Απομονωμένοι εσωτερικοί προορισμοί. Ιδανική λύση διακοπών


 • Άραγε αποτελούν οι απομονωμένοι εσωτερικοί προορισμοί, ιδανική λύση διακοπών;

  Ο Γιαννης Ζαπάντης σχολιάζει την επικαιρότητα για το KidsHub
  Γράφει ο Γιάννης Γερ. Ζαπάντης

  Η Κυβέρνηση πρόσφατα έλαβε μια καθοριστική απόφαση για τη λειτουργία της οικονομίας. Άνοιξε τα σύνορα για να προστατέψει τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Οι λόγοι γνωστοί και ίσως εκ των πραγμάτων επιβεβλημένοι για την αποφυγή μίας πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας.

  Ακόμα και αν η απόφαση αυτή καταστεί σωτήρια για το μέλλον, ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ελπίδα όλων, πως αυτή η έλλειψη ενός αποτελεσματικού πρωτοκόλλου ελέγχου υγείας των εισερχόμενων τουριστών , δε θα αποβεί μοιραίο γεγονός για τη χώρα. Καθώς είναι βέβαιο, πως οι εξαγγελθέντες δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου τουριστών δεν αρκούν.

  Το πρόσφατο περιστατικό των 12 κρουσμάτων της πτήσης από Κατάρ στο Ελ. Βενιζέλος, αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης για την Ελληνική Πολιτεία.

  Οι πτήσεις από και προς τη Ντόχα ήταν από τις λιγοστές που συνεχίστηκαν κανονικά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Για το λόγο αυτό ελέγχονται εξονυχιστικά από τα συνεργεία του Ε.Ο.Δ.Υ και την Πολιτικής Προστασίας. Τι θα συμβεί όταν τα αεροσκάφη θα προσγειώνονται στη σειρά αποβιβάζοντας χιλιάδες τουρίστες;

  Το τέλος της πρώτης φάσης αντιμετώπισης του νέου Κορωνοϊού έστρεψε το βλέμμα της κοινωνίας προς το Φθινόπωρο. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τότε θα απασχολούσε τη χώρα μας ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας.

  Όμως σε συνέχεια της εξέλιξης του ανοίγματος των συνόρων, η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εισερχόμενων και ενίοτε ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Σε περίπτωση που επαληθευτεί το εφιαλτικό αυτό σενάριο, εμφανίζει ενδιαφέρον να διερευνηθεί, ποιες περιοχές θεωρούνται περισσότερο ευάλωτες για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

  Η απάντηση στο  ερώτημα για το ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο είναι μονολεκτική. Όλες.

  Από 15 Ιουνίου ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν την 1η Ιούλιου και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας που δέχονται διεθνείς πτήσεις. Σε πρώτη φάση θα διεξάγονται δρομολόγια με 29 χώρες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

  Τα Ελληνικά αεροδρόμια που εκτελούνται διεθνείς πτήσεις είτε αποτελούν τελικούς τουριστικούς προορισμούς (π.χ Ρόδος), είτε ενδιάμεσους προορισμούς. Στη δεύτερη περίπτωση, οι τουρίστες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πτήση εσωτερικού ή άλλο ταξιδιωτικό μέσο για να μεταβούν στον τελικό τους προορισμό.

  Συνεπώς, δεν ευσταθεί η άποψη, πως οι περιοχές που αποτελούν πύλες εισόδου εισερχόμενου τουρισμού, εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες διασποράς της νόσου. Επί του προκειμένου, ούτε οι τελικοί προορισμοί των τουριστών θεωρούνται περισσότεροι ασφαλείς. Καθώς η επικινδυνότητα στη μετάδοση της νόσου, θεωρείται δεδομένη στο σύνολο των επαφών ενός φορέα ή ασθενή με Covid-19. Ασχέτως γεωγραφικού προσδιορισμού των σημείων παρουσίας του και καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.

  Φαίνεται πως η πανδημία θα αναδείξει φέτος εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών.

  Η συνήθης τουριστική ταξιδιωτική συμπεριφορά προβλέπει τη χρησιμοποίηση ενός προορισμού ως βάση διανυκτέρευσης αλλά και ως αφετηρία για την πραγματοποίηση ημερήσιων εκδρομών. Σε κοντινές ή και πιο μακρινές περιοχές.

  Κάθε καλοκαίρι παρατηρείται η ανάμειξη των εισερχομένων με τους εσωτερικούς τουρίστες και η στενή επαφή και των δύο κατηγοριών με τον ντόπιο πληθυσμό των τουριστικών περιοχών. Με κοινή παρουσία στα ΜΜΜ και τις υποδομές φιλοξενίας. Στα καταστήματα λιανικής πώλησης και στέκια ψυχαγωγίας. Σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Άρα κρίνεται αδύνατος ο περιορισμός της επαφής και η απομόνωση ξένων και Ελλήνων τουριστών που θα συνυπάρξουν στα τουριστικά μέρη.

  Βέβαια, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί η απουσία Ελλήνων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

  Ο οικογενειακός προγραμματισμός για τις φετινές διακοπές, φαίνεται να ευνοεί περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.

  Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που το φετινό καλοκαίρι θα προτιμήσουν το βουνό από τη θάλασσα. Που θα επιλέξουν για την ασφάλεια της υγείας τους, μέρη λιγότερο επισκέψιμα από ξένους τουρίστες.

  Αρκετοί Έλληνες θα επιλέξουν την εξοχική τους κατοικία ως τον αποκλειστικό προορισμό των φετινών τους διακοπών. Ενώ το οικογενειακό αυτοκίνητο φαντάζει ως το ιδανικό μέσο μεταφοράς για τη θερινή περίοδο.

  Ενδεχομένως να είναι νωρίς για τελικές εκτιμήσεις. Καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει σχηματισθεί σαφής εικόνα για του πορεία του τουρισμού με αριθμούς. Επιπλέον δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί η εξέλιξη του φαινομένου της πανδημίας στη χώρα.

  Νέα περιοριστικά μέτρα;

  Πάντως το σχέδιο της Πολιτείας προβλέπει σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων, την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Πόσο τοπικός θα είναι ο χαρακτήρας μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αδυναμία αποτελεσματικής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων που θα τύχουν στις τουριστικές περιοχές.

  Όπως και να ‘χει το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό για ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Θα είναι διαφορετικό και για όλους τους Έλληνες. Στον πλουραλισμό επιλογών άλλων καλοκαιριών, η φετινή πρόταση είναι μία. Απομονωμένοι εσωτερικοί προορισμοί, ιδανική λύση διακοπών για όλη την οικογένεια.

   

  Γιάννης Γερ. Ζαπάντης • Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub