Κορωνοϊός: Αποφασίζεται επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Όλα δείχνουν πως στο προσεχές διάγγελμα του Πρωθυπουργού, για το πλαίσιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, θα ανακοινωθεί η επανέναρξη της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Ο Γιαννης Ζαπάντης σχολιάζει την επικαιρότητα για το KidsHub

Γράφει ο Γιάννης Γερ. Ζαπάντης

Όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον των γονέων με παιδιά μικρότερης ηλικίας, επικεντρώνεται στην επικείμενη απόφαση για την επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η επαναλειτουργία των σχολείων συνδέεται άμεσα με την απόφαση της Πολιτείας να εκκινήσει τους μηχανισμούς της Ελληνικής Οικονομίας. Η σταδιακή έναρξη λειτουργίας των αγορών αλλά και της παραγωγικής διαδικασίας, σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελληνικής κοινωνίας σε μία μερική κανονικότητα. Κάτι που θα σημάνει και την επιστροφή των γονέων στις εργασίες τους.

Τρία ήταν τα σενάρια που απασχόλησαν το Κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με την επαναλειτουργία  ή μη των χαμηλότερων εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Το πρώτο προέβλεπε τη σχετική εισήγηση για απαγόρευση λειτουργίας παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών, για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της σχολικής περιόδου.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη εισήγηση κρατούνταν αποστάσεις και για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Με τις ανακοινώσεις για το ενδεχόμενο παράτασης στην έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, να μεταφέρονται για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το σενάριο προέβλεπε την επανεξέταση των δεδομένων  στα τέλη του καλοκαιριού ανάλογα με την πορεία της νόσου κατά τη θερινή περίοδο. Ένθερμος υποστηρικτής αυτής της λύσης ήταν και η Ο.Λ.Μ.Ε, ο συνδικαλιστικός φορέας των εκπαιδευτικών. Σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας χαρακτήρισε ενδεχόμενη απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων ως αντιπαιδαγωγική και αναποτελεσματική.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάστηκε προέβλεπε την αναβολή της σχετικής απόφασης για την επαναλειτουργία των χαμηλότερων εκπαιδευτικών βαθμίδων σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε αυτό διατυπωνόταν η άποψη πως η οποιαδήποτε απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί σε συνέχεια της επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στα θρανία. Δεδομένου πως η έναρξη των Λυκείων προγραμματίζεται για τις 11 Μαΐου, σε αυτή την περίπτωση η λειτουργία των δημοτικών δεν θα ήταν εφικτή πριν την 1η Ιουνίου. Στο σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης ήταν να λειτουργήσουν οι σχολικές αίθουσες της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου και μία εβδομάδα αργότερα να επιστρέψουν και οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου. Με τον τρόπο αυτό, οι ειδικές επιτροπές θα ήταν περισσότερο σίγουρες για το ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις. Καθώς ανάλογα με την πορεία της νόσου, θα εξέταζαν με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα επικινδυνότητας. Έτσι όπως αυτά θα διαμορφώνονταν, κατά το δεκατετραήμερο χρονικό διάστημα της λειτουργίας των Λυκείων.

Το τρίτο σενάριο το οποίο και εμφανίζεται ως το επικρατέστερο να ανακοινωθεί, προβλέπει το άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις.

Επαναλειτουργία Λυκείων και Γυμνασίων στις 11 Μαΐου δημοτικών – νηπιαγωγείων δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πως καταλήγουν στην επιλογή της συγκεκριμένης λύσης, μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή του Υπουργείο Υγείας. Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας παρουσίασε συγκεκριμένη μελέτη που εκπονήθηκε για το χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας που εμφανίζει ενδεχόμενη λειτουργία των σχολείων στην περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της συγκεκριμένης λύσης, έπαιξε και η ευελιξία που διαθέτει η Ελληνική Πολιτεία, να αναθεωρεί τις αποφάσεις της ανάλογα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται προοδευτικά κατά την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας. Ούτως ή άλλως οποιαδήποτε άρση περιοριστικών μέτρων τίθεται εν αμφιβόλω, εφόσον οι συνθήκες δεν το επιτρέψουν. Σε οποιαδήποτε χρονική φάση και αν αυτό συμβεί, και ασχέτως της κατάστασης μερικής ή ολικής επιστροφής στην κανονικότητα, που θα βρίσκεται η χώρα τη δεδομένη στιγμή.

Οι πληροφορίες επίσης λένε πως δεν θα υφίσταται δυνατότητα προαιρετικής επιλογής, για τους γονείς που διαφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικό στέλεχος, οι κανόνες λειτουργίας της δημόσιας παιδείας στη χώρα, δεν μπορούν να ισχύουν a la carte. Τόσο η συντεταγμένη πολιτεία όσο και η κοινωνία λειτουργούν συλλογικά. Με νόμους και κανόνες που ισχύουν χωρίς ατομικές εξαιρέσεις.

Βεβαίως ερωτήματα γεννιούνται ως προς το καθεστώς επαναλειτουργίας των σχολείων. Θα υπάρξει υποχρεωτική χρήση μάσκας; Θα χρησιμοποιηθούν εξωτερικοί χώροι για την αποφυγή συγχρωτισμού, δεδομένου πως εφεξής το επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες; Θα υλοποιηθεί πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης των χρησιμοποιούμενων χώρων το οποίο θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες για την τακτική εφαρμογή νέων υγειονομικών κανονισμών;

Σύντομα όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα βρουν τις απαντήσεις μέσα από τις αναλυτικές και εξειδικευμένες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Καθώς σε συνέχεια του Πρωθυπουργικού διαγγέλματος την Τρίτη 28 Απριλίου στις 18:00, θα κοινοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες του νέου πλάνου λειτουργίας των σχολείων.

Όπως και να χει το σίγουρο είναι πως η τρέχουσα σχολική περίοδος θα παραταθεί. Εφόσον όλα βαίνουν καλώς, ο πιθανότερος χρονικός ορίζοντας για τη λήξη της, ορίζεται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση περί τα τέλη Ιουνίου.

 

Γιάννης Γερ. Ζαπάντης

 

 

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα
Μεγάλη φωτιά στην Κηφισιά
Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Βραυρώνα
Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 43°C
Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο για να δώσουν τα παιδιά Πανελλήνιες
Κλειστή η Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Δείτε ακόμη

Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Dance Art Summer Camp στη Βούλα
Εργαστήριο γλυπτικής στο ΚΠΙΣΝ
“Το Απίθανο Κοάλα” στο Cine Άλιμος
Κέντρο Τεχνών: Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα με ελεύθερη συμμετοχή
Μουσικοί Αστερισμοί στο Αστεροσκοπείο
Share This Post