρόφιμα ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες. Να ελαχιστοποιήσουμε το junk food (δεν είναι ρεαλιστικό να το κόψουμε εντελώς), τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά/χυμούς με ζάχαρη. Περιστασιακά κάποιο γλυκό δεν βλάπτει και φυσικά σε μικρή μερίδα.
Οι μικρές μερίδες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Ένα παιδί, πρέπει να τρώει παιδική μερίδα. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα για να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα.
Περιορίστε το snacking. Δώστε στο παιδί ένα υγιεινό σνακ για δεκατιανό και για ένα για απογευματινό. Τα παιδιά δεν πρέπει να μασουλάνε κάτι, όλη την ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές τρώνε επειδή βαριούνται.
Να κάνουν μία φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα. Δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να είναι κάποιο άθλημα, αν και τα αθλήματα έχουν πολλαπλά οφέλη. Μπορεί να είναι περπάτημα, ποδήλατο, παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο…οτιδήποτε προϋποθέτει έντονη κίνηση. Και φυσικά όχι ατελείωτη καθιστική ζωή πίσω από μια οθόνη.
Βρείτε ποιο είναι το κατάλληλο βάρος για το παιδί σας ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας για αυτό.
Τα 3 σημαντικά ΟΧΙ αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο.
Μην απογοητεύεστε. Θέλει υπομονή και επιμονή για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί να πάρει από κάποιους μήνες μέχρι και χρόνια. Όμως με σωστή διατροφή και άσκηση, θα το πετύχετε.
Μην το παρακάνετε με περιοριστικές δίαιτες. Χρειάζεται υγιεινή διατροφή και μικρές μερίδες.
Μην κάνετε ένα παιδί να αισθάνεται άσχημα γιατί είναι χοντρό. Η ντροπή δεν βοηθάει και η ομορφιά δεν καθορίζεται από τη ζυγαριά. Ο λόγος που πρέπει να επιλέξει την υγιεινή διατροφή και το να χάσει βάρος είναι για την καλή του υγεία κι όχι για την εξωτερική του εμφάνιση.
Photo by cottonbro studio