Παιδιά vs πειθαρχία: 1-0

Τα παιδιά σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, είναι φυσικό να μην σας ακούνε πάντα ή… και ποτέ, να κάνουν το δικό τους, να εκδηλώνουν κακές συμπεριφορές και πολλές φορές να σας φέρνουν στα όρια σας. Είτε γιατί πραγματικά έκαναν κάτι κακό, είτε γιατί τη στιγμή που έγινε ήσασταν κουρασμένοι ή απλά δεν είχατε πια άλλη υπομονή.

Όλες οι έρευνες όμως δείχνουν ότι οποιαδήποτε μορφή βίας όπως π.χ. μία ξυλιά ή ένα χαστούκι αλλά κι οι έντονες φωνές, ποτέ δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκτός όμως από την αναποτελεσματικότητα τους, η σωματική και λεκτική βία μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ψυχική υγεία του παιδιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί βία, τείνουν να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά και τα ίδια.

H Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία (American Academy of Pediatrics) συνιστά κάποιες χρήσιμες πρακτικές προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά να σταματήσουν να κάνουν το…δικό τους αλλά και να μειώσουν τις κακές συμπεριφορές τους.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Πείτε και κυρίως δείξτε τις σωστές συμπεριφορές. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά κυρίως μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν κι όχι από αυτό που σας ακούνε να λέτε. Προσπαθήστε να συμπεριφέρεστε, όπως ζητάτε από τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται.

Βάλτε όρια. Πρέπει να είστε ξεκάθαροι και συνεπείς στο τι επιτρέπεται και τι όχι. Βεβαιωθείτε ότι τα όρια που βάζετε είναι συμβατά με το στάδιο ανάπτυξης του κάθε παιδιού.

Εξηγείστε τις συνέπειες της πράξης τους. Ήρεμα αλλά ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, αν το παιδί δεν μαζέψει το παιχνίδι του, θα του το πάρετε για 1 ημέρα. Είναι σημαντικό όμως αυτό που θα πείτε, να το τηρήσετε. Μην του το δώσετε μετά από 10’. Η συνέπεια δεν σημαίνει σκληρή τιμωρία. Μην του πάρετε για παράδειγμα κάτι από το οποίο είναι συναισθηματικά εξαρτημένο.

Ακούστε το παιδί. Αφήστε το να ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει και μετά βρείτε μαζί την πιθανή λύση. Δείτε αν η αρνητική συμπεριφορά είναι επαναλαμβανόμενη, όπως για παράδειγμα η ζήλεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ειλικρινής και ήρεμος διάλογος κι όχι τιμωρία.

Δώστε του, την αδιάκοπη προσοχή σας. Το πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» που έχετε είναι η προσοχή σας. Δώστε προσοχή στις κακές αλλά και τις καλές συμπεριφορές. Αποθαρρύνετε τις πρώτες και επιβραβεύστε τις δεύτερες.

Επιλέξτε πότε θα επέμβετε. Κάποιες φορές μπορεί να πρέπει να αδιαφορήσετε σε μία κακή συμπεριφορά, αρκεί φυσικά να μην είναι επικίνδυνη. Άλλωστε τα παιδιά, κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή σας. Αν για παράδειγμα το παιδί ρίχνει κάτω τα μπισκότα του επίτηδες, κάποια στιγμή θα του τελειώσουν. ‘Η αν τελικά σπάσει το παιχνίδι που πετάει κάτω, απλά δεν θα μπορεί να ξαναπαίξει με αυτό. Να είστε σίγουροι ότι θα αντιληφθεί την απώλεια πολύ γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά από το να του φωνάξετε.

Προετοιμαστείτε για το…πρόβλημα. Προβλέψετε τις καταστάσεις που μπορούν να το οδηγήσουν στη…στραβή και προετοιμάστε την αντίδραση σας.

Αποπροσανατολίστε την προσοχή του. Κάποιες φορές τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα, επειδή απλά βαριούνται. Βρείτε κάτι που τους αρέσει και στρέψτε την προσοχή τους εκεί.

Ζητήστε ένα «διάλειμμα». Είναι μια καλή πρακτική όταν το παιδί παραβεί έναν βασικό κανόνα. Πείτε του με ηρεμία το λάθος του και στείλτε το να ηρεμήσει. Το «διάλειμμα» μπορεί να διαρκεί 1 λεπτό για κάθε χρόνο του παιδιού. Αν για παράδειγμα το παιδί  είναι 4 ετών, αφήστε το για 4’. Μπορείτε να του πείτε «πήγαινε να ηρεμήσεις κι έλα όταν είσαι έτοιμος». Αυτό θα το βοηθήσει να διαχειριστεί μεγαλώνοντας τον θυμό και τις εντάσεις με τους γύρω του.

Να θυμάστε ότι κι εσείς δικαιούστε ένα διάλειμμα. Πάρτε τον χρόνο σας, πάρτε βαθιές ανάσες, πάρτε ένα φίλο/η σας. Μόλις ηρεμήσετε και αισθανθείτε καλύτερα, γυρίστε στο παιδί σας, κάντε του μία αγκαλιά και ξανά…ξεκινήστε το από την αρχή.

Διαβάστε ακόμη

Από κατάποση κι όχι κακοποίηση πέθανε το βρέφος στην Κω
«Θερίζει» ο καρκίνος σε ηλικίες κάτω των 50
Οι σημερινοί έφηβοι θα πάρουν σύνταξη στα 72,5
ΕΜΥ: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία
Ξεκινά το πρόγραμμα “Ανοιχτά σχολικά προαύλια”

Δείτε ακόμη

Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;
Διαδραστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post