Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση συμβάλλει στο έργο της HOPEgenesis


 • Η HOPEgenesis είναι μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

  Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες-, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό  μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

  Στην προσπάθεια αυτή  συστρατεύτηκε πρόσφατα και η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, η οποία είναι χορηγός στο πρόγραμμα Fertility Awareness Campaign for Greece για θέματα αναπαραγωγικής υγείας και οικονομικής στήριξης γυναικών που μπαίνουν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ακριτικές περιοχές. Επειτα από προσωπική δωρεά της, οι πρώτες ωφελούμενες –πιλοτικά– είναι από τους Δήμους Ζαγορίου, Αγράφων και Αργιθέας, στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας. Αργότερα θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και θα σχεδιαστεί μια καμπάνια εθνικής εμβέλειας.

  Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, είπε για την πρωτοβουλία:

  «Σαν κοριτσάκια, μεγαλώνουμε παρακολουθώντας ταινίες που απεικονίζουν την υποτιθέμενη “φυσική’’ πορεία της ζωής μιας γυναίκας. Κορίτσι συναντάει αγόρι, ερωτεύονται, παντρεύονται και κάνουν παιδάκι. Αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για όλους. Οταν έρχεται η ώρα, λοιπόν, για εμάς που το επιλέγουμε να κάνουμε οικογένεια, θεωρούμε δεδομένο ότι η διαδρομή αυτή θα είναι εύκολη και χωρίς εμπόδια, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συχνά προκύπτουν στην πορεία. Ακόμα χειρότερα, επειδή δεν γνωρίζουμε τις εναλλακτικές που μας προσφέρονται, φθάνουμε χωρίς λόγο σε αδιέξοδο. Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης σε συνδυασμό με το κοινωνικό στίγμα και το οικονομικό κόστος της θεραπείας αποτρέπουν πολλές γυναίκες από το να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα που θα τους χαρίσουν ένα παιδάκι. Σε μια τόσο δύσκολη ψυχικά και σωματικά διαδρομή αποφασίσαμε, μέσα από το πρόγραμμα της HOPEgenesis, να στηρίξουμε τις γυναίκες αυτές μειώνοντας το οικονομικό βάρος της εξωσωματικής και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στον αγώνα τους χωρίς να αγχώνονται για τα οικονομικά. Τελικός μας στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να λειτουργήσει ως έναυσμα για την κρατική υποστήριξη ζευγαριών αλλά και γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν μόνες τους μητέρες μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

  Η αποστολή της HOPEgenesis πραγματοποιείται μέσα από τους παρακάτω πιο βασικούς της πυλώνες

  1. Υιοθεσίες ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών: καλύπτοντας όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Οι  περιοχές αυτές παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και οι γυναίκες-κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές-μαιευτικές υποδομές. Σκοπός της HOPEgenesis είναι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη μητρότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και την οικονομική τους κατάσταση. (για να δείτε ποιες περιοχές είναι στο πρόγραμμα πατήστε εδώ)

  2. Παροχή υπηρεσιών θεραπείας υπογονιµότητας (IVF): καλύπτοντας όλα τα έξοδα θεραπειών ivf για τις γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 28 νησιά και οι θεραπείες παρέχονται σε συνεργασία µε μεγάλα κέντρα γονιμότητας στην Ελλάδα. (για να δείτε τα νησιά πατήστε εδώ) • Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub