Ενισχύστε την ανεξαρτησία των παιδιών, από πολύ μικρή ηλικία

Σαν γονιός, πολλές φορές αισθάνεστε σαν υπερήρωας για να προλάβετε να ικανοποιήσετε όλες τις ανάγκες των παιδιών σας. Να τα ντύσετε, να τα πλύνετε, να τα ταΐσετε, να τα διαβάσετε… Και η λίστα με τις δουλειές δεν τελειώνει ποτέ. Η κούραση είναι μεγάλη αλλά και το να αισθάνεστε χρήσιμοι, επίσης σημαντικό. Και μπορεί να σκέφτεστε ότι θα μεγαλώσουν γρήγορα και “δεν θα με χρειάζονται πια”.

Όμως, σκεφτείτε το για λίγο. Ένας από τους ρόλους σας είναι να προετοιμάσετε τα παιδιά σας να είναι ανεξάρτητα και αυτάρκη. Αν όμως τα βοηθάτε συνέχεια, ακόμη και σε πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνα τους, πώς θα συμβεί αυτό; Πώς θα καταφέρετε να αισθανθούν υπεύθυνα και ικανά;

Υπάρχουν κάποιες ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Δημιουργήστε ευκαιρίες να αισθανθούν «μεγάλα παιδιά»

Θυμηθείτε την ικανοποίηση που αισθανόσασταν εσείς, σαν παιδί, όταν κάνατε κάτι που το έκαναν τα «μεγάλα παιδιά». Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν τις ικανότητες που χρειάζονται έτσι ώστε όταν πραγματικά μεγαλώσουν να μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους, μόνα τους. Για παράδειγμα αφήστε να διαλέξουν μόνα τους τι θα φορέσουν, να ετοιμάσουν το σνακ τους, τα ζητήσουν κάτι που θέλουν σε ένα κατάστημα…Αν έχετε στο κοντινό σας περιβάλλον, ένα μικρότερο παιδί, προτρέψτε το παιδί σας να το προσέξει σαν να είναι ο «μεγάλος».

Κάντε μια λίστα με δουλειές

Δώστε τους την ευκαιρία να αναλάβουν κάποιες από τις δουλειές. Ακόμη κι αν στην αρχή, δεν τις κάνουν τέλεια, δεν πειράζει. Είναι σημαντικό να αισθάνονται χρήσιμα κι ικανά. Μπορείτε να διαλέξετε 3 καθημερινές δουλειές που να γίνουν… δική τους ευθύνη.

Από τα 2 έτη και μετά, μπορείτε να ξεκινήσετε. Μπορεί να σας φαίνεται νωρίς αλλά όσο πιο νωρίς τα παιδιά αρχίζουν να αισθάνονται χρήσιμα, τόσο πιο νωρίς αρχίζει να χτίζεται η αυτοπεποίθηση τους. Ένα δίχρονο παιδί μπορεί να μαζέψει το παιχνίδι του. Ένα τετράχρονο μπορεί να ταΐσει το κατοικίδιο. Ένα εξάχρονο μπορεί να βάλει τα ρούχα στο πλυντήριο.

Δώστε στα παιδιά χαρτζιλίκι

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική εταιρία, το να συνδέσετε κάποιες δουλειές του σπιτιού με το χαρτζιλίκι, βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματα τους. Διαλέξετε δουλειές που αφορούν σε όλο το σπίτι κι όχι μόνο στα ίδια. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται κατανοητό ότι οι δουλειές αφορούν το ευρύτερο καλό κι όχι μόνο το δικό τους.

Το χαρτζιλίκι αυτό δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο και προφανώς θα αυξάνει όσο το παιδί μεγαλώνει. Η σημασία της διαχείρισης των χρημάτων αυτών είναι πολύ σημαντική. Μπορείτε να το βοηθήσετε να το χωρίσει τα 3: τα χρήματα που θα φυλάξει, αυτά που θα ξοδέψει κι αυτά που μπορεί να δώσει σε κάποιον που τα έχει ανάγκη.

Τα παιδιά πράγματι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Βοηθήστε τα όσο μπορείτε να βάλουν τις σωστές βάσεις για την ενήλικη ζωή τους.

 

https://kidshub.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%ce%af-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84/

 

Διαβάστε ακόμη

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: “Γύρνα σπίτι αλλιώς θα σκοτώσω την κόρη μας”
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο καύσωνα
43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε μπροστά στην κόρη τους
Παιδίατρος καταδικάστηκε για τον θάνατο 4χρονου
ΕΛΑΣ: Τι να προσέχουμε όταν φεύγουμε για διακοπές
Νταντάδες της γειτονιάς: Τι ισχύει με το voucher για γιαγιάδες και παππούδες

Δείτε ακόμη

Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Escape game στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πρωινές καλοκαιρινές επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο
Share This Post