Εξασκείστε την ευγνωμοσύνη στα παιδιά

Με τη πανδημία να έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις ζωές μας, ζούμε όλοι πρωτόγνωρες εμπειρίες. Προσπαθούμε να βρούμε μία κανονικότητα, εκεί που δεν υπάρχει με τα συναισθήματα να εναλλάσσονται γρήγορα. Θυμός, απογοήτευση, φόβος, ανησυχία…

Μία περίοδος φυσικής και ψυχολογικής κόπωσης με μόνο χειροπιαστό όφελος ότι δεν αρρωστήσαμε. Δεν είναι βέβαια λίγο αλλά το θεωρούμε κάπως αυτονόητο. Κι όμως δεν είναι, όπως και τα άλλα μικρά ή μεγάλα πράγματα που έχουμε και για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Η ευγνωμοσύνη είναι μία συνήθεια που πρέπει να καλλιεργείται και να μαθαίνεται από την παιδική ηλικία γιατί έχει πολλαπλά οφέλη. Και πρώτα από όλα στην υγεία μας, όπως καταδεικνύουν πολλές μελέτες. Σε μία πρόσφατη μάλιστα φαίνεται η σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και υγείας στα μικρά παιδιά.

​Ευτυχώς υπάρχει τρόπος να τη «χωρέσουμε» στη ζωή μας χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

5 τρόποι να καλλιεργήσουμε την ευγνωμοσύνη παραπέρα από τα «ευχαριστώ»

Επικεντρωθείτε στο τι «πήγε καλά» σήμερα. Αφιερώστε λίγο χρόνο, ίσως πριν κοιμηθείτε, για να σκεφτείτε ή και να σημειώσετε, ένα καλό πράγμα που σας συνέβη μέσα στην ημέρα. Δεν έχει σημασία να είναι κάτι μεγάλο. Να είναι κάτι που ήταν καλό για εσάς. Με τη σκέψη σας σε κάτι θετικό, βελτιώνεται ο ύπνος σας αλλά και η ψυχολογία της επόμενης ημέρας.

Μην συζητάτε περί ευγνωμοσύνης, μία φορά το χρόνο. Μιλήστε καθημερινά για τους ανθρώπους που έχετε κι είναι σημαντικοί στη ζωή σας. Σκεφτείτε και συζητήστε για τα χαρακτηριστικά τους που σας κάνουν να αισθάνεστε αγάπη αλλά και για τις σχέσεις που σας βοηθούν να είστε ασφαλείς.

Εκφράστε γραπτά ή προφορικά την ειλικρινή σας ευγνωμοσύνη. Η εξωτερίκευση είναι σημαντική και βοηθάει στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης, της ισορροπίας και της θετικής συμπεριφοράς. Όλα αυτά «χτίζουν» την ανθεκτικότητα σας στις δύσκολες καταστάσεις.

Βρείτε τρόπους να βοηθήσετε ανθρώπους σε ανάγκη. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε και τα παιδιά να βοηθήσουν κάποιον. Στη δική μας κουλτούρα, αυτό δυστυχώς δεν είναι κάτι διαδεδομένο όπως σε άλλες χώρες. Για αυτό ακριβώς και χρειάζεται εσείς να τα προτρέψετε. Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν κάποια εθελοντική “εργασία” που να τα ενδιαφέρει προκειμένου να ασχοληθούν. Η ενασχόληση αυτή τους δίνει ένα νόημα που είναι κινητήριος δύναμη για τη ζωή τους και αργότερα.

Γίνετε εσείς το «role model». Για να μπορέσουν τα παιδιά να γίνουν ευγνώμονες πρέπει να βλέπουν ότι είστε κι εσείς. Δείξτε ότι εκτιμάτε καθημερινά τα καλά που σας συμβαίνουν και τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα σας.

Να θυμάστε:

Το να αφιερώσετε κάποια λεπτά της ημέρας σας στην εξάσκηση της ευγνωμοσύνης με την οικογένεια σας, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη ψυχολογία όλων σας. Βάλτε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινή σας ρουτίνα όπως είναι το φαγητό, ο ύπνος, η εργασία, η άσκηση, το διάβασμα. Θα δείτε ότι το όφελος είναι μεγάλο και μακροπρόθεσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βραυρώνα: Δίωξη για ανθρωποκτονία στους γονείς του νεκρού βρέφους
Σημαντική άυξηση των θέσεων σε Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία
Βραυρώνα: Ο πατέρας πέταξε το βρέφος στα σκουπίδια
Παιδικοί Σταθμοί: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με voucher
Βραυρώνα: Νεογέννητο βρέφος βρέθηκε νεκρό σε σκουπίδια
Ένα 13χρονο κορίτσι ήθελε να αυτοκτονήσει επειδή την χτυπούσε ο πατέρας της

Δείτε ακόμη

Ένα μυστήριο … ζητά τη λύση του στο Μουσείο Ακρόπολης
Παιδικές χαρές στο ΚΠΙΣΝ
Το Summer Camp του STEM Education
“Μάνα, Μητέρα, Μαμά Τότε και Σήμερα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Leirion Summer Camp
Μουσείο Κοτσανά Summer Camp 2024
Share This Post