3 tips για να ηρεμείτε όταν βρίσκεστε υπό πίεση

Προθεσμίες, interviews, δύσκολες αποφάσεις, έντονες συζητήσεις…και πολλά άλλα μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε ψυχικό ράκος. Η καρδιά χτυπάει πιο έντονα, νιώθετε εφίδρωση, η φωνή σας ακούγεται παράξενη, το πρόσωπο σας καίγεται, και το μυαλό ξαφνικά σαν να αδειάζει.

Λίγο ή πολύ όλοι τα έχουμε αισθανθεί. Με λίγη βοήθεια από την νευροεπιστήμη μπορούμε όμως να διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις. Φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε το στρες αλλά αυτά τα 3 tips μπορούν στιγμιαία να το μειώσουν και να αισθανθείτε καλύτερα.

 

Πρώτα από όλα η αναπνοή

Πάρτε μία βαθιά ανάσα από τη μύτη για 5’’ και κρατήστε την για 1’’. Εκπνεύστε αργά για άλλα 5’’ από τη μύτη. Επαναλάβετε το κάποιες φορές και θα δείτε ότι ηρεμείτε. Αιώνες τώρα οι yogis και οι Βουδιστές χρησιμοποιούν τεχνικές ηρεμίας που βασίζονται στην αναπνοή.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου που συνδέονται με την αναπνοή, επικοινωνούν και με άλλα μέρη του εγκεφάλου. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, αναπνέουμε πιο γρήγορα και το σώμα μας προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει κάποιο κίνδυνο. Με την αργή και βαθιά αναπνοή ουσιαστικά αλλάζουμε το μήνυμα προς τον εγκέφαλο που με τη σειρά του «καταστέλλει» την ένταση. Δουλέψτε με την αναπνοή σας και ο εγκέφαλος θα στείλει στον οργανισμό σας το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει κάποιον άμεσο κίνδυνο.

 

Μουρμουρίστε κάποιον ήχο

Μια νότα, τον αγαπημένο σας ρυθμό, ότι και να διαλέξετε θα κάνει τη δουλειά. Γιατί τώρα συμβαίνει αυτό; Επιστημονικές μελέτες για τον παλμό της καρδιάς μας, έχουν δείξει ότι το μουρμούρισμα/ σιγοτραγούδισμα διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Το πιο πιθανό είναι να μην το έχετε ξανακούσει.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο αποτελεί μέρος του παρασυμπαθητικού συστήματος και έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία. Σας βοηθάει να χαλαρώσετε, να βρεθείτε σε κατάσταση ηρεμίας προκειμένου να καταπολεμήσετε το άγχος και την ανησυχία.

Ενώ ορισμένες πτυχές της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι αδιάκριτες, είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο νεύρο είναι ο κυβερνήτης του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτό βοηθά στον έλεγχο των αντιδράσεων χαλάρωσης του σώματος. Με απλά λόγια, η αυξημένη  δραστηριότητά του αντισταθμίζει την απόκριση στο στρες, η οποία ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Το τελευταίο βήμα είναι η εστίαση σε κάτι συγκεκριμένο (focus)

Όταν είμαστε πολυάσχολοι, τείνουμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτοχρόνως. Αν θέλουμε την ηρεμία μας, δεν πρέπει όμως. Ο εγκέφαλος, όσο κι αν δεν το πιστεύουμε, είναι προγραμματισμένος για να κάνει ένα πράγμα κάθε φορά. Όταν προσπαθείτε να κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να γυρίζει τον «διακόπτη» από το ένα στο άλλο, πολύ γρήγορα. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες. Σταματήστε το multi tasking γιατί δεν σας κάνει καλό. Τουλάχιστον ως προς την ηρεμία σας. Σπάστε τις δουλειές σε κομμάτια και επικεντρωθείτε κάθε φορά σε μια από αυτές.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε το στρες να σας “τρώει”, αναπνεύστε, σιγοτραγουδήστε και επικεντρωθείτε σε κάτι συγκεκριμένο και θα δείτε ότι έχει αποτέλεσμα.

Πηγή:BBC

Διαβάστε ακόμη

Γονείς καβγάδισαν μπροστά στα παιδιά τους έξω από σχολείο
Δήμος Αθηναίων: Κλείνουν προσωρινά 12 παιδικές χαρές
Δημοτικά σχολεία: Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν
Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο
Λάρισα: Με βίασε όταν ήμουν 11 ετών στην καρότσα του αγροτικού
Δήμος Αθηναίων: Δημιουργία μνημείου για τα θύματα στα Τέμπη

Δείτε ακόμη

Neue Schule Athen
Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Athens Bike Festival
Νέα μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με ελεύθερη είσοδο
Athens Science Festival στην Τεχνόπολη
Συναυλία με παιδικά τραγούδια στον Σταυρό του Νότου
Share This Post